Så säljer du din bostad snabbt

Vi har sålt vår lägenhet!!! Wihoooo! Efter nästan exakt 12 år i vår underbara, mysiga trea är det (äntligen) dags för oss att se oss efter ett hem som rymmer vår familj bättre. Under processen att hitta mäklare, fotografera och visa lägenheten har jag samlat på mig en mängd tips och saker jag gjorde för att kunna sälja vår lägenhet snabbt (det krävdes 1 förhandsvisning och 2 ordinarie visningar). Här är mina 10 knep för en snabb försäljning!

1. Välj rätt mäklare

Vi träffade tre olika mäklare från tre firmor innan vi bestämde oss för vem vi vill anlita. Det var större skillnad än jag trodde på de olika byråerna och vi valde till sist den som kändes rätt i magen. Och det blev ju lyckat, eftersom vi fick lägenheten såld – vilket var målet. Vi fick en hel del bra tips och råd från alla tre mäklare som vi tog till oss och använde i vår försäljning.

2. Ha rimliga förväntningar på slutpriset

Jag hade gjort en rejäl omvärldsbevakning innan vi bestämde oss för att sälja. Och vi utgick från att vår lägenhet skulle ligga i den lägre delen av prisspannet, mycket pga en ganska hög månadsavgift samt att vi just nu (och fem år framåt) bor i en byggarbetsplats då det byggs massor omkring oss. Vi fick bekräftat av mäklaren att det var en rimlig förväntning. Vi sa att vi inte vilje sälja under en viss summa till mäklaren, igentigen hade vi lite marginal nedåt (alltså kunde vi sälja för mindre än så) och allt över den summan fick ses som extra bonus. Vi bestämde oss också innan vår förhandsvisning hur mycket vi kunde tänka oss sälja för till spekulanterna som fick se lägenheten innan, och låta bli att visa den på den planerade, ordinarie visningen. På så vis var det lättare att ta ställning till ett eventuellt förhandsbud (vi fick aldrig det, men vi är ändå glada att vi satte en gräns för oss själva).

3. Ta hjälp av en stylist

I avtalet med vår mäklare ingick ett besök av en stylist. Även om jag själv älskar inredning och styling så var det guld värd att få hem ett proffs. Till mötet hade jag stylat och fixat lägenheten såsom jag tänkt inför en fotografering. Då kunde stylisten komma med små råd för att uppgradera min styling ytterligare och vi behövde inte slösa tid på uppenbara råd som att bädda sängen och plocka undan. Det var riktigt användbara råd!

4. Rensa, rensa, rensa

Ta bort alla personliga ting, allt ”clutter” och stök samt rensa bort stora, onödiga möbler. Ditt hem ska kännas luftigt och det ska vara lätt för spekulanten att kunna föreställa sig själv bo här.

5. Addera gröna växter, neutral konst och speglar

Styla lägenheten så att den inte känns kal och tom. Vi satte upp ett gäng tavlor på väggarna, hängde upp några speglar för att skapa rymd samt inredde generöst med växter.

6. Ställ krav på bilderna

Jag hade slitit i två veckor, typ dygnet runt, inför vår fotografering och när jag fick se bilderna var jag inte alls särskilt nöjd. Bilderna var inte tillräckligt bra, de var inte alltid tagna i rätt vinkel och urvalet var snålt. Så vi gav feedback till mäklaren och fick hem en ny fotograf som tog om de områden som jag tyckte var fel/misslyckade i första omgången. Bilderna i annonsen är avgörande för att folk skulle komma på visning och jag är så glad att vi ställde krav.

7. Ställ krav på texten

Om du inte tycker att beskrivningen av ditt objekt är korrekt, säg till! Jag redigerade vår annons innan publicering så att den fokuserade mer på saklighet och mindre på tomma superlativ. Även här, jag ville ge min lägenhet bästa förutsättningar för att säljas.

8. Städa ännu mer inför visning

Spekulanterna kommer att titta i skåp och garderober. Se till att de möts av ett luftigt och välstädat intryck!

9. Tänd ljus och ha snittblommor på borden på visningen

Det bidrar till den där extra mysfaktorn och får spekulanten att känna sig inbjuden och hemmastadd.

10. Tappa inte fokus på omvisningen

Det är superjobbigt att städa inför varje visning (vi hade ”bara” tre) men glöm inte att du inte vet när köparen faktiskt dyker upp. På vår första visning hade vi tre sällskap och ingen ville lägga bud. Men på sista visningen kom tre andra sällskap och två av dem budade mot varandra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.