Karriärplanering – så gör du

Är du sugen på att uppgradera din karriärstatus? Vill du byta tjänst, arbetsgivare eller kanske till och med yrkesbana? Då kan det här inlägget vara något för dig. Jag tänkte att vi skulle gå igenom hur du tar kontroll över din egen karriärsutveckling, hur du tar reda på vad din motivation till att hoppa upp ett steg (eller ta ett steg åt sidan) på din karriärstege och sedan ringa in vad du behöver göra för att komma vidare. Du får också ett gäng läsvärda tips på inspirerande böcker med dig, ifall du vill ha lite inspiration. Det är OK att inte veta exakt hur din karriärstrappa ska se ut.

Innan vi sätter igång, sätt dig i en lugn och inspirerande miljö, ta fram något att dricka och ta fram anteckningsblock – jag har upptäckt att jag tar mig själv och mina mål på mycket större allvar om jag verkligen skriver ner mina mål med penna på ett papper än att jag öppnar ett dokument på datorn och börja knappa.

Vart är du på väg och vill du dit?
Innan du kan ta reda på hur du ska gå framåt så ska vi ta en liten snabb blick i backspegeln:

 • Vilka är de tre senaste positionerna du haft (inklusive den du har just nu om du har ett jobb)?
 • Vilken är den gemensamma nämnaren för dessa?
 • Vilket steg skulle vara naturlig för dig att ta härnäst?

Skriv ner svaren på dessa i din bok. För att ge dig lite inspiration, så kommer här mina egna svar på dessa frågor.

 • Mina tre senaste positioner: Content Manager för nordisk organisation (nu), Content manager för europerisk organisation samt team lead för nordisk organisation
 • Gemensamma nämnare: content marketing, ledarskap, optimering av processer, ägandeskap av riktlinjer (helt eller delvis)
 • Mitt nästa naturliga steg: Head of Content (högre position) eller att få fler komponenter inom mitt område såsom marketing, grafisk formgivning etc. (bredare position)

Fäst nu blicken på den sista punkten, är det här en position som skulle få dig ännu mer motiverad? Skulle den uppfylla fler av dina karriärdrömmar? Skulle du få substantiellt mer utmaning/avkastning med en sådan roll, jämfört med vad du får idag?

Om svaret är ja…
… härligt! Då har du förmodligen hittat nästa steg i din karriär, och du kan hoppa ner till rubriken När du vet vatr du vill, men inte hur du ska ta dig dit

Om svaret är nej…
… var inte orolig, vi ska hitta exakt vad som triggar dig att våga satsa på nästa steg!

När din nästa steg tar dig i en riktning du inte vill
Ok, så vi har konstaterat att det som skulle bli ett naturligt steg i din karriär inte alls något är som lockar dig. Tvärt om. Du kanske känner att din karriär har tagit en riktning som leder dig in i en återvändsgränd och du vet inte riktigt hur du ska ta dig därifrån. Lugn, vi ska hitta vägen tillsammans!

Ta fram blocket igen och titta på dina tre senaste tjänster. Vilka delar i dessa gjorde dig riktigt motiverad? Var det friheten att kunna lägga upp arbetet som du önskar? Eller glädjen att de andra utvecklas under ditt ledarskap? Eller möjligheten till att grotta ner dig i detaljer? Skriv ner alla positiva element från dina senaste tjänster.

Utöver de element som du redan har upplevt i ditt yrkesliv, vad har du saknat? Lösare tyglar? Mer tydliga deadlines? Möjligheten att jobba hemifrån? Skriv ner du saknar som du skulle vilja ha.

Är du klar? Bra, då ringar du in de tre viktigaste av de element du haft och tre element du skulle vilja ha.

Nu har du sex av dina viktigaste saker med din nästa tjänst. Då är frågan? Vilken tjänst skulle då passa dig? Du behöver inte ringa in specifik titel eller roll – men du behöver ta dig en funderar på inom vilket område du vill satsa.

För att ge dig lite inspiration, så kommer här ett exempel på hur mina egna svar skulle se ut, om jag kom fram till att mitt nästa steg inte alls var det jag är sugen på.

Gillade med mina förra tjänster

 • Vara kreativ
 • Problemlösning
 • Skapa content
 • Jobba självständigt
 • Stötta och peppa mitt team

Skulle vilja ha mer av

 • Möjlighet att jobba majoriteten av min arbetstid hemma
 • Styra över min egen tid
 • Arbeta mer varierat (med olika produkter/områden)

När jag tittar på min imaginära lista så kommer jag kanske fram till att jag skulle kunna tänka mig kortare uppdrag inom olika genre, eller jobba med flera olika saker parallellt. Eftersom jag gillar att jobba självständigt och vill styra över min tid mer, så skulle jag kunna komma fram till slutsatsen att jag ska söka konsultuppdrag inom mitt skrå.

När du vet vart du vill, men inte hur du ska ta dig dit
Grattis! Nu har du kommit fram till i vilken riktning du vill att din karriär ska ta dig. Du är förbi steg 1, att bestämma dig. Nu gäller det att ta fram en smart plan som gör att du kommer fram.

Ta fram din anteckningsbok igen och svara på följande frågor:

 • Vilken kompetens saknar du för att landa ett jobb i den riktning du vill gå? Behöver du till exempel mer kunskap i budgetering, ledarskap, excel, analys? Skriv ner de viktigaste kompetenser du anser att du saknar.
 • Hur kan du öka din kompetens på dessa områden? Gör en ordentlig research. Kan du använda dig av onlinekurser, till exempel Skillshare? Finns det kvällskurser, internutbildningar eller andra sätt för dig att fördjupa din kunskap inom dessa områden? Om du är anställd, prata med din chef – dessa kompetenser kanske kan vara en del av din utvecklingsplan. Var inte rädd för att berätta för din chef vilka ambitioner du har (speciellt om de innebär att du vill avancera inom företaget). Som chef är det väldigt tacksamt att ha medarbetare som dels vet vad de vill och dels har vett nog att säga det högt, så att jag slipper gissa. Många ledare är ledare just för att de får möjlighet att hjälpa till att utveckla andra. Det är också ett sätt att visa att du är ambitiös och att du vill ge företaget mervärde genom att du satsar på din kompetensutveckling.
 • Ge dig själv en tidplan, när är det rimligt att du har samlat på dig tillräckligt med kompetens för att du ska bli aktuell för din nästa drömtjänst?

Att skapa en plan
Nu har du koll på vad du vill, var du är på väg och hur du ska ta dig ditt. Dags att sätta din plan på pränt. Börja med att skriva ner alla steg du behöver ta för att landa ditt nästa drömjobb.

Exempel:

 • Skriva CV
 • Lära mig excel (kompetensutveckling)
 • Lära mig analys (kompetensutveckling)
 • Hitta ett nätverk för andra inom samma område
 • Gå på nätverksträffar och knyta kontakter
 • Skapa en profil med rätt taggar på Linkedin
 • Söka jobb
 • Gå på arbetsintervju
 • Bli erbjuden en ny tjänst

Bredvid varje punkt på din lista skriver du ett datum – det här är ett av dina delmål på vägen till ditt drömjobb. Skriv också hur du ska fira när du uppnått ett delmål (unna dig en lunch med någon i nätverket som du gillar och som du tror att du kan ha utbyte av, köpa en outfit till intervjun, gå på manikyr – välj något som ger dig glädje och som hjälper dig på vägen till nästa delmål).

Nu har du en plan, med delmål och deadlines. Det ”enda” du nu behöver göra är att bocka av steg efter steg. Och bli inte rädd om din lista är lång. Fokusera på ett steg i taget och påminn dig om vad du jobbar för. Du gör det här för din skull och för att du ska nå ett mål som du verkligen vill uppnå.

Och om du skulle upptäcka att du inte motiveras av din plan, då har du förmodligen satt fel målbild för dig själv. För uppenbarligen blir du inte tillräckligt motiverad av ditt slutmål, och tycker därför inte att det är lönt att lägga ner jobb och energi att ta dig dit. Då föreslår jag att du tar en paus, och sedan gör du om övningen från början, så att du hittar ett mål som kommer få dig att beta av dina steg i din plan med liv och lusta.

Läsvärda tips (obs! reklamlänkar för Adlibris):
Vart är du på väg och vill du dit?
Lean in
Min hemlighet
Sälj! Konsten att sälja vad som helst till vem som helst

Ett stort lycka till!

Har du frågor eller behöver stöd och tips på vägen? Hör av dig i kommentarerna eller maila mig.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.