Din skräddarsydda basgarderob – så gör du!


Med rätt basgarderob, oavsett storlek, så kommer dina valmöjligheter att kunna kombinera outfits till livets olika tillfällen vara enorma. Samt att du nästan garanterat slipper haffa några felköp när du väl är ute och shoppar något nytt till din samling. Här är mina bästa tips för en ultimat basgarderob – och hur du kryddar den med personliga plagg och accessoarer som gör din garderob till det ultimata utbudet för just dig och din stil.
När du har en bra bas att stå på är det mycket enklare att köpa plagg som förädlar och uppgraderar din stil, istället för att köpa nya plagg som inte passar med något annat i garderoben vilket antingen leder till fler (onödiga) inköp, eller att det nya plagget blir förpassat längst bak i garderoben, kanske med prislappen kvar. Men mer om hur du undviker felköp längre ner i det här inlägget. First things first: Att bygga en grund!

Analysera dina behov och grunden för dem
Ta fram papper och penna, för allt börjar med research och planering. Skriv tre-fem olika tillfällen/sammanhang i ditt liv som enligt dig har olika behov av outfits.

Det här står på min lista:
🤍 Kontorsoutfits (lite mer bossiga, tjusiga)
🤍 Helgoutfits (lite mer avslappnade, men ändå fina)
🤍 Slappa/träningsoutfits (för soffmys/promenader/träningspass)

När du är klar med listan, skriv hur du vill känna dig och om det är några specifika plagg eller accessoarer som krävs för någon av kategorierna.

Min lista:
🤍 För kontoret vill jag känna mig chic, elegant och feminin
🤍 Till helgen vill jag kunna återanvända vissa plagg från kontoret-kategorien, men addera sneakers, jeans och randiga toppar
🤍 Till slappa/tärnings-kategorien behöver jag bra tights som funkar både på gymmet och på promenaden, samt bra promenadskor och träningsskor.

Nu tar vi och borrar oss lite djupare ner i den första kategorien, för att riktigt ringa in vilka basplagg som just du behöver för just din garderob.

Skriv ner plaggen du behöver för varje område
Min lista: Outfits till kontoret
🤍 Fokusplagg:
Upptill: Blus, skjorta, kavaj, nättare stickade tröjor
Nertill: Pennkjol, midikjol, jeans
Övrigt: Vippiga, kortare klänningar och längre maxiklänningar
På fötterna: Högklackade stövlar/stövletter (höst/vinter), nätta ballerinas, pumps (vår/sommar). Lågklackade ankelboots för transport till och från kontoret på vintern.
I handen: Cross body bag för nödvändigheter, tote för dator, träningskläder och matlåda
Detaljer som gör skillnad: Snygga örhängen, farmors pärlring
Ytterplagg: Trenchcoat, mockajacka och ullkappor

Det här utgör då basen för ett av mina områden i min garderob. Fortsätt att föra listan för resterande kategorier, för att få lite inspiration – här kommer mina andra listor.
Min lista: Outfits för helgen
🤍 Fokusplagg:
Upptill: Skjorta, nättare stickade tröjor samt lite mer chunky stickade tröjor till vintern, t-shirts och randig långärmad t-shirt
Nertill: Midikjol, jeans, shorts
Övrigt: Bekväma klänningar jag känner mig fin i
På fötterna: Nätta ballerinas, sneakers, lågklackade ankelboots
I handen: Cross body bag för shopping, tote för träningskläder
Detaljer som gör skillnad: Snygga örhängen, farmors pärlring
Ytterplagg: Dunjacka, jeansjacka, trench, mockajacka, ullkappa


Min lista: Slappar/träningsoutfits
🤍 Fokusplagg:
Upptill: Sport-BH, Linne, Sweatshirt, långärmad tröja i bomull
Nertill: Leggings, träningstights
På fötterna: Träningsskor (för inomhus resp. utomhusbruk)
I handen: Tote för träningskläder
Ytterplagg: Dunjacka, vindjacka, regnjacka

Dags att sammanfatta och avgränsa
När du är klar med alla dina listor gäller det att samla ihop dem och se över, vilka plagg behöver du för att klara av att klä dig för dina kategorier, och vilka är mer ”nice to have”? Så här blev min lista, där det överstrukna är överflödigt min basgarderob utan hamnar mer i min ”nice to have” – vilket kan bli påbyggnaden av min garderob. Mer om det senare, men nu till listan:
Upptill
Blus
Skjorta
Nättare stickade tröjor
Chunky stickade tröjor
T-shirts
Randig långärmad t-shirt
Sport-BH
Linne
Sweatshirt

Nertill
Pennkjol
Midikjol
Jeans
Shorts
Leggings
Träningstights

Övrigt
Fina och bekväma klänningar

På fötterna
Högklackade stövlar/stövletter
Nätta ballerinas
Pumps
Lågklackade ankelboots
Sneakers
Träningsskor (inne+ute)

I handen
Cross body bag
Tote

Ytterplagg
Trenchcoat
Dunjacka
Ullkappa
Vindjacka
Regnjacka

Övriga detaljer:
Örhängen och ring

Borttaget från listan:

Kavaj, långärmad tröja i bomull, mockajacka, jeansjacka

Dags att inventera
Som du ser tog jag bort några plagg som jag inte ansåg var grundförutsättningar för att jag ska ha en välfungerande garderob. Nu när du har din kompletta lista över vad du egentligen behöver för att ha basen på plats är det dags att inventera. Vad har du redan och vad behöver du av det som står på listan? För min del så är vindjackan det enda som saknas i garderoben. Så den åker in på önskelistan, i övrigt har jag bra koll på min bas. Men jag kommer fortsätta att ha listan i åtanke när det t.ex. dyker upp en riktigt bra rea. För det är sådant som jag håller utkik efter under t.ex. mellandagsreorna – att investera i finare, mer högkvalitativa basplagg – snarare än trendplagg som redan passerat sitt bäst före datum.

Hitta din inspiration
Nu när du har din bas på plagg och har lärt känna dina behov, då kan du också planera för framtida inköp. Jag håller ständigt koll på min stil och vad som inspirerar den, för att när jag väl springer på ett drömmigt plagg, då måste jag ha stenkoll på att det verkligen passar min stil och min garderob i övrigt. Jag förslår att du startar upp en inspirationsmapp på t.ex. Pinterest, eller använder sparafunktionen på Instagram och samlar inspo, snygga outfits och looks som skulle passa dig och dina behov. Här är min inspirationsmapp om du är nyfiken. Och här är några exempel ur den:

Bildkällor, från vänster till höger: Med rosa kappa, Med vit kappa, Mitten med vit kjol, Ljusrosa look och Vita jeans med mocka jacka
Så när jag är ute och shoppar, eller hittar någon inspirerande outfitbild på insta, eller ser en ljuvlig haul på Youtube – då jämför jag plagget i fråga med min bas, med min inspiration och med min ”på min önskelista” – om plagget skulle gifta sig bra med de tre  – då är det ett garanterat succéköp. Om inte, då stålsätter jag mig och låter bli att köpa det. För jag vet att jag förmodligen inte kommer att kunna kombinera det med särskilt mycket i min garderob. Och då finns en hög risk att det fina, nya plagget blir hängande oanvänt.

Bonustips – att bygga din önskelista och shoppa smart
Jag tror inte att bara basgarderoben är tillräcklig för att få dig att älska din garderob. Även om det är en bra start. Du behöver några wow-plagg och några olala-accessoarer för att höja upp din garderob en nivå. När du ser att du har basplaggen på plats, då kan du addera saker till önskelistan som skulle förhöja din garderob ytterligare. Länge stod vita jeans på min lista, och numera äger jag två par. Just nu trånar jag efter:
🤍 Vackra, lite mer premium smycken, från t.ex. Monica Vinader eller Pandora.
🤍 Uppdaterade pumps
🤍 En lite större cross body bag, den här godingen står på min långsiktiga önskelista

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.