Antiinflammatorisk kost – därför funkar den för mig

savingPNG (1).jpg

När 2020 precis drog igång så drog jag också igång ett nytt kostprojekt: Att äta antiinflammatoriskt. Jag hade läst Maria Borelius Hälsorevolutionen: vägen till en antiinflammatorisk livsstil: helheten, maten, forskningen, träningen skönheten, insikten under jullovet och var helt betagen. Den här kostfilosofin var väldigt förankrad i vad jag redan visste var en kosthållning som får mig att må bra – men som jag av olika anledningar glidit ifrån de senaste åren. Jag var så peppad på att dra igång.

Nu har det gått ett kvartal av det här i många avseende speciella året 2020. Och jag måste säga att jag är så stolt över att jag i alla fall delvis har anammat den antiinflammatoriska kosthållningen. Visst, jag är absolut inte i nivå med att kunna betraktas som en heltidsanhängare. För visst slinker det ner en chokladbit, en cola zero och en pastarätt då och då. Men i grunden äter jag mycket bättre nu än på många år. Och det märks i kroppen. Jag har inte lika ont i min rygg längre, jag känner mig piggare och mer motiverad. Som en bonus så sitter kläderna lite bättre. Det kan också ha att göra med att jag tillsammans med en antiinflammatorisk kost också utövar min egen form av periodisk fasta. Den ritualen är traditionellt sätt en smula hard core för min smak. Att vänta till efter lunch med att äta är inte min melodi. Inte heller att sluta äta tidig eftermiddag. När jag hittade den här artikeln, som varnade kvinnor för att äta enligt den traditionella 16:8 modellen av periodisk fasta, det vill säga att du äter 8 h om dagen och fastar 16 kände jag att jag ändå kunde hitta rätt. Så nu slutar jag äta efter middagen, det vill säga att jag har slopat mitt tidigare (slentrianmässiga) kvällsnack och dricker bara örtte på kvällen. På så vis fastar jag 12-14 h varje dygn. Det här var en vana som var så himla lätt att anamma!

Jag måste säga att antiinflammatorisk kost är ganska enkel att få till. Det gäller att hålla koll på grunderna och hålla sig till bra råvaror, lagade från grunden. Svårare än så är det inte!

Så här kan en vanlig dag se ut för mig:

07.00 Frukost
Havregrynsgröt med jordnötssmör och blåbär. Havregrynen ger mig långsamma kolhydrater och protein, jordnötssmöret bra fetter från nötterna som gör att jag håller mig mätt länge. Plus extra protein. Blåbären ger bra smak samt antioxidanter.

12.00 Lunch
Ungsgrillad kyckling med quinoa (gärna kokad i gurkmeja) och sallad med kål, gröna blad, avocado och tomat. Protein, fibrer, långsamma kolhydrater och bra fett från avocadon gör att jag fyller på med rätt energi.

15.00 Mellis
Chiapudding med bär och nötter är mitt bästa mellis! Chia är sprängfyllt med omega 3. Jag gör min genom att blanda chiafrön med kokosmjölk som jag låter stå över natten. Strössla över några bär, nötter och frön. Då får du ett mellis som nästan smakar som en desssert.

18.00 Middag
Ugnsgrillad lax med sötpotatis och broccoli, plus en grönsallad. Eller kanske tofu med sötpotatis, rödkål, avocado och tahinidressing. Något som är rikt på protein och fibrer som får mig att somna gott. Om jag vill avslutar jag middagen med lite frukt. Jag gillar att äta något sött på maten.

Därefter äter jag inget mer, men avslutar gärna dagen med en kopp Night time tea från Pukka.

Jag har också en drös härliga videos i ämnet, om du är sugen på att veta mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.