Så lyckas du jobba hemifrån

jobba hemma favoriter
Dessa godingar gör min jobbdag desto mer angenäm.

Läppglans från Rituals (liknande), bästa handcremen från Clarins, Cappucino med havremjölk, på underlägg från Spode, mobilskal från Glitter, högtalare för skönt soundtrack från Dali Katch. Och så färska blommor förstås! Alltid. 
Har du också fått hitta en ny jobbrutin? Eller så kanske ditt hem redan är ditt kontor? Oavsett om du hör till kontorsjobbare till vardags eller driver ditt företag från köksbordet så har dina vanor säkert fått ändras under den här våren. Så är det i alla fall för mig. Jag har förvisso ett jobb som till vardags erbjuder möjlighet till hemmakontor någon dag i veckan. Men nu har jag jobbat hemma i fyra veckor i sträck. Och jag älskar det! Jag älskar att jag inte behöver trängas i rusningstrafik, spendera två timmar om dagen att pendla och att jag kan jobba från mitt eget hems bekvämligheter. Vill du veta hur jag lyckas? Här är mina allra bästa tips för en smart och effektiv jobbdag på hemmaplan!

 • Jag startar dagen i vanlig tid! Jag behåller min vanliga sömnrutin, och gå upp den tid som klockan brukar ringa även när jag inte jobbar hemma. Jag undviker att ”passa på” att ta sovmorgon, då hamnar jag helt ur fas och min kropp kommer inte förstå att det är vardag.
 • Jag månar om min morgonrutin. Mitt tips till dig är att börja dagen med något som du verkligen mår bra av: meditera, morgonyoga eller kanske en promenad ute i vårmorgonen? Duka upp med en riktigt god och näringsrik frukost, några tips hittar du här. Gör dig iordning som om du skulle gå till kontoret – duscha, fixa till make och hår. Och klä på dig! Ingen gör ett bra jobb i pyjamas. Du gör dig själv en björntjänst om du bara kravlar dig ur sängen och slår på jobbdatorn direkt. Din hjärna kommer helt att tappa bort signalerna för vila och för arbete, vilket kan få dig att känna att arbetsdagen aldrig riktigt börjar och inte heller aldrig tar slut
 • Det första jag gör när jag öppnar jobbdatorn är att skriva en to do-lista för dagen innan jag kikar i mailen. Vi har officepaketet på jobbet och jag använder appen To do. Vad är viktigt att göra idag? Hur mycket tid behöver jag för det som är viktigt? Jag ser till att planera in tid för möten, mail och arbetsuppgifter. Och jag avsätter alltid tid för lunch, pauser och kaffe. Det är lätt att slukas upp av mailkorgen och vips har det gått fem timmar utan paus, för varken toalettbesök eller mat.
 • När är jag mest effektiv? Själv är jag en riktig morgonmänniska. Därför försöker jag lägga mina tyngre arbetsuppgifter på morgonen, medan eftermiddagen vigs åt enklare saker som administration, mail och andra lugnare arbetsuppgifter.

 • Jag tar en ordentlig lunchpaus! Mitt råd är att slå ihop datorn om du som jag både jobbar och äter vid köksbordet. Om möjligt, byt plats i hemmet när det är dags för att äta lunch. Ät något gott och näringsrikt! Du ska orka en hel eftermiddag. En macka stående vid diskbänken gör få glada. Jag brukar se till att jag har ”matlåda” i kylen från rester, så att jag snabbt kan plocka fram och värma mat när jag är hungrig.
 • Försök att äta ungefär samma tid varje dag. Min vanliga lunchtid är kl. 12 och därför försöker jag äta den tiden varje dag även när jag arbetar hemifrån. Allt för att min kropp och min hjärna ska känna igen sig i mina rutiner.
 • Om du har möjlighet, och är frisk, passa på att äta ute! Det är underbart att få lite miljöombyte, och det är ett sätt att kunna stödja lokala restauranger som har det extra tufft just nu. Kanske kan du stämma träff med en kompis? Jag går ut och äter några dagar i veckan, för att få lite luft och god mat.
 • Rör på dig! Varför inte inleda lunchen med en promenad? Om jag inte går på morgonen försöker jag klämma in en prommis vid lunchtid. Jag vill ta vara på det fina vårljuset!

 • Jag ser till att ha ett riktigt gott mellis hemma som jag kan se fram emot. Jag brukar äta kl 15, vilket gör min eftermiddag lite mer hanterlig.
 • Jag är som sagt inte lika pigg och energisk på eftermiddagen så jag passar på att göra mer administrativa jobb på eftermiddagen. Du kanske är tvärt om, som mest kreativ senare på dagen? Lägg då in dessa arbetsuppgifter där det passar dig.
 • Avsluta arbetsdagen med att checka morgondagens kalender, för över arbetsuppgifter som inte blev gjorda idag till morgonens to do-lista.
 • När arbetet är slut ser jag till att stänga av datorn och lägga undan den så att jag inte ser den resten av kvällen. På så vis säger jag till min hjärna att nu är arbetsdagen slut och jag är hemma.
 • Jag gillar att markera arbetsdagens avslut med ett träningspass. Det är super, för då kan jag verkligen stänga av.

Vilka är dina bästa tips för en lyckad jobba hemifrån-dag?

Ps. om du vill se mina bästa tips i rörligt format, finns den här videon:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.