Om att ha sig själv som förebild

b60dba4eb97b6a4799a733b6e83e583f--art-prints-for-sale-design-blog

Okej, ta mig inte för att vara självgod nu. Jag har tänkt en stund på det här, och kommit fram till några tankar jag vill lufta. Jag är en ambitiös kvinna. En kvinna som fick barn alldeles för tidigt enligt ”normen”. Som alltid vill ha lite till. Som vill ha en familj samtidigt som jag vill göra karriär.  Som alltid känner sig lite ensam av sin sort (det kanske jag inte är ensam om?). Jag har i alla fall svårt att hitta en klockren förebild, någon att apa efter och se upp till. Desto bättre kanske, då kan jag plocka massor av inspiration och pepp från massor av härliga ladies (och en och annan man). Men framför allt: Jag har bestämt mig för att vara min egen förebild.

Istället för att efterlikna någon annan, väljer jag att titta in mot mig själv. Vad tycker jag är viktigt och riktigt? Vad vill jag göra i livet? Hur vill jag känna? Vad driver mig? Jag har en tydlig riktning vart jag vill gå, och jobbar stenhårt för att skapa förutsättningarna för att ta mig dit. På egna ben. Både i privatlivet och i karriären. Min karriärvision är att peppa, stötta, hjälpa och inspirera så många andra kvinnor som möjligt att nå sin potential, sina drömmars mål och ta sig dit de vill. Och respektera alla de kvinns som inte alls vill satsa på någon karriär. För vet du, vi får allihop plats.

Jag har övat mycket de senaste åren på att:

 1. Inte döma andra hur de vill leva och vad de vill göra
 2. Inte bry mig om vad andra tycker om hur jag vill leva och vad jag vill göra
 3. Uppmuntra och stötta andra att hitta sin väg
 4. Dela med mig av mina tankar och upplevelser, kanske får det någon att känna sig lite mindre ensam i sina egna ambitioner?

Jag vet vad jag vill, och jag skäms inte för mina ambitioner. Visst har jag fått åka på en del sneda blickar, och viskande i korridoren. Trist förstås, att man inte riktigt accepteras för den man är. Men jag lär mig varje dag att inte ta åt mig. Jag stöttar i alla fall mig själv till 100%. Tro nu inte att jag inte för stöd någon annanstans ifrån. Det får jag! Min pojkvän, min mamma, min pappa, min syster, resten av min familj, mina vänner, min chef och HR (som valde ut mig till sponsorprogrammet för lovande kvinnor) står alla bakom mig. Och det är förstås superviktigt. Men det är ändå viktigare att jag står bakom mig. 

Jag jobbar jättemycket med att prioritera sådant som jag mår bra av. Som ger mig utveckling. För det är då jag vet att jag växer. Jag har lärt massor av mig själv de senaste åren som jag är riktigt stolt över:

 1. Jag är tämligen orädd. Har nog ingen riktigt comfort zone. Jag kastar mig gärna ut. Vad är det värsta som kan hända?
 2. När jag väl blir nervös, det är precis då jag ska göra det ändå, för då får jag störst utveckling!
 3. Ju mer jag fokuserar på vad jag själv kan åstadkomma, och försöker låta bli att tänka att det är någon annan som ska göra något för att lösa en situation. Ju mer jag kommer med förslag till lösningar, desto framgångsrikare blir jag.

Jag har också skiftat lite i fokus på hur jag beter mig. Förut tänkte jag att om jag skulle göra karriär skulle jag vara superseriös hela tiden, och tona ner mina mer lekfulla, skämtsamma drag. Tona ner att jag verkligen vill bli framgångsrik. Att jag gillar vippiga kjolar. Att jag uppskattar att gå på spa. Sådant som inte är förknippat med en person (man) på en högre position. Jag har droppat det nu. Om jag inte kan vara 100% mig själv, så går ju både jag och andra miste om vem jag egentligen är. Så nu skämtar jag gärna om mina shoppingfynd, mina lyxvanor och min bekvämlighet på min egen bekostnad. Jag försöker att inte ta mig själv på himla stort allvar. Och jag backar mig själv. Hela mig själv. Alltid.

 

4 tankar på “Om att ha sig själv som förebild”

 1. Wow, vilket powerinlägg!
  Jag har läst din blogg lääänge och älskar att du är tillbaka i bloggflowet lite mer igen. Inte minst för att du som du själv skriver är en inspiratör och en förebild!

  Jag ska verkligen ta med mig det här inlägget och se om jag kan aplicera det på mig själv. Spännande!

  Ha det bra! Eller som jag brukar säga ”Ge dig själv den bästa dagen!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.