Jag lär mig om framgång

 

e8dded87f01461485972e7dcac419b9a

Det här lärde Fredrik Eklund/hans bok Sälj! mig om….

… Framgång

Jag skapar själv förutsättningarna för min framgång. Ju mer målinriktad, tydlig och förberedd jag är – desto tydligare blir min framgång.

Scenario om jag inte använder den här lärdomen: 
På morgonen vaknar jag och masar mig upp ur sängen. Jag väljer kläder, som jag upptäcker är i stort behov av strykning. Sätter på strykjärnet innan jag går till badrummet för att där se att håret behöver tvättas. Suckar – tvätt, fön och plattång tar minst 20 min.

I köket börjar jag rota runt i kylen efter frukost, samtidigt som jag börjar stryka mina kläder. Pulsen går upp och eftersom jag inte handlat får jag ta barnens vaniljyoghurt med flingor till frukost. Morgonens minuter rusar på och när vi äntligen kommit iväg har jag hunnit skrika på barnen, stressat runt för att få ihop allt och ändå lyckas glömma matlådan i kylen.

Väl på jobbet går pulsen upp ännu mer när jag upptäcker att jag har ett morgonmöte som jag inte hunnit förbereda mig till. Dagen rusar på i samma tempo och jag jobbar över istället för att träna och när jag kommer hem sent får jag äta barnens överblivna korv stroganofff med ris till middag. Sen dunsar jag ner i soffan och rör mig inte därifrån förrän det är dags att gå och lägga mig. Jag somnar utmattad men lite stirrig av en stressad, sockerfylld och stillasittande dag. Nästa dag börjar allt om igen.

Scenario när jag använder lärdomen:
På morgonen vaknar jag av väckarklockan och eftersom jag lagt mobilen med alarmet en bit från sängen går jag upp på första signalen. Jag börjar med att väcka kroppen med 15 min yoga. Därefter tvättar jag av kroppen (dusch och hårtvätt har jag gjort kvällen innan), innan jag sminkar mig och drar igenom håret med plattången (det är grundfixat redan, så jag böjer bara in topparna lite lätt).

Jag klär mig i en outfit som får mig att känna ”put together” som jag strukit redan på söndagen (då jag sätter i hop alla veckans outfits och stryker dem). Jag gläntar på dörren till barnens rum så att de kan vakna till mitt frukoststök. Jag kokar 3 ägg (2 till Maja och ett till mig), häller upp yoghurt till barnen och mixar en grön smoothie till mig. Medan mixern jobbar tar jag fram min lunchlådekasse och lägger i lådorna (lunch och mellis) som jag ska ha med mig till kontoret och ställer kassen i hallen bredvid min färdigpackade väska (jobbsaker, plånbok, nycklar och träningskläder).

Innan jag väcker barnen ordentligt tänder jag stearinljusen på bordet. Vi äter frukost i lugn och ro innan barnen hoppar i sina kläder, som ligger framlagda sedan gårdagskvällen. Vi åker till skolan och på väg till kontoret lyssnar jag på en podcast som antingen får mig på gott humör (Lifestyle-varianter som Trettioplustrevar, Veckans Bläcka eller Säker Stil) eller som gör mig peppad (Framgångspodden, PåJobbet eller någon annan karriärpodd). Jag ser också till att gå igenom dagen i mobilkalendern för att se vad jag har framför mig. Har jag ett morgonmöte stänger jag av podden en kvart innan det är dags att gå av för att samla ihop mig och förbereda mig på dagens första uppgift.

På jobbet ser jag till att lägga fokus på sådant som ger resultat och som tar mig i den riktning jag bestämt för min karriär (lägger upp strategier, gör arbetsuppgifter som ligger på mitt bord, planerar mina dagar så att jag hinner med det jag vill) och lägger inte energi på det som inte ger mig något (ödslar tid på att bli frustrerad på sådant jag inte kan påverka (slår dank, tjattrar för mycket med kollegorna om sådant som inte rör oss framåt, surfar runt på nyhetssidor eller lägger soduko).

Eftersom jag har planerat min dag väl, och lämnat luckor för oförutsägbara händelser, kan jag checka ut i tid för mitt träningspass. Efter passet åker jag hem för att slänga ihop en omelett och en stor sallad. Innan jag slår mig till ro framför en serie (mitt guilty pleasure) ser jag till att barnens kläder är framlagda för morgondagen, att jag har duschat, att mitt nagellack inte behöver målas om och att matlådorna (gör storkok på söndagen som täcker veckans luncher) är redo. Sedan packar jag väskan och hänger fram morgondagens outfit. Jag avslutar kvällen med en kopp te och en skål med nötter och bär.

Innan jag somnar vid tiotiden skriver jag ner dagens reflektioner (vad jag gjorde bra, vad som gjorde mig glad, vad jag behöver utveckla och vad jag behöver hjälp med) samt ser över och detaljerar morgondagens plan i min planner. Jag somnar gott med vetskapen att morgondagen har rätt förutsättningar för att ge mig framgång.

 

Fredrik Eklunds ”Sälj! Hur du säljer vad som helst till vem som helst” lärde mig massor. Jag ska dela med mig av fler lärdomar längre fram.

4108811c5634d8b77356c5a04fcab093

3 tankar på “Jag lär mig om framgång”

  1. Så bra inlägg! Inspirerande! Själv är jag fast i scenario ett och när man kraschar i soffan är det lätt att glömma hur gött det hade varit att göra saker färdigt inför morgondagen (=väljer att sitta kvar) och så börjar det om med samma visa dagen efter.

    1. Kämpa på! Jag är ju förstås där i soffan jag med ibland… men ju fler dagar med scenario 2, desto nöjdare kommer du att bli när du väl slår dig ner i soffan, efter att du fixat det som ska fixas inför morgondagen. Jag lovar! ”Nöjd med dig själv”-garanti utlovas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.