KonMari: Böcker

Jag älskar känslan av en helt ledig söndag. Lördagar är aktivitetesdagar, så för mig börjar inte den ”riktiga” (dvs jag kan göra vad jag vill) helgen förrän lördag vid lunchtid. Igår hade Maja sitt födelesdagskalas, så hela dagen försvann till det och framåt sen eftermiddag när jag kunde checka ut var jag så trött (trots att jag ändå var på semester en bra bit in i den här veckan, märkligt va?).

Idag är jag ändå ledig, och jag har lärt mig att jag brukar somna nöjdast på söndagskvällen om dagen varit en mix av produktivitet, avslappning och förberedelser inför veckan som kommer. Därför har jag idag skrivit en to do-lista som innehåller en mix av dessa tre element. Efter en lång, skön frukost med UK glamour (ett av mina favvo-magasin, särskilt det här numret som handlade om arbetsliv/karriär), vilket fick dagen att starta så där lugnt som jag önskar, satte jag igång med dagens första produktiva task: KonMari’a mina böcker.

Sagt och gjort. Jag drog ut alla mina böcker i högar på golvet. Marie Kondo instruerar att du ska dela in dina böcker i tre kategorier:

  • Allmänna (böcker som du läser för nöjes skull)
  • Praktiska (kokböcker, referenslitteratur etc.)
  • Praktverk (med bilder och illustrationer typ coffee table)

Jag kunde konstatera att jag faktiskt inte har så många böcker. Jag hittade 46 allmänna och 40 praktiska böcker. Några ”praktverk” äger jag inga…

Det gick väldigt snabbt och smidigt. När det kommer till allmänna böcker i novellform så har jag upptäckt att jag föredrar pocket framför inbundna verk, de är så mycket smidigare att ta med på tunnelbanan, semester och läsa i sängen – och det är så jag läser mest. Så jag sparade bara sådana.

När jag var färdig så slutade boksamlingen med 22 allmänna böcker och 29 praktiska. Så jag gjorde mig av med ca 40% av min samling. Känns väldigt upplyftande och skönt!

Marie Kondo förespråkar även att tidningar ska ingå i den här kategorin. De rensade jag ur för inte alls länge sedan, med hennes teorier i huvudet, även om jag inte ”officiellt” börjat med KonMari-metoden. Så de lät jag vara. Under senaste utrensningen tror jag att ca 60% av mina tidningar försvann. Numera huserar alla mina böcker och tidningar i en endaste Billy. Kokböckerna står på ett hyllplan i köket. Mycket överskådligt!

Före

IMG_2502

Efter

IMG_2503

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.