KonMari: Kläder

Har du hört talas om Marie Kondo och hennes KonMari-metod? Marie har skrivit boken ”Konsten att städa – förändra ditt liv med ett organiserat hem”. Förresten, huuur trist är inte den titeln igentligen? Därför kommer jag från och med nu referera till bokens engelska titel; ”The life changing magic of tidying up” – lite mer swung i den, ne c’est pas?

Nåväl, jag började läsa boken under Greklandssemestern. Och jag måste säga, den var ömsom tilltalande ömsom skräckinjagande. Jag skulle säga att den borde stå i psykologihyllan. Marie Kondo menar att efter att ha gått igenom hennes metod kommer du aldrig mer att behöva ”tidy up”, vilket skulle kunna liknas med ”röja undan”/”plocka undan”/”rensa ur”… ja, du fattar. Låter väl som ganska ljuvligt?

Låt mig förklara principen. Med hennes metod går du systematiskt igenom varenda pryl du äger. Ingenting lämnas därhän. Du kommer att möta varenda sak du släpat in i ditt hem och till den pinalen kommer du att ställa den magiska frågan: ”Does this spark joy?”, – eller ”Gör den här mig lycklig?” om du så vill. KonMari vänder på hela begreppet rensning. Istället för att rensa ur det du inte vill ha kvar, väljer du ut de ägodelar som gör dig lycklig. Om det är 3 klänningar eller 30 kan bara du avgöra. Det enda två kriterier är att den sak du väljer ska göra dig lycklig och den ska ha en given plats i ditt hem. På så vis omger du dig bara av saker som betyder något för dig, och du vet precis var de är så du slipper leta efter den när du vill ha den.

KonMari-metoden är strukturerad och följer ett specifikt rensningsmönster (det var här skräcken satte in, kläder är nämligen först på listan och det jag by far lägger mest energi, känslor och ångest i). Du går igenom en kategori i taget, tills hela hemmet är genomkammat.

Eftersom kläder var kategori nummer ett (i kläder ingår alla dina plagg, inomhus – som utomhus, skor, accessoarer och väskor) behövde jag några veckor på mig att komma till sans med att gå igenom min överfulla garderob. Jag har inte supermycket prylar i övrigt, men kläder har jag verkligen i överflöd. Och de är fyllda med massor av känslor, minnen och en smula ångest (hej jeansen som jag hade innan barnen som passar om jag går ner sisådär 8 kg). Jag behövde min tid. Men så en söndag fick jag plötsligt känslan i magen. nu är det dags!

IMG_2408IMG_2409

Min otroligt röriga garderob (hade medvetet låtit den bli extra rörig så att jag skulle få eld i baken och börja med metoden.

Sagt och gjort. Jag började med att samla ihop alla mina kläder i en stor hög. Det är steg ett i metoden. Du tar fram allt som tillhör kategorin, oavsett var i huset pinalerna befinner sig (de tenderar att vara utspridda) och lägger dem alla tillsammans så att du ser hur mycket du äger i den kategorin. Jag lyckades glömma 1-2 säckar med undanlagda kläder i källaren, och det fanns en del i tvätten, men i övrigt samlade jag ihop alltihop på sängen. De som inte var med i min genomgång har fått bli ”KonMariade” i efterhand. Att se alla sina kläder i en enorm hög var en smula överväldigande. Herregud vad mycket kläder jag har!

IMG_2411

Jag konstaterade att jag inte skulle fixa att göra hela kategorin i ett svep (även om det rekommenderas i boken), så jag fokuserade på inomhuskläder. Jag började med att gå igenom hela högen och delade in alla plagg i kategorier:
– tröjor/koftor
– toppar
– blusar/skjortor
– klänningar
– byxor
– kjolar
– badkläder
– träningskläder
– underkläder

IMG_2413

När det var klart ställde jag mig framför en hög i taget. I enlighet med metoden plockade jag upp ett plagg i taget, synade det framför mig och frågad mig om jag kände lyckan i plagget. När jag gått igenom varenda hög hade jag de kläder jag ville behålla på sängen och kläder jag ville göra mig av med i papperskassar (för insamling) och en sopsäck (trasiga/utnötta plagg som skulle slängas).

KonMari förespråkar att ha alla sina kläder framme jämt, och inte hänga undan kläder beroende på säsong. På så vis har du alltid uppsikt över allt du äger och riskerar inte att handla sådant som du redan har. Min garderob står väldigt nära vår säng, vilket gör att det är svårt att komma åt lådorna. Å andra sidan har vi en byrå som är lättåtkomlig. Där har vi tidigare förvarat handdukar och linne (samt random saker som är mina i två av lådorna). Alltså: Saker jag vill komma åt dagligen i en garderob som är svår att nå, saker som jag rör någon gång i veckan i en lättillgänglig byrå. Det var ett enkelt beslut att byta plats, och låta kläderna vara i byrån.

En annan del i metoden är KonMaris vikningsteknik. Istället för att lägga kläderna platt på hög, viker du dem så att de står på högkant. På såvis får du lätt en överblick av allt du har så snart du drar ut lådan. Plaggen som hänger (så mycket som möjligt rekommenderas att vikas) ska hängas med de tyngsta plaggen längst till vänster, sedan som en linje upp mot högra hörnet.

IMG_2426

Sex kassar till insamling

Hur har det gått?
Det är nästan tre veckor sedan jag påbörjade KonMari. Jag ordnade allt enligt reglerna och jag måste säga att det verkligen fungerar. Min garderob ser likadan ut idag som på bilderna. Jag hittar enkelt det jag ska ha och jag vet precis var allt ska ligga. Det är en fröjd att ha sådan ordning!

Det var inte alls lika jobbigt som jag trott att slänga, men jag tror ändå att jag var en smula snäll mot ”kanske”-plaggen. Jag tänker fullfölja metoden till mål, sedan kommer jag förmodligen börja om igen för att kunna rensa upp ännu mer. Det blev sex kassar till återvinningen och jag har inte saknat ett enda av de plaggen. Jag har haft fullt upp att använda alla fina plagg som blev kvar. Jag ser redan emot nästa kategori. Jag är nästan helt klar med kläder (skor och väskor är också  färdiga – rapport om det kommer), sedan kommer böcker. Jag tänkte att ni ska få följa med på resan!

IMG_2415

IMG_2417

Klänningar, kavajer och blusar hänger upp.

IMG_2419

Träningskläder och badkläder

IMG_2421 - kopia

Kjolar

IMG_2422

Jeans

IMG_2424

TröjorIMG_2425

Koftor

(sedan har jag en låda med underkläder och strumpor, men de vill jag helst inte visa här…)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.