Balansen – hur hittar jag den?

balans

Sedan jag växlade upp (ganska många hack) på jobbet i januari har balansen i mitt liv varit bortblåst.

Ja, jag som älskar att ha koll på läget, krydda med guldkanter och leva ett balanserat liv med en härlig mix av familj, hälsa, inspiration, avkoppling, jobb och egentid har under 2017 varit så långt ifrån mitt utopiska jag att jag nästan tappade bort mig själv.

Jag skriver nästan – för än är det inte kört – långt därifrån. Och det är på sätt och vis mina egna prioriteringar som tagit mig hit. Jag har länge letat efter större utmaningar, mer att göra och bättre chans att påverka i mitt yrkesliv. Och det kan jag verkligen säga att jag fått chansen till det här året. Jag har länge planerat att nå hit, att möta utmaningar och testa vingarna. Som ansvarig för en del i ett enormt, viktigt och globalt projekt och samtidigt få representera min hemmaorganisation är hedervärt. Jag tar in ny mark, bestiger berg jag inte visste fanns och utmanar min egen kapacitet i ett intensivt virrvarr av beslut, workshops, resor (9 stycken på 8 månader), leveranser och ansvarstagande. Jag har vuxit, breddat ut mig och gått på nitar. Jag har lärt mig hantera problem jag inte vet lösningen på, stött på företagskulturkrockar och hoppat högt över hinder. Alltihop på ett språk som inte är mitt eget.

Yrkesmässigt har 2017 tagit mig längre än någonsin. Men givetvis på bekostnad av något annat. Jag har för länge sedan slutat tro på att du kan ”have it all”. Inte hela tiden, jämt i alla fall. Men du ska banne mig kunna ”have small pieces of everything that makes you happy”. Och det måste jag erkänna att jag inte har just nu. Och utan det är den där balansen alltså inte på plats.

Nu, efter sommaren, när det där intensiva virrvarret ändå blivit någon slags vardag har jag fått lite (alltså pyttelite) mentalt utrymme för att aha:ande och åhå:ande kunna konstatera att jag helt tappat balansen.

Det här är saker som ”make me happy” och ska därför prioriteras och planeras (och framförallt genomföras) under resterande av 2017:

  • Träning min kropp värker när jag inte tar hand om den. Min fina träningsrutin är som bortblåst. Yoga, promenader och styrketräning ska bygga upp mig igen
  • Nära och kära mitt sociala liv har minimerats till en obetydlig fotnot på prio-listan som kallas livet. Jag saknar min syster, mina vänner och min familj.
  • Bloggen jag saknar bloggandet, energin jag får av det. Som du märker har jag ändå inte prioriterat den sedan jag startade upp den igen.
  • Ha koll på läget när jobb to do-listan trumfar privatlivets dito är jag rent utav taskig mot mig. Då är jag min egen sämsta supporter. Därför påbörjade jag igår mitt livs första Bullet Journal för mitt privatliv. Jag kommer att återkomma till den lite senare här i bloggen
  • Inspirationsboost jag älskar att ta till mig trix, fix och härligheter från andra briljanta människor som kan sådant som jag behöver just nu. När jag var stilförvirrad efter min första mammaledighet hittade jag ett gäng vintagebloggare som visade vägen. När jag var less på junk food och trötta ben hittade jag hälsoinsiratörer som hintade om clean eating och bra träning. När jag behövde landa i en annan mammaledighet fann jag andra mammabloggare och cupcakes-bloggar som hjälpte mig att skapa en härlig bebistid med frosting. Nu när livet spinner lite för fort vänder jag mig till KonMari (mer om det senare i bloggen), speed clean-videos och listiga life hacks.
  • Get sh*t done inget får mig att må så bra om när jag belönar mig själv efter att ha uträttat to do’s. Jag skriver en lagom lång lista med saker att göra. När alla är avbockade njuter jag av resultatet och unnar mig lite egentid. Aah så härligt!

Men hur ska jag då få till den där balansen? Jag som brukar vara full av lösningar sitter här en smula tafatt. Det här är väldigt olikt mig, att skriva ett långt inlägg utan att presentera ett endaste tips på hur du (och jag) tar dig vidare.

Jag har gett mig själv september ut för att hitta en lösning och skapa en genomförbar plan. Och du ska få hänga med på den resan.

Den 1 oktober kommer planen att presenteras i bloggen. Sedan blir det uppföljning varje vecka oktober ut, varannan vecka i november och sedan ett årsbokslut i december.

Hänger du med?