Garanterat söndagsångestfritt

Jag tror att jag har hittat det ultimata receptet för att avsluta veckan på bästa sätt och känna mig uppladdad inför en ny. Jag lider inte nämnvärt av söndagsångest, men jag ska också erkänna att det finns veckor som slutar bättre än andra. Och nu har jag som sagt funnit ut hur de bättre avsluten ska bli mer frekventa. Tricket är att mixa produktivitet och avslappning. Det är nämligen de två ting som får mig att må bäst och ger mig mest energi. Jag gillar att känna att jag får saker gjort, och jag älskar snabba resultat. Jag älskar också att slappa till 100% – för att ladda batterierna.

Vill du veta hur jag hittar balansen? Här är mina 5 punkter som får min söndag att fungera bäst.

 • Rensa/städa
  Det finns inget som får mig att känna mig så tillfreds som när jag skapat ordning och reda. Det är en så härlig känsla. Under hela 2017 har livet gått i en rasande fart med mängder av jobbresor, högt tryck i mitt projekt och försök att hitta familjetid därimellan. Hemmet har förvisso hållits i shack, mycket tack vare vår städhjälp varje vecka, det tvingar oss att hålla ytorna rena och småsakerna undanplockade, vem vill betala för städning och sedan komma hem till ett rent men rörigt hem? Men hemmets lådor, skåp, skrymslen och vrår har verkligen svämmat över och det är saker överallt. De senaste veckorna har jag spenderat timmar på att få ordning från grunden. Allt är inte klart, men som ni tidigare sett har fler och fler rum fått genomgå en utrensning. Jag har kommit på att om jag väljer ut ett väl avgränsat område för rensning/städning så behöver jag:
  a. Inte avsätta mer än 1-2 timmar åt projektet
  b. ser omedelbara resultat
  c. får glädjas åt att starta veckan med ett lite mer iordninggjort hem än jag gjorde för sju dagar sedan
  win-win med andra ord.
  Bokhylla.jpg
 • Hemmaspa
  Någon gång under söndagseftermiddagen tar jag ett bad. Då häller jag i någon härlig olja eller ett välgörande badsalt – lavendeldoft är favoriten – och sätter på en ansiktsmask, jag varvar mellan återfuktande och djuprengörande beroende på hur huden känns. I badet ser jag något avsnitt av en serie på Netflix och slappar. Innan jag kliver upp tvättar jag håret, scrubbar och sedan avslutar jag mitt ”spabesök” med att smörja in mig med någon lyxig lotion.
  IMG_2400.JPG
 • Förbered morgondagens outfit
  Hur härligt är det inte att vakna upp och ha dagens outfit redan färdigkomponerad, struken och klar? På Söndagen vill jag minst förbereda måndagens look, men gärna även 3-4 andra alternativ till veckan så att jag slipper tänka på det. Medan jag väljer passar jag på att ge garderoben en liten ministädning. Min garderob är verkligen bråkig, den är alldeles för liten och inte organiserad efter mina behov (vi ”ärvde” den a förra ägarna). Jag har också så himla mycket kläder, så jag borde rensa. Problemet är att jag faktiskt använder det mesta. Jag läser just nu KonMaris ”Konsten att städa”, så om jag har hjärta så kanske garderoben får sig en rejäl omgång längre fram i höst?
  IMG_2395.JPG
  Kofta från Uniqlo, blus och väska från Lindex, kjol köpt i Thailand och skor från Primark.
 • Planera veckan
  Innan jag tar söndagsledigt sätter jag mig ner med min kalender och ser till att få en överblick över veckan. Vem ska hämta/lämna vilken dag? När kan jag få till min träning? Har jag något viktigt jag inte får glömma att göra? Genom att titta ”runt hörnet” kan jag vara beredd redan innan den nya veckan börjar och jag slipper få obehagliga överraskningar.
  IMG_2405.JPG
 • Meal prep
  Lunchalternativen runt kontoret lämnar en hel del att önska och jag tycker att det är så dyrt att äta ute i Stockholm (allt runt omkring oss kostar runt 100-lappen och då är det inte ens särskilt bra). Lösningen är förstås att ta med matlåda, vilket jag för det mesta är bra på att göra. Allra bäst blir det om jag förbereder med en-två rätter på söndagen som räcker till lådor för hela veckan, då sparar jag massor av tid på vardagskvällarna och slipper ägna tankar åt vad jag ska äta till lunch.
  IMG_2407.JPGDet här blev en indisk linssoppa som räckte till fyra matlådor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.