Hemkokt äppelmos

SONY DSC

När jag lämnar barnen på förskola och skola äter vi frukost hemma tillsammans innan vi hastar iväg. Då ser jag till att servera något som gör sig bäst nygjort, som äggröra, smoothie eller gröt. Gröt är perfekt i kombination med ett kokt ägg, det står man sig länge på. Barnen vill helst ha äppelmos, kanel och mjölk på sin. Jag varierar gärna och brukar hälla på alla möjliga frön och nötter, lite kokos, kanske rårivet äpple eller lite nötsmör. Några klippta, torkade aprikoser. Ja, ni förstår. I helgen fanns ett gäng trötta äpplen i fruktskålen och eftersom moset var slut tog jag tillfället i akt att testa att göra eget mos. Det blev så himla gott! Eftersom det är äppeltid så måste ni nästan testa det här busenkla receptet. Eftersom det inte är något konserveringsmedel så är det bäst att göra små satser ofta så att det inte blir dåligt.

Till någon deciliter mos behöver du:

3 äpplen, modell mindre (tänk från eget träd-storlek)

någon tesked agavesirap

några teskedar vatten

kanel och kardemumma efter tycke och smak

Gör så här:
1. Kärna ur äpplerna och skär dem i centimeterstora bitar.

2. Häll ner allt i en kastrull och låt det koka upp och sedan småputtra på låg temperatur tills äpplena blivit riktigt mjuka.

3. Sila bort skalen i en sil, tänk dukslagsstora hål, det är ju bara skalen som ska försvinna (i alla fall för mina barn, som är lite pipiga när det kommer till skal och sånt).

4. Spä ev ut moset med lite vatten om det är för fast.

5. Häll upp i en tätslutande burk och förvara i kylen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.