Så var jag på den platsen i livet

När vi flyttade in i vår lägenhet för på dagen fem år sedan fick vi ett boende som var optimalt för vår familj. Ett öppet kök och vardagsrum för familjetid, ett sovrum till mig och t, ett rum till Maja och en klädkammare till mina kläder. När mina mammavänninor kom och hälsade på för första gången utbrast U: ”Perfekt med ett stort barnrum, då kan ju Maja dela rum med sitt syskon!” när hon såg Majas rum. Nähä, du. Här ska inte delas något rum. När samma U såg min klädkammar utbrast hon. ”Men vad bra med en stor klädkammare, den kan ju bli babyrum sen.” Jag var fullständigt oförstående. Vad skulle då mina kläder ta vägen? Tre år senare hade vi fått en ljuvlig liten bebispojke som bestämt inte kunde sova mer än nittio minuter i skräck. Jag var villig att göra vad som helst, bara jag fick s-o-v-a. Då fick mina kläder trots allt flytta på sig, in i vårt sovrum. Där det blev aningens trångt, men också mer sovvänligt efter lillebror snart sussade sött i sitt alldeles egna krypin. Nu har ytterligare två år passerat och nu håller inte ens det arrangemanget. Ventilationen inne i klädkammaren är inte helt hundra och Ebbot har vuxit ur sin säng och därmed sitt rum som funkar med spjälsäng, men knappast någon större sovplats. Därför har jag hamnat på en plats i livet som jag inte trodde att jag skulle hamna. Barnen ska få dela rum. Ebbots lilla kryp in ska förvandlas till en lugn plats för Maja och andra som behöver vara lite ifred. Med skrivbord, böcker, pyssel och kanske dator. Och Majas rum ska får bli barnens sov- och lekrum. Egentligen är det ju inget konstigt, många barn delar rum, särskilt i Stockholm. Jag trodde bara att vi skulle bo någon annanstans vid det här laget. Men nu gör vi av olika anledningar inte det. Och då får jag helt enkelt gilla läget.

Det bästa med det här arrangemanget är – förutom förhoppningsvis bättre sömn igen för oss alla – att Majas rum ska få sig ett ansiktslyft och anpassas till två syskon. Det är ett projekt sm jag hoppas är färdigt till jul. Just nu håller jag för fullt på att surfa efter inredningsinspiration och jag har fastnat för den här finurliga fototapeten från Mr Perswall. Så fin!

P120201-6

Delar dina barn rum? Har du något peppande tips att komma med? Är tacksam för alla boostande ord!

14 tankar på “Så var jag på den platsen i livet”

 1. Våra killar delar och det går jättebra. De har våningssäng med hyllor och Ed sover överst och kan ha lite grejer där uppe som han inte vill att lillbrorsan kommer åt. Vi har lite planer på att inreda vinden och göra varsitt rum åt dem där men jag drar mig för det för hur sjutton delar man upp leksakerna på två rum när de alltid har delat?

 2. Jag har inga dela-rum-tips och har väl ungefär samma tankar som du hade kring det. Inte alls för att jag ser något fel i att dela rum utan för att jag är uppväxt i hus med egna rum till höger och vänster, typ. Vi bor med en nio-månaders bebis i en trea och min man hemnetknarkar för att hitta hus och jag är tråktanten som inte vill. Jag vill inte flytta härifrån området, jag vill inte flytta längre från stan, jag har inget engagemang att lägga på hus och trädgård och jag vill inte lägga ALLA pengar på boende, för det är så dyrt att bo i huvudstaden! Jag är mer inne på att köpa en större lägenhet framöver, gärna på nedre botten för närheten ut. Men det är inte gratis att köpa stora lägenheter heller och jag börjar mer och mer tänka att det nog inte skulle vara så farligt att bo med två barn här ett tag. Haha, tänk ändå vad mycket energi man lägger på att fundera över boende!
  Jag är helt övertygad om att barn lär sig otroligt mycket av att dela yta och saker och att lära sig att kompromissa. Det kanske blir lite fler fighter som man som förälder måste reda ut, men jag tror att barnen kommer att gå starka och trygga ur en situation där de ”behövt” dela rum. Jag har hört många vars barn har delat rum ett tag och sen flyttat till större som berättat om att barnen då saknade varandra massor när de fick egna rum. Att ni dessutom gör ett litet krypin blir ju toppen och så har ni ju vardagsrummet, ofta hamnar ju barnen ändå där. Finns det hjärterum så finns det stjärterum! 🙂

 3. Tapeten är så fin och vi har den i vårt arbetsrum/lekrum som ska bli äldsta tjejens rum senare är det tänkt. Vi bor i en fyra på 95 kvm och har 3 barn sedan juni då lillebror föddes.

  Mina tjejer (4 och 6 år) delar rum och de gillar det! De är bägge för mörkrädda just nu för att sova själva 🙂 De har fått det största sovrummet i lägenheten och vi köpte en 160 säng och tog ett av de mindre sovrummen. Vi har en våningssäng som vi köpte på Mio och förvaring under sängen. Längs motstående långsida har vi skrivbord och varsin byrå med hyllor på väggen. I hörnan har vi en hörngarderob från Ikea som sväljer massor.

  När lillebror behöver flytta ut ur vårt rum så funderar vi på att dela av vardagsrummet som är mycket stort alt att han får dela rum med mittentjejen 🙂 Vi trivs också bra i området och vill inte dra på oss mer lån än vi har..

 4. Jag har inte så många råd att komma med ang att dela rum, men tycker att ni verkar ha en bra lösning på gång! Jag undrar istället om du har några tips till mig! Funderar på att boka en resa i maj nästa år och nu velar vi mellan sunwing på rhodos eller Cypern! Vad rekommenderar du? Vi är en familj med en 2-åring och 5-åring.

  1. Lite off girles inlägg men vi kom hem från Cypern i måndagskväll så jag känner mig tvungen att rekommendera Althea beach, Blue village! JÄTTEBRA! Kram Sara, mamma till en 08 och en 11 🙂

  2. Hej Annelie! Jag har tänkt svara dig länge nu.’, men tiden försvann. Jag tror inte jag kan göra en rättvis bedömning eftersom jag bara varit på sunwing kalithea. Det är ett stort hotell med mycket att välja på. Vill du bo där allt händer väljer du ett rum i huvudbyggnaden athena. Vill du lite lugnare passar helios, Poseidon eller adrianne bättre. Det lyxigaste boendet, som tyvärr bokas upp supersnabbt, är royal family suites i tritonbyggnaden. Från uteplatsen har du en panoramavy över havet. Lägenheterna med terrass har direktaccess till en poollänga som delas med grannarna. Perfekt för familjer med badglada barn, särskilt med syskon, då kan stora bada medan lilla sover middag inne i den svala lägenheten. På hotellet finns tre restauranger. Utanför händer inte så mycket, det är 4 km till Rhodos stad, lokalbussen stannar utanför hotellet och det finns även en taxistolpe. När vi var där med Maja åkte vi in till stan flera gånger. Kalithea är vårt största sunwing, så åker ni i högsäsong blir det mycket barn 🙂 kalithea har en liten stenstrand nedanför hotellet.

   Cyperns hotell har också strandläge, med finare sand. Transfertiden till hotellen är likvärdiga (kortare till Rhodos) och gästbetygen den samma. Så jag tror att det är en smaksak vad man föredrar.

   Hoppas du fick någon hjälp 🙂

 5. Vi har precis gjort om i barnens rum eftersom att vi numer har en etta-gluttare i hemmet som behövde ett skrivbord. Barnens rum är avlångt och lite svårmöblerat.

  Vi skärmade av sov-delen med små expedithyllor vid fotändan på sängarna och delade upp rummet i ”sidor”. Så Emilias säng och skrivbord står på ena sidan och Alex säng och leksaker är på andra sidan. Han är för övrigt skitstolt för han har den längre sidan 🙂

  Ha en konversation med Maja och Ebbot och fråga hur dom vill ha det också. De kanske vill ha en våningssäng,eller så vill de ha sina egna sängar.

  Oavsett så tror jag att det kommer bli strålande. 🙂

  1. Åh tack för pepp! Någon våningssäng blir det inte hehe. Dels är det en tillfällig (något-några år) lösning. Och dels har Maja en superfin säng. Så Ebbot får en likadan fast svart. Kram

   1. Hehe av samma anledning så får inte våra barn nån våningssäng! Älskar deras sängar, de är så fina! Även om Emilias börjar bli i barnsligaste laget (enligt henne själv) och hennes Ella har ju en stor-tjej säng så det är snart dags att vinka adjö till den också. Men det får bli när vi flyttar och dom får egna rum! =) Kramis

 6. Oj resten av kommentaren försvann så jag prövar igen!
  En idé är ju annars att vara ebbot sover inne hos Maja och fortsätter
  Leka hos sig! Det kommer bli bra oavsett! Nu ska jag återgå till bullbak här då kanelbullen får bullar på fredag. Grattis till 85%, det underlättar en hel del i vårt liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.