Sommarens bästa cheesecake

PicMonkey Collage

Vad matchar juni bättre än en riktigt god efterrätt med sommarbären nummer ett: Jordgubbar? För mig är midsommar synonymt med de röd bären. Förra året blev det en klassisk gräddtårta. I år blev det en annan favorit, Leilas cheesecake med jordgubbar och vit choklad. Den blev riktigt smarrig och kakan gick åt i en rasande fart på midsommarlunchen hemma hos svärmor. Vi hade en helt ljuvlig midsommarafton med glada mat, dans runt stången, god mat och trevligt sällskap. Hela helgen löpte på i samma goda humör och jag fick riktigt mycket gjort av det som legat och irriterat under ytan. Läs skura balkongen och djuprengöra badrummet, första löpturen på åratal, ännu mer mat, ett och ett annat glas rosé, första raderna i en sommarbok och lite shopping. Toppat med en stor dos familjemys. Helt perfekt. Är det ljuset som gör att jag känner mig piggare eller har järnvärdet fått sig en kick efter allt pillerknaprande?

Nåväl, en bra helg blir det och till någon av de kommande helgerna – eller varför inte bjuda kollegorna på semesterfika när det blir ledighet – tycker jag att du ska laga denna goding. Busenkelt och supergott!

Du behöver

300 g digestivekex
150 g smör
600 g philadelphiaost
En burk kesella 10%
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit kvalitetschoklad
En byta jordgubbar

Gör så här:

1. Se till att kylvarorna är rumstempererade.
2. Sätt på ugnen på 175 grader.
3. Smula sönder kexen i en mixer samtidigt som du smälter smöret i en kastrull. Rör ner smulorna i smöret och tryck sedan ut blandningen på botten av en springform med löstagbara kanter.
4. Grädda botten i 10 min.
5. Vispa kesella och philadelphiaost mjukt i en skål.
6. Blanda i socker, stärkelse och vaniljsocker.
7. Rör i ett ägg i taget. Tillsätt grädden.
8. Smält den vita chokladen och blanda ner den i smeten.
9. Häl över smeten på botten. Skiva 1/3 av jordgubbarna och tryck ner dem i smeten.
10. Grädda kakan i cirka 40 minuter, tills den stannat.
11. Stäng av ugnen och låt kakan gå på eftervärme.
12. När kakan är avsvalnad placerar du den i kylen, den här kakan är godast kylskåpskall. Innan servering skivar du upp resten av jordgubbarna och dekorerar kakan. Servera med starkt kaffe i din finaste servis.

 

 

Tusen, tusen tack för alla fina kommentarer ni lämnat i inlägget innan Det värmer i hjärtat att ni mer än gärna tittar in ändå, trots att jag inte kan lova att jag gör det samma lika regelbundet längre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.