Julbaket startar idag!

Förra året var jag mammaledig. Då bakade jag oändliga julgodsaker, fixade eget godis och kokade marmelad. I å har jag av förklarliga skäl inte riktigt den möjligheter. Vi är uppe på 100 % arbetstid båda två, T ännu mer egentligen och vardagen har många mindre timmar känns det som. Men idag är det äntligen dags att få ställa mig bland mjölpåsar och smörpaket för att baka lite. Jag ska göra om förra årets dundersuccé Saffransbullar med vit choklad, mandel och apelsin. Hoppas de blir så ljuvligt goda som de blev sist. Eftersom min dotter av någon anledning inte ärvt mina smaklökar för saffran så blir det lite kolasnittar också som barnen kan vara med och baka.

Här är receptet på bullarna för er som vill testa julens bästa:

Du behöver
ca 30 stora bullar

 

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl standardmjölk
1 g saffran + lite strösocker
250 g kesella 10%
1/2 tsk salt
2 dl ljus sirap
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

1 ägg
minst 150 g vita chokladpluppar, jag köpte odenses från Ica Maxi
200 g mjukt smör
saft från en halv apelsin
1 påse finhackad mandel
Pärlsocker

Gör så här
1. Smält smöret.
2. Mortla sönder saffranet med lite strösocker, rör ner kryddan i det varma smöret.
3. Tillsätt mjölken och värm upp vätskan till fingervarmt (ca 37 grader).
4. Smula ner jästen i en bunke eller din KitchenAid. Häll på ca 0,5 dl av degspaden och lös upp jästen med en slickepott.
5. Tillsätt resten av spaden, kesella, salt, sirap och ägg och rör tills allt har löst upp sig fint. Tillsätt mjölet och arbeta degen jämn och smidig. Var inte orolig om degen känns lös, det ska den vara.
6. Jäs duken under brödduk i ca 55 min, tills den har dubblat sin storlek.
7. Rör ihop smör, choklad och apelsinsaft till en jämt smet. Om du vill kan du förstärka apelsinsmaken ännu mer genom att tillsätta rivet apelsinskal.
8. Kavla ut degen på ett bakbord. Använd ordentligt med mjöl på underlag och kavel så att degen inte fastnar. Försök att få degen till en jämn rektangel. Bre på smörsmeten och rulla ihop degen till en rulle. Skär ca 3 cm breda bullar och ställ dem i formar. Jag använde stora muffinsformar från ICA.
9. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i ca 35 min.
10. Sätt på ugnen på 225 grader.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över nötter och pärlsocker.
12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 13 minuter. Låt dem svalna på ett galler. Servera med mjöl, must, julte eller en kopp kaffe.

 

Ps. Frys gärna in bullarna ganska som inte går åt i första serveringen  omgående så behåller de sin saftighet.

 

0 tankar på “Julbaket startar idag!”

  1. Oh gud hur orkar ni 200%? Vi är uppe i totala 180%, men det funkar bara för att h jobbar skift. Eller funkar är väl att ta i, stress hur man än gör känns det som. 60% hade nog varit min drömprocent för mig att jobba, men då får vi flytta till mycket mindre boende 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.