Packa lätt med barn

I likadan matstol som hemma, ända borta på Grand Canaria.

Jag fick frågan om hur jag lyckades packa för oss alla fyra i bara en stor resväska när vi reste en vecka till Gran Canaria i somras. Ja, inte var det superenkelt, men det gick. Nu had vi det väldigt väl förspänt efter som vi åkte till ett Sunwing. Där kan man nämligen hyra ett babypaket med stol, vagn och säng. Mycket smart! Där sparade vi mycket utrymme. På flygplatsen fanns det vagnar att långa och eftersom transferbussen går direkt till hotellet och stannar utanför dörren så behövde inte Ebbot någon vagn. En annan smart grej med att bo på Sunwing är att man dels har en liten butik som har alltifrån blöjor till svensk barnmat, mjölkersättning och annat babyvänligt – om än dyrare. Dels har anläggningen alltid tvättstuga. Det betyder att om man under semesterveckan kan tänka sig att slänga in en maskin tvätt eller två så behöver man inte alls packa i samma omfång. Åker man dessutom på solsemester glider man mest omkring i bikini hela dagarna och den tar inte särskilt mycket plats.

Om ni inte åker till en sådan utpräglad familjeanläggning så kan ni ändå packa smart. Barn under två år får inget eget säte på flyget och inte heller någon egen bagagevikt, ändå har de miljoner grejer som de behöver få med sig. Men tänk smart. Packa blöjor så att ni har för resan och en dag på semester. Ta sedan en vända på byn när ni kommer fram, en supermarket finns det garanterat och där hittar ni med största sannolikhet både blöjor och mjölkersättning om ni behöver det. Vi har rest till Egypten, Thailand och Kanarieöarna med små blöjbarn och överallt har vi kunnat köpa både pampers och Nan i matbutik eller på apotek. Om bebisen eller barnet inte äter vanlig mat går det bra med yoghurt, banan och annat mosat (typ kokt potatis o grönsaker borde gå att beställa på restaurang). När det gäller övrig packning får ni helt enkelt banta garderoben. Och kolla upp om det finns tvättservice på hotellet, då kan ni tvätta!

Här är mina andra tips för en lyckad semester med din lilla älskling:

Flygresan

Bebisar utan egen stol
Reser du med en liten som är under två år har du bebisen i knät, om du inte vill betala fullpris för din raring. Du får ett bälte att haka fast i ditt eget inför start och landning. På vissa flighter går det att boka en babyvagga (som en låda där bebisen kan ligga och sova i). För små bebisar vill jag å det varmaste rekommendera en babybjörn eller bärsele. Att få ta med sig vagnen till gaten är mer undantag än regel och med bärselen har du händerna fria till annat, typ hanbagage och shoppingkassar från taxfreen. Du får ta med dig barnmat, välling och vätska som behövs under flygresan – jag har flugit ganska många gånger med vällingtetror i handbagaget utan att någon har höjt på ett endaste ögonbryn. I sommar åker vi med Ving och Thomas Cook Airlines, där kommer Ebbot att bli serverad en speciell babybricka – snacka om lyx! Men det är första gången jag varit med om det, så bunkra gärna lite extra! Låt barnet dricka/amma under lyft och landning så hon eller han slipper lock för öronen.

Större barn
Förbered din älskling på flygresan i god tid. Berätta hur det går till att flyga, vad ni ska hitta på för skoj under flygturen och svara på alla frågor. Barn över två har ju eget säte, förklara varför bältet måste vara på och håll en lugn ton. Stressa inte och var ute i god tid.

Tips inför flygresan:

♥Ta med lite nya leksaker, så att barnet kan roas av dem länge. För bebisar kan det vara en smart idé är att kunna binda fast leksaken i sätet. Det tipset fick jag innan vi åkte med Maja första gången, och det är inte jättelätt att fiska upp leksaker som hamnat under stolen. För större barn är det perfekt att få med sig en liten egen väska med roliga pyssel, böcker och några leksaker. Favoritnallen ska självklart med!

♥Ta med så mycket mat och flaskor som behövs, det är inte jättelätt att diska flaskorna på flyget. Vi hade färdigblandade tetror, det var helt ok att ta med genom säkerhetskontrollen.

♥Mjuka och sköna kläder är bekvämast

♥Ska ni till ett varmt land är det smart att ta med sig ett långärmat, tunnare ombyte och en solhatt.

♥Babybjörnen var guld värd. Helt klart värt en investering om man ska flyga.

♥Älsklingsfilten är toppen att ha med, att sova i, sitta på och gosa med. Vi fick kudde och fleecefilt, men det var skönt att ha något som barnen känner igen.

♥Napphållare till nappbarnet. Så skönt att knipsa fast den så att den inte försvinner.

♥Överraksningar! Små russinpaket, någon ny målarbok eller något annat skoj som du kan trolla fram när tålamodet börjar tryta.

♥Bärbar DVD med favoritfilmerna är toppen både för flygresa och ”after beach”-vila på hotellrummet.

Maten

Det finns ju nästan alltid mat på plats. Med bebisar har vi varit i både Egypten och på Teneriffa med bebisar och där har det funnits NAN-ersättning, blöjor och burkmat i supermarkets/apotek. Om du väljer att köpa på plats skulle jag rekommendera att ta med en liten buffert som räcker några dagar, så att man inte måste stressa iväg och köpa barnmat det första man gör. Om barnet dricker välling måste du ta med det, det är nämligen svenskt och går inte att köpa någon annanstans.

Tips om mat:

♥Välling

♥Mat så att det räcker på resan och några dagar framåt

Transport

När vi rest med våra bebisar har vi med oss vår resesulky fån Maclaren och Babybjörnen och till Teneriffa hade vi till och med Bugaboon med oss. Innan vi flög med Maja hade hon fått testa den nya resevagnen innan vi åkte så att hon var van vid den. Maclaren är super, den fungerar både som sovplats på stranden/vid poolen, som transportmedel och som matstol. Vi har en Sack’n’seat som knappt blivit använd, de allra flesta stolarna har varit för breda så den funkar inte så bra. Babybjörnen är bra vid promenader, när vi var i Egypten var trottoarkanterna är en halv meter höga och på vissa håll finns det knappt trottoarer.

Det går att köta en plastpåse att förvara vagnen i under resan på Arlanda för 40 kr. Plastpåsen kan du använda även på hemresan. Annars finns det riktigt bra transportväskor. Vi fick låna en till Bugaboon av Petra&Liam när vi flög sist och den är ljuvlig. Massor av plats, smarta handtag och hjul. Men dyyyr.

I sommar åker vi till Sunwing och då har vi hyrt vagn på plats. Jag vet att det brukar finnas enklare sulkys att låna på flygplatsen och Ebbot är så pass stor att han inte måste ha vagn jämt. Det gäller att packa lätt när man är fyra J Vi fick låna en Sunwingvagn förra året när vagnbagagen var försenade på Teneriffa och de var helt okej.

Transporttips:


♥Resesulky är en bra investering

♥Babybjörnen är toppen

Solen

Bebisar ska ju absolut inte vara i solen, så håll er i skuggan. Vi brukar ha soldräkter till våra barn när vi ska bada, det känns tryggt med en dräkt som har solskyddsfaktor 50. Smörj in barnen även om de ska vara i skuggan, vi använder alltid Ambre Solaire spg 50+. För bebisar finns badblöjor och speciella badbyxor som ska hindra olyckor i poolen. Puffar och andra badleksaker är helt onödigt att släpa med sig hemifrån. På badorterna finns det maaaassor. Tips är att köpa dem i en större supermarket istället för stånd på stranden/utanför poolen. Där brukar de vara mycket billigare!

Soltips:

UV-dräkt
♥Solhatt
♥Solglasögon

0 tankar på “Packa lätt med barn”

 1. Ha ha jag är också sunwingfrälst men att säga att ni sparade en massa plats eftersom ni inte behövde vagn, stol och säng? 😉 däremot tycker jag att sunwings easy-travel (möjligheten att checka in väskor redan på hotellet) är guld värt för en barnfamilj. Dessutom fick vi, på Landvetter, påsen gratis när vi skulle till sunwing resort. Tycker verkligen det är ett supertips att det faktiskt blir lättare att resa ju färre väskor man har!

  1. K, kanske inte massor men jag jämför nog med året innan då vi åkte till teneriffa med stooor transportväska+bugga+sulky till Maja. Plus stor väska och en massa handbagage. Puh! Älskar oxå easytravel!

 2. Nej då jag skojade lite bara. Menar att ni kanske inte sparade så mycket i själva väskan på de sakerna. Men jag håller med om att det är guld värt att det finns på plats så man slipper släpa. För att vara utan de där grejerna är minsann ingen semester! 🙂

  1. Precis, allt som underlättar för en stressad småbarnsfamilj är väl värt pengarna, vi bokade dessutom nr det var kampanj så vi fick hela paketet gratis. Me like!

 3. Visst är Sunwing bra! Bekvämt och praktiskt, det är verkligen inte att förakta när man reser som sliten (…) småbarnsfamilj, thi hi. Vi älskar Sunwing, och uppskattar också att variera vårt resemönster med andra typer av hotell/resmål vartefter barnen har blivit äldre. Sen fick vi en sladdis (för 2 år sedan) och då har vi igen återvänt mycket till Sunwing-konceptet.

  Har ni semestrat på Sunwing Resort Kallithea på Rhodos? Det Sunwing kan jag varmt rekommendera, tror vi har varit där fem gånger nu. Fyra av dessa semestrar har vi kombinerat vistelsen med den idylliska och lugna grannön Tilos med bara 500 invånare. Stora kontraster mellan skandinaviskt stort familjeresort och det genuina grekiska lugnet, semester när det är som bäst (tycker jag)!

  Jag skriver om resor & upplevelser på mitt inspirationsforum, framförallt tillsammans med barn, kika gärna in! Nu kan du också vinna SAS suveräna guideböcker för cityresan. För ibland mår mamma och pappa bra att komma iväg på en tur på tu man hand; http://rositareser.se/weekendresa-pa-tu-man-hand/ eller varför inte en weekendresa med tjejkompisarna, eller ett äldre barn!

  Må så gott, vi ses i DN-huset snart 😉
  //Hälsningar Rosita

  1. Härligt med fler Sunwinvg-frälsta 🙂 Vi var på Kallithea sommaren 2010, jag var alldeles nygravid och illamående men vi hade en underbar semester i alla fall. Vi har ju varit på Fanabe och Arguinegin också, varav den senaste var snyggast men den på Teneriffa var lite mysigare. Jag är mer förtjust i det spanska än det grekiska köket så nästa gång hoppas jag på sunwing mallis 🙂

   Vad kul att vi ska ses i DN-huset, snart landar jag där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.