Chokladtårta med björnbär och hasselnötter

Den här tårtan bjöd jag de vuxna gästerna på under helgens femårskalas. Det blev en riktigt god tårta! Björnbär var otippat gott, jag ”glömmer” bort det bäret. Ska testa att göra fler bakverk med det mörkblå bäret framöver. Receptet hittade jag i senaste Elle mat & vin (nr 7/12).

Du behöver
chokladkaka
250 g choklad (gärna 70%)
250 g rumsvarmt smör
2,5 dl råsocker
3 ägg + 1 äggula
1 dl (60 g) vetemjöl
ca 1 dl kakao (60 g)
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt

chokladglasyr
300 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör

fyllning
50 g hasselnötter (gärna rostade)
225 g björnbär

Gör så här

1. Sätt på ungen på 175 grade.
2. Smöra eller klä en springform med bakplåtspapper
3. Smält 225 g choklad över vattenbad. Hacka resten (50 g) av choklade grovt.
4. Vispa smör och råsocker fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget, vispa ordentligt mellan varje ägg.
5. Rör ner den smälta chokladen.
6.Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao. Vänd ner blandingen och vänd sedan ner chokladen försiktigt.
7. Häll smeten i formen, släta ut och sätt in i mitten av ugnen i ca 1 timme. Kakan ska ha stannat men vara kladdig.
8. Hacka chkladen till glasyren fint. Koka upp grädde och honung i en kastrull, tillsätt den hackade chokladen. Klicka sedan ner smöret, lite i taget, och rör till en jämn smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur över natten, om du har båttom kan du ställa smeten i kylen, men se upp så att den inte blir för hård.
9. Hacka nötterna grovt.
10. Dela kakan i två bottnar, bred ett tunt lager glasyr och lägg på bär och nötter på en botten och lägg på botten nummer två.
11. Bred resten av glasyren på hela tårtan. Bon apetit!

0 tankar på “Chokladtårta med björnbär och hasselnötter”

  1. Jättemysig! Ja han babblar på som bara den, pedagogerna på dagis säger att munnen går i ett på honom, aldrig tyst, haha. Han pratar ju hela meningen nu och härmar allt vi säger och lär sig så mkt. Dagis har ju gjort sitt där med, skulle jag tro… Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.