Compact living-tips: Köket

Jag har ju en plan att göra vårt hem lite mer effektivt när det gäller förvaring och tänk. Över en miljon svenskar räknas som trångbodda, vi inräknat. Enligt normen, som infördes på 1970-talet, är alla människor som bor trängre än ett rum per familjemedlem, kök och vardagrum är inte inräknade, trångbodda. Vi har ju bara 0,5 rum per person här hemma och skulle behöva en femma för att inte bo trångt. Visst känns det att våra 80 kvadrat kan vara lite begränsande ibland men jag är fast besluten om att göra det allra bästa av vår situation. Jag tror att vi kan omarrangera lite här hemma och få hemmet att kännas större än vad det är. Som tur är bor vi ganska högt upp, med fri sikt och i en väldigt ljus lägenhet. Det får hemmet att kännas stort. Alla miljoner saker däremot, får vårt hem att kännas mindre än nödvändigt.

För att hitta inspiration till fiffiga lösningar surfar jag in på Hemnets inspirationsbank som är fylld av fina bilder på bostäder som är till salu just nu. Här är tre bra knep för dig som har ett trångt kök:

Håll arbetsytan ren
När man har lite bänkyta gäller det att inte bellamra den med massor av maskiner och bråte som man ändå inte använder. Vi har inte alls särskilt lång köksbänk. Därför har jag fått välja bort en kolsyremaskin som jag egentligen skulle vilja ha. Brödrosten står i ett köksskåp när den inte används tillsammans med mixer och andra hjälpmedel. Nespresson och Kitchenaiden har jag däremot valt att ha framme. De står inte ivägen utan på varsin kant på ”döda” utrymmen. Det här köket i ett urguligt litet hus i Smögen har verkligen arrangerats väl. Så smart att hänga upp både diskställ och snygga koppar.

Uppåt väggarna
Utnyttja alla ytor, inte bara de självklara som skåp och lådor. Här i Vasastan har man vinstället i Stringhyllan på väggen. Smart drag!

Utanför boxen
Finurliga lösningar är sällan traditionella. I det lilla huset i Kungälv har man utnyttjat baksidan av en dörr för att skapa avställningsyta. Jag antar att dörren kanske inte nyttjas, annars får man öppna den väldigt försiktigt.

0 tankar på “Compact living-tips: Köket”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.