Guide: Resa med barn

WeVacation!

Jag fick frågan bland kommentarerna om min resa-med-barnguide som jag skrev 2008 efter vår första barnresa med Maja till Egypten. Jag har uppdaterat den ursprungliga guiden, såhär ett till barn och många resor senare. Det här är mina bästa tips för en lyckad semester med din lilla älskling:

Flygresan

Bebisar utan egen stol
Reser du med en liten som är under två år har du bebisen i knät, om du inte vill betala fullpris för din raring. Du får ett bälte att haka fast i ditt eget inför start och landning. På vissa flighter går det att boka en babyvagga (som en låda där bebisen kan ligga och sova i). För små bebisar vill jag å det varmaste rekommendera en babybjörn eller bärsele. Att få ta med sig vagnen till gaten är mer undantag än regel och med bärselen har du händerna fria till annat, typ hanbagage och shoppingkassar från taxfreen. Du får ta med dig barnmat, välling och vätska som behövs under flygresan – jag har flugit ganska många gånger med vällingtetror i handbagaget utan att någon har höjt på ett endaste ögonbryn. I sommar åker vi med Ving och Thomas Cook Airlines, där kommer Ebbot att bli serverad en speciell babybricka – snacka om lyx! Men det är första gången jag varit med om det, så bunkra gärna lite extra! Låt barnet dricka/amma under lyft och landning så hon eller han slipper lock för öronen.
Större barn
Förbered din älskling på flygresan i god tid. Berätta hur det går till att flyga, vad ni ska hitta på för skoj under flygturen och svara på alla frågor. Barn över två har ju eget säte, förklara varför bältet måste vara på och håll en lugn ton. Stressa inte och var ute i god tid.

Tips inför flygresan:

♥Ta med lite nya leksaker, så att barnet kan roas av dem länge. För bebisar kan det vara en smart idé är att kunna binda fast leksaken i sätet. Det tipset fick jag innan vi åkte med Maja första gången, och det är inte jättelätt att fiska upp leksaker som hamnat under stolen. För större barn är det perfekt att få med sig en liten egen väska med roliga pyssel, böcker och några leksaker. Favoritnallen ska självklart med!
♥Ta med så mycket mat och flaskor som behövs, det är inte jättelätt att diska flaskorna på flyget. Vi hade färdigblandade tetror, det var helt ok att ta med genom säkerhetskontrollen.
♥Mjuka och sköna kläder är bekvämast
♥Ska ni till ett varmt land är det smart att ta med sig ett långärmat, tunnare ombyte och en solhatt.
♥Babybjörnen var guld värd. Helt klart värt en investering om man ska flyga.
♥Älsklingsfilten är toppen att ha med, att sova i, sitta på och gosa med. Vi fick kudde och fleecefilt, men det var skönt att ha något som barnen känner igen.
♥Napphållare till nappbarnet. Så skönt att knipsa fast den så att den inte försvinner.
♥Överraksningar! Små russinpaket, någon ny målarbok eller något annat skoj som du kan trolla fram när tålamodet börjar tryta.
♥Bärbar DVD med favoritfilmerna är toppen både för flygresa och ”after beach”-vila på hotellrummet.

Maten

Det finns ju nästan alltid mat på plats. Med bebisar har vi varit i både Egypten och på Teneriffa med bebisar och där har det funnits NAN-ersättning, blöjor och burkmat i supermarkets/apotek. Om du väljer att köpa på plats skulle jag rekommendera att ta med en liten buffert som räcker några dagar, så att man inte måste stressa iväg och köpa barnmat det första man gör. Om barnet dricker välling måste du ta med det, det är nämligen svenskt och går inte att köpa någon annanstans.

Tips om mat:

♥Välling
♥Mat så att det räcker på resan och några dagar framåt

Transport

När vi rest med våra bebisar har vi med oss vår resesulky fån Maclaren och Babybjörnen och till Teneriffa hade vi till och med Bugaboon med oss. Innan vi flög med Maja hade hon fått testa den nya resevagnen innan vi åkte så att hon var van vid den. Maclaren är super, den fungerar både som sovplats på stranden/vid poolen, som transportmedel och som matstol. Vi har en Sack’n’seat som knappt blivit använd, de allra flesta stolarna har varit för breda så den funkar inte så bra. Babybjörnen är bra vid promenader, när vi var i Egypten var trottoarkanterna är en halv meter höga och på vissa håll finns det knappt trottoarer.
Det går att köta en plastpåse att förvara vagnen i under resan på Arlanda för 40 kr. Plastpåsen kan du använda även på hemresan. Annars finns det riktigt bra transportväskor. Vi fick låna en till Bugaboon av Petra&Liam när vi flög sist och den är ljuvlig. Massor av plats, smarta handtag och hjul. Men dyyyr.
I sommar åker vi till Sunwing och då har vi hyrt vagn på plats. Jag vet att det brukar finnas enklare sulkys att låna på flygplatsen och Ebbot är så pass stor att han inte måste ha vagn jämt. Det gäller att packa lätt när man är fyra J Vi fick låna en Sunwingvagn förra året när vagnbagagen var försenade på Teneriffa och de var helt okej.

Transporttips:


♥Resesulky är en bra investering
♥Babybjörnen är toppen

Solen

Bebisar ska ju absolut inte vara i solen, så håll er i skuggan. Vi brukar ha soldräkter till våra barn när vi ska bada, det känns tryggt med en dräkt som har solskyddsfaktor 50. Smörj in barnen även om de ska vara i skuggan, vi använder alltid Ambre Solaire spg 50+. För bebisar finns badblöjor och speciella badbyxor som ska hindra olyckor i poolen. Puffar och andra badleksaker är helt onödigt att släpa med sig hemifrån. På badorterna finns det maaaassor. Tips är att köpa dem i en större supermarket istället för stånd på stranden/utanför poolen. Där brukar de vara mycket billigare!

Soltips:

UV-dräkt
♥Solhatt
♥Solglasögon
 

0 tankar på “Guide: Resa med barn”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.