Hemmagjorda hamburgare


Här kommer ett riktigt smarrigt recept, perfekt för semestern då det tar en stund att tillreda – men tid på semestern har ni väl? Det här är Ts specialitet och han gör det så himla bra. Jag är barnsligt förtjust i hamburgare och dessa helt igenom hemmagjorda varianten är något av en gourmetmåltid.

Hamburgebröd

Det här receptet är från Per Moberg
Du behöver (till cirka 8 bröd)
0.5 pkt jäst
6 dl vatten
12 dl vetemjöl
2 msk havssalt
Gör så här

1. Lös upp jästen i saltet, och lite av det ljumna vattnet.
2. Häll i allt mjöl och det resterande ljumna vattnet.
3. Blanda degen tills den blir genomarbetad . Obs, degen skall vara kladdig.
4. Låt degen jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar.
5. Häll upp degen på ett rikligt mjölat bord. Forma degen utan att knåda den till en avlång ”limpa”. Dela upp degen till lagom stora bitar (samma storlek som hamburgarna).
6. Doppa bullarnas snittyta i en blandning av mjöl, sesam och flingsalt. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30-40 min.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Grädda i ugnens mitt i ca:10 minuter. När bullarna gräddas i ugnen-fyll en kaffekopp till hälften med vatten och släng in i ugnen över bullarna så att det fräser till.
 
 

Coleslaw

Tricket är att låta coleslawen dra läääääänge, då blir den bäst.
Du behöver (6 port)
0.4 huvud vitkål
2 st morötter
1 msk kumminfrö
4 dl majonnäs
flingsalt
svartpeppar från kvarn
0.5 klyfta vitlök
3 droppar tabasco
Gör så här

1. Strimla vitkålen fint och doppa den hastigt i kokande saltat vatten.
2. Häll av och låt kålen rinna av ordentligt i ett durkslag innan du noggrant kramar/pressar ur allt vatten, så att kålen är helt torr. Man kan även torka den i en ren kökshandduk. Detta för att inte cole slawern ska bli rinnig.
3. Skala och riv morötterna grovt på ett rivjärn och blanda med kålen i en skål. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna och häll dem över grönsakerna.
4. Rör ner majonnäs, salta och peppra. Smaksätt med riven vitlök och tabasco.
 
 

Burgare

Du behöver
400 gram nötfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
3 msk mjölk
Ett par msk Sweet Baby Rays Hickory & brown sugar
Salt & peppar
Gör så här
1. Låt ströbrödet svälla i mjölken en stund.
2. Blanda alla ingredienser till en jämn smet, smaka av med salt och peppar.
3. Grilla burgarna ett par minuter på varje sida så att de är genomstekta.
 
 

Klyftpotatis

Du behöver
Cirka 600 g potatis
olja
flingsalt
Gör så här
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Skrubba och klyfta potatisen. Lägg den på en bakplåtspapperklädd plåt och ringla över oljan. Salta lite grann (det är godast att salta mest precis innan serveringen).
3. Låt potatisen bakas lääääänge i ugnen tills den blir krispig.
4. Eftersalta efter behov.
 

Tillbehör

Ostskivor, inlagd gurka, tomatskivor, salladsblad, skivad röd lök, senap, ketchup och Lallerstedts hamburgedressing.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.