Romantisk meny

Jag har fått en del frågor och önskningar från er läsare om tips på härliga, mysiga middagar att äta tillsammans med sin käraste. Jag har även fått frågor kring den menyn jag serverade på valborg. Eftersom just den menyn passar ypperligt till kärlek kommer här recepten till en riktigt lyckad afton.

Förrätt nummer ett: Seranoknytten med getost och valnötter 

Den här lilla anrättningen är busenkel att svänga ihop och så god. Gör ett par stycken per person, de är försvinnande goda. Blanda chevre, jag köper ett duopaket med redan uppskivade rullar getost. En skiva är lagom till två knytten. Blanda med några valnötter som du torrostat i en panna. Lägg en klick i en skiva serranoskinka och vira ihop till ett litet knytte.

Förrätt nummer två: Västerbottenostcrustad med räkor, rödlök, crème fraiche och röd rom

Den här lilla godingen har jag hittat inne hos Matplatsen. Använd de stora krustaderna, en är lagom per person. Vispa ägg med några matskedar creme fraiche i en bunke, salta och peppra. Fyll crustaderna med en tredjedel ost och resten äggstanning. Grädda i ugnen på 200 grader tills blandningen har stelnat. Låt crustaderna svalna. Dekorera med finhackad rödlök, skalade räkor, rom och en klick crème fraiche samt några strån gräslök.

Varmrätt: Citronkyckling, vitlöksgrillad sparris med citronaioli och permesan samt örtkryddad potatissallad

Kycklingen
Stek två filéer i stekpanna och krydda med salt, peppar och pressad citron. Låt kycklingen steka klart i ugnen på 175 grader i ca 15-20 min.
Sparrisen
Det här receptet kommer från Elle Mat & Vin nr 2/2010.
Du behöver
8 sparris
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt & peppar
ruccola
permesanost
god aioli, egengjord eller färdigköpt
skal från 1/3 citron
Gör så här
Lägg sparrisen tillsammans med skivad vitlök på ett ungsfast fat. Ringla över lite olivolja, salta & peppra och blanda runt. Grilla sparrisen längst upp i ugnen på 250 grader i några minuter tills de ha fått fin gullenbrun färg. Lägg den varma sparrisen på en bädd av ruccola. Klicka på ailoi som du blandat med citronskal och riv permesan över. Servera genast.
Potatisen
Även det här receptet är från Elle Mat & Vin 2/2012
Du behöver
ca 300 g färskpotatis
30 gram sockerärtor (blancherade)
1/3 rödlök
en liten näve ruccola
en halv liten vitlökslyfta
någon msk majonäs
ca 0,5 dl gräddfil
0,3 dl blandade hackade örter (ex basilika, gräslök och bladpersilja)
salt & peppar
Gör så här
Koka potatisen och skär den i skivor. Lägg den, gärna fortfarande varm, i en bunke tillsammans med ärtorna. Blanda tillsammans med finskuren lök och lite ruccola. Mixa  lite av gräddfilen (inte allt) med majonäs, kryddor och vitlök. Rör i resten av gräddfilen och smaka av med salt och peppar. Blanda dressingen med potatisröran och servera.

Dessert

Till efterrät rekommenderar jag något chokladigt. Perfekt avslutning på en festlig måltid. Jag gjorde chokladcupcakes. Om ni inte gillar choklad kan jag rekommendera Key Lime Pie som är sååå gott. Gjorde det senast i helgen, mums!

 

0 tankar på “Romantisk meny”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.