Gräddtårta med jordgubbar


På midsommar bjöd jag förstås på en riktig sommarklassiker: Jordgubbstårta! Vad annars? Jag gjorde min hög eftersom jag tycker att det ger ett så maffigt intryck. Bottnarna bakar jag var försig i något mindre springformar. De har 20 cm istället för sedvanliga 24 cm i radie och det gör att tårtan blir lagom stor. Mina formar har jag fyndat för 35 kr styck på ÖB.
 
Gräddtårta
cirka 10-12 bitar

Du behöver
Bottnar
4 st ekologiska ägg
3.3 dl strösocker
1.3 tsk vaniljsocker
67 g smör
1.3 dl mjölk
4.6 dl vetemjöl
2.7 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen
Fyllning
Vaniljcreme (jag använde mix från ekströms)
lite vispad grädde
Ca 2,5 dl färska jordgubbar
florsocker
Dekoration
5 dl vispad grädde
jordgubbar
blommor
Gör så här
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, socker och vanilj poröst.
3. Smält smöret och blanda i mjölken. Blanda i vätskan i äggsmeten.
4. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och vänd sedan försiktigt ner blandningen i smeten.
5. Smöra och bröa formarna. Fördela smeten jämt i de tre formarna och grädda i cirka 20-25 min. Låt bottnarna svalna.
6. Tillred vaniljkrämen enligt instruktioner på förpackningen. Blanda i lite vispad grädde i krämen.
7. Mosa jordgubbarna och söta något med lite florsocker. Sila av bärvätskan så att fyllningen blir ganska fast.
8. Lägg vaniljkrämen på en botten. Jag var tyvärr lite snål med krämen. Nästa gång ska jag testa att gröpa ur den första botten något och lägga på mer kräm.
9. Lägg på nästa botten och bre på jordgubbsfyllningen. Lägg på sista botten. Så här långt kan du förbereda tårtan. Låt den stå kallt över natten så får den safta till sig lite.
10. Vispa gärdden hård och bre på tårtan med en spattel eller liknande.
11. Dekorera med halverade jordgubbar och färska – ej giftiga- blommor. Mina jasminkvistar och ros kommer från mamma och pappas trädgård.
Med hjälp av min mammas jordgubbstårtsvana blev det en riktigt smarrig fika på midsommarafton!
 


Mycket väl godkänt av liten!

0 tankar på “Gräddtårta med jordgubbar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.