Danska smörrebröd


Igår var det ju oliiiidligt spännande matcher mellan Danmark-Tyskland och Portugal-Holland. Med en fotbollstokigt käraste som har pumpat mig med fotbollsfakta och iakttagelser i över åtta år kan jag inte låta bli att ryckas med i stormatcher. Dagen till ära gjorde jag danska smörrebröd. Tyvärr åkte ju Danmark ut, men jag tycker att ni ändå ska testa dessa smarriga smörgåsar som är hur goda som helst. Påminner lite om smörgåstårta, fast man slipper alla blandade smaker i en och samma tugga, något som jag personligen är lite allergisk mot. Här är det renare smaker. Till smörrebröd behöver du mörkt rågbröd, helst danskt.

Rostbiff

Smöra brödet, lägg på några salladsblad och toppa med två skivor rostbiff. Klicka på remouladsås som du lätt gör själv av finhackad inlagd gurka, majonäs, curry, gurkmeja, salt och peppar. Strössla rostad lök över.

Hönsesallad

Denna röra är tydligen väldigt dansk och ska helst ätas tillsammans med bacon. Jag hittade tipset om att använda skivad skinka istället, något som jag tyckte verkade fräschare. Blanda majonäs, lite creme fraîche, någon tesked dijonsenap, salt och peppar. Ha i hackad, stekt kyckling, hackade champinjoner, hackad rödlök, hackad röd paprika och rör om. Fördela röran på en smörgås där du först lagt salladsblad och sedan skivad skinka. Toppa med tomat och gurka.

Lax & räkor

Bre majonnäs på en skiva rågbröd. Lägg på sallad och kallrökt lax. Pynta med räkor, gurka och en citronskiva.

0 tankar på “Danska smörrebröd”

 1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  Jag blir så otroligt inspirerad när du berättar om din er vardag! Så två frågor! Menyn du hade på Valborg var fann du dessa recept? Och du och din man verkar otroligt duktiga på att fixa date Dinner både nu och då! Har du några goda recept att dela med dig av? Några tips i rockärmen för två relativt nyblivna föräldrar till numer 2 små?! Känns som det är stiltje på den fronten och mina idéer att förändra är slut!
  Och en tredje vad bjuder du på midsommar för mumsigt?!
  Stor kram till dig och tack för all insiration!

  1. Din kommentar hamnade i skräpkorgen, inte bra! Jag ber därför om ursäkt för sent svar. Vad roligt att du blir peppad av bloggen. Valborgsmenyn var ett ihopplock från bl.a. Tidningarna Laga Lätt och Elle Mat&vin plus från bloggen http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen samt lite eget hittepå 🙂 nu är jag inte hemma, men fixar publicering av alla recept när jag kommer hem.
   När det kommer till Datenight mat vill man ju gärna bjuda på något extra gott men något som går snabbt eftersom man har bebisar att ta hand om 🙂 jag kollar mkt i tidningar och bloggar (se ovan) men kan även rekommendera Lotta Lundbergs uuuuumderbara bok Om jag var din hemmafru – hur du får en vardag att smaka som fest. Så snygg bok med riktigt goda, enkla och sensuella recept. Annars är plock med fina ostar, charkuterier, röror, grönt och bröd en klassiker. Mums!
   Imorgon firas hemma hos mina föräldrar med traditionsenligt
   smörgåsbord, gräddtårta och sedan grillat på kvällen 🙂
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.