Andra bullarGod morgon världen!
Här har jag sovit gott och är på ett helt annat humör än igår. Då var jag alldeles vimmelkantig av trötthet och så orolig för min lille Ebson som var så hängig. Idag är febern nästan bortblåst och det är vår vanliga, busiga, glada kille som klev upp med sin pappa tidigt imorse. Jag sa inte hej förrän 08.30. Så skönt att få sova! Efter det har jag hunnit med godaste helgfrukost, inte helt lik denna och nu lite egentid medan lillen nappar (japp, vi har frångått dagsschemat lite nu när liten inte är helt kry. Maja leker för fullt inne hos sig så jag kan sitta och slowstarta lite.
För att få den oändliga dagen att gå igår passade jag och Maja på att baka bullar. Oj vad ljuvligt goda de blev! Hade nästan glömt hur härligt det är att äta helt nygräddade bullar. Igår blev det två varianter, kanel och vanilj i klassiskt utformande och i kringlor, något jag aldrig gjort tidigare och nästan fick in snitsen på. Här kommer receptet:
Kanel eller vaniljbullar
ca 55 mindre bullar
Du behöver

50 gram jäst för söta degar
150 gram rumstempererat smör
5 dl mjölk
2 krm salt
1  dl socker
2 tsk kardemumma
ca 12-14 dl mjöl
rumstempererat smör (cirka 150 gram)
socker
kanel
vaniljsocker eller vaniljpulver av god kvalitet
ett ägg
pärlsocker/farinsocker
Gör så här
1.Smula jästen i en bunke.
2.Värm mjölk i en kastrull till fingervärme, ca 37°. Lös jästen med hjälp av lite av mjölk Häll därefter på resten av vätskan.
3. Blanda i salt, socker och kardemumma.
4. Tillsätt sedan mjölet och det mjuka smöret. Arbeta degen smidig och blank i din köksmaskin (eller för hand).
5. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
6. Mjöla bakbordet och kvala ut degen så att den blir stor och tunn.
7. Med kanel på klassiskt vis: Blanda kanel, smör och socker i en skål med en slickepott. Bre ut blandningen jämt över hela degen. Rulla ihop degen till en rulle och skär i bitar och ställ på högkant i en fin form, mina kommer från Panduor Hobby och från Amsterdam. Täck med duk och låt jäsa ytterligare 30 min.
8. Med vanilj, i kringelform: Blanda smöret med vaniljen i en skål och bre med hjälp av en slickepott ut smörsmeten jämt över hela degen. Vik den dubbel och skär långa, dubbelvikta strimlor av degen. Ta upp en strimma och tvinna den och ”släng ihop” den till en krans. Lägg direkt på en bakplåtspapperklädd plåt eller i formar. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. 9. Sätt på ugnen på 225 grader.
10. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strössla över pärlsocker om du gör kanelbullar och farinsocker om du gör vaniljbullar.
9. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills de är gyllengula.
10. Låt bullarna svalna under en duk på ett galler.
 

Min lilla medbagerska i min gamla klänning och kockhatt och förkläde från Jabadabado.

0 tankar på “Andra bullar”

  1. Åh måste nog också göra ett bullbak snart. Sååå gott ju 🙂
    Nej det är inte lätt att ha en liten som reagerar på det mesta jag äter men det är ju bara för en kort tid. Och det är ju värt att avstå för att slippa magont 🙂
    Hoppas du får en toppen start på veckan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.