Miniguide: Gyoza


Igår åt vi som sagt gyoza till middag, det är så himla mumsigt att vi alltid blir helt saliga när vi äter det. Rätten härstammar från Japan, men jag har bara ätit hemlagad – först hos min vän Petra och sedan har jag gjort dem själv. Gyozaplattorna, eller dumplingsplattor som det även kallas, hittar du på en asiatisk livsmedelaffär. Här i Stockholm köper vi från en thaibutik i Länna eller den asiatiska butiken som ligger på Olof Palmes Gata. Paketet innehåller ca 30 plattor vilket räcker till två hungriga vuxna som äter dem som huvudmål. Det ska även gå att baka egna plattor, men det har jag inte vågat mig på ännu. Du kan fylla knyttena med vad du vill, räkor, fläsk eller kyckling efter smak. Vitkålen är viktig för den karaktäristiska smaken! Se till att ha lite tuggmotstånd eftersom själva degen är väldigt degig. I det här receptet använde jag fläskfärs som fyllning.
 
Gyoza, ca 30 st
Du behöver
1 paket dumplingsplattor
ca 200 g fläskfärs
50 g sugersnaps
100 g vitkål
2-3 salladslökar
1 stor vitlöksklyfta
chili, ingerfära och lime
1/2 kruka koriander
seasamolja
japansk soja
thailändsk fikssås
salt och peppa
japansk soja och risvinsvinäger till servering
Gör så här
1. Eftersom plattorna är frysta när du köper dem, se till att de är helt tinade innan du sätter igång. Låt dem gärna tina långsamt i kylskåpet i ett dygn.
2. Hacka vitkål, sugersnaps, vitlök, chili, ingerfära och salladslök  fint.
3. Fräs färsen och grönsakerna och krydda med smaksättningarna. Här höftar jag vilt så smaka av så att du får en smak som du gillar. Jag gillar när färsblandningen blir ganska stark.
4. Ta en platta i handflatan, klicka på röran – ta inte för mycket. Fukta fingret i vatten och blöt kanten på plattan innan du viker över halva för att forma en halvmåne. Tryck till kanterna så att knyttet blir helt stängt, se till att det inte är någon luft kvar i knyttet.
5. Hetta upp en traktörpanna och tillsätt en neutral olja, exempelvis rapsolja. Pannan ska vara het. Stek knyttena hårt  på varje sida och tillsätt sedan ett par matskedar vatten innan du snabbt som tusan slänger på locket och låter gyozan ångas klara. När vattnen försvunnit kan du lägga upp gyozan på ett fat. Jag brukar få steka dem i två omgångar för att få plats.
6. Häll upp soja och droppa i några droppar vinäger i små skålar. Servera!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.