Jag har krupit upp i soffan och är mätt, mätt, mätt efter världens godaste pizzalunch. Det här receptet måste ni testa, ni kommer aldrig mer vilja äta köpepizza eller sådan där läskig i cylinder som man hittar i kyldisken. Det är relativt enkelt att göra egen pizza och det blir så himla mycket godare! Knepet med en riktigt god pizza är att låta tomaterna rinna av så att det inte blir för såsigt och att grädda pizzan i hög temperatur.
Pizza för fyra personer
Du behöver
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvetemjöl
6 dl vetemjöl special
2 burkar krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
salt och peppar
oregano
olivolja
citron
honung
två paket lufttorkad skinka
250 g champinjoner
2 pkt mozarella
en kruka basilika
flingsalt
Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke och lös den i ljummet vatten.
2. Tilsätt olja, salt och socker.
3. Tillsätt durumvetemjöl och nästan allt vetemjöl special, spara cirka en halv deciliter till utbakningen. Arbeta degen i ca 10 min i din köksassistent.
4. Låt degen jäsa i ca 45 min,
5. Låt de krossade tomaterna rinna av i en sil så att köttet blir kvar. Finhacka lök och vitlök. Stek löken i lite olja och tillsätt tomaterna. Smaka av med salt, peppar, pressad citron, honung och lite oregano.
6. Skölj och skiva champinjonerna.
7. Kavla ut pizzadegen, antingen i fyra små eller två större. Lägg den tunna degen på en bakplåtspapperklädd plåt. Bre på tomatsås, lägg på champinjonskivorna och fördela mozarellan genom att försiktigt lossa flikar av osten. Den behöver inte täcka hela pizzan, osten flyter ut i ugnen. Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 10-15 min tills den får ordentligt med färg.
8. Lägg på skinka, strössla över basilika och ringla över lite olivolja samt lite flingsalt. Bon apetit!
Ps. Du fyller ju förstås pizzan som du vill. En annan favoritfyllning är kantareller, rödlök, fetaost och lufttorkad skinka. Sååå gott!