En riktigt god morgon


Finns det något härligare att vakna upp med en kyl fylld med godsaker efter storhandling kvällen innan? Det finns det säkert, men just det här gjorde att min morgon började underbart. Det glittrade i Majas ögon när hon såg att jag dukat fram favoriterna keso, älsklingsbrödet med ost och jordgubbar till frukost! Själv lyxade jag med krämig grekisk yoghurt, färska blåbär, färska jordgubbar, superkicken gojibär, cashewnötter och lite kokosflingor. Så gott! En latte på det och jag var i himmelsriket. Förkylningen är fortfarande ”på topp” så jag har dunderladdat med massvis med vitaminer i form av apelsin, päron, ananas, blåbär, jordgubbar och nya, goda tesorter med massvis av antioxidanter. Nu ska jag mota bort detta!
Vi har ingen egen bil men som tur är bor våra föräldrar inte långt ifrån oss så varannan vecka åker jag och oftast mamma till Ica Maxi för att fylla på föråden. Innan besöket kollar jag av veckans erbjudanden och komponerar tvåveckorsmenyer utifrån den och vad vi är sugna på i övrigt. Jag plannerar vardagsmiddag, helgmiddagar, helgluncher och frukostar. Till lunch äter jag ofta rester, omelett eller soppa. Så här har jag gjort sedan jag flyttade hemifrån för åtta år sedan, men då handlade jag en gång i månaden. Nytt för i år är att jag har som ambition att vi bara ska behöva kompletteringshandla en gång i veckan, då vi fixar mjölk och kanske lite grönsaker som fattas. Eftersom jag vet exakt vad jag ska laga kommande dagarna är det lätt att planera kompleteringshandlingen. Visst kan vi byta rätt mellan veckans dagar, men det som står på listan är allra oftast det vi äter. Det är så skönt att ha allt hemma och slippa komma på vad vi ska äta varje dag. Och även om vi handlar på Maxi som är dyrare än tex Willys, det är för upplevelsen – jag älskar känslan hos Maxi, med alla vackra hyllor och fina presentationer, så tror jag ändå att vi är ekonomiska eftersom vi inte behöver småhandla hela tiden.
Hur gör ni med handlingen? Varje dag? Varje vecka? Varje månad? Har ni menyer eller är ni spontana? Berätta gärna!

0 tankar på “En riktigt god morgon”

 1. Mums vilken god frukost!
  Ang handlingen, vi är periodare. Ibland veckohandlar vi och i bland blir det tyvärr varje dag. Det optimala är ju att skriva matlista för varje vecka 🙂
  Hoppas du får en bra onsdag.

 2. Åh vad jag blir inspirerad!!!!
  Vi storhandlar ibland, men det blir mest basvaror och så inspirationsshoppar jag på närmaste ICA, flera flera gånger i veckan…. Och ofta händer det att det blir storhandling där också, jag lastar barnvagnen full och kånkar hem….
  Däremot så har jag ett matschema som vi följer ganska bra varje vecka, inte med maträtter utan med ”typer av maträtter”. Har säkert skrivit det på bloggen nån gång…
  Måndag=soppa och oftast nybakat bröd
  Tisdag = Storkok som blir matlådor och luncher
  Onsdag = Pasta
  Torsdag =Pizza, pannkaka, paj
  Fredag =Fredagsmys!
  Lördag också nåt godare… 🙂
  Söndag = Söndagsmiddag mitt på dagen och gröt på kvällen
  Vi funderar på att prova en matkasse några veckor i vår. Kanske inte helt nödvändigt när man har så små barn, men vi tänker att maten som blir över blir matlådor och frysmat och det kanske kan vara roligt att få ny inspiration!
  Men att skriva riktig veckomatsedel är nånting som jag verkligen borde göra!

 3. Vi storhandlar för en eller två veckor, gör precis som du en matlista innan med veckans middagar (jobbar så planerar inga luncher). När jag gör veckomatsedeln försöker jag tänka tex soppa/pasta/kyckling/fisk/ris för att variera maten. Torsdagar jobbar både jag och min man rätt sent så då blir det något snabblagat, typ korv och makaroner, fiskpinnar (som går hem hos 3-åringen här hemma). Annars gillar jag att bläddra bland recept och reklamblad, hitta nya recept att testa. Ambitionen är att ha minst ett helt nytt recept att laga varje vecka!

 4. Du är så duktig! Så där ska jag göra när jag flyttar hem igen. Tompa har inget att säga till om.
  Jag har en Albert Heijn alldeles i närheten (ungefär som ICA) som har varor till bra priser men spontanhandling blir dyrt. Jag har ju ingen frys heller… De har det allra billigaste i form av Eldorado, men även AH (deras egna märke) i både budget, lyx och ekologiskt. Nästan exakt som ICA’s nya med billigt vs lyx. Mycket bra! 🙂 Det tog mig dock en smärre evighet att hitta havregryn, det fanns bara i små små förpackningar av märket Eldorado. De är nog inga fans av havregrynsgröt här inte.
  Kram

 5. Veckomatsedel + veckohandling genom mathem.se. Så himla skönt att slippa åka och handla, bara sitta och klicka hem allt när barnen somnat på kvällen. 🙂

 6. Storhandling 1 gång/månad från netxtra.se (rekommenderas!)
  Sedan kompletterar jag med handling varje dag – beroende på vad vi ska laga.

 7. Va imponerad jag blir! Du är duktig! Nu bor jag iofs själv och äter alltid lunch på jobbet (arbetar på en förskola) så jag behöver inte planera middagsmaten på samma sätt, men jag skulle vilja vara duktigare på lagad mat och framför allt mer påhittig..

 8. Vi handlar en gång i veckan på Ica Maxi i Nacka (samma Ica Maxi?). Jag och sambon turas om. Ibland följer fyraåringen med till lekrummet. Brukar ha några rätter på ”menyn” och komplettera med ett par rätter som vi väljer ut i affären. Kollar inte på erbjudanden innan, men finns tex billig lax så kan det bli en rätt och en annan rätt kan bli baserad på någon av säsongens grönsaker.
  Nu när jag jobbar och sambon är föräldraledig är det han som lagar all vardagsmat. Så skönt att komma hem till dukat bord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.