Sundaymornings


Det bästa jag vet på söndagsmornar är att äta en långfrukost. Sitta länge, dricka gott kaffe, äta god mat och läsa något trevligt magasin. Mmmm, softarstart. Även om den där harmonin kanske inte alltid finns i en småbarnsfamilj med en snart ettåring som blir rastlös i barnstolen, en fyraåring som vill titta på Disney Junior och allt annat som hör till så brukar vi ofta få till ganska mysiga frukostar ändå. Både vardag och helgdag. Levande ljus, alla äter vid bordet och mjukstart på dagen. Jag tankar dessa mornar nu, för när jag börjar jobba igen blir det nog inte lika många softarmornar. Usch, ibland när jag står och fixar morgonkaffet i pyamasen ser jag familjer utanför som rusar iväg till jobb och dagis. Då påminns jag av hur tiden innan mammaledigheten såg ut. Jag lämnade Maja vid 07.15 på dagis och kunde inte fiska upp henne förrän 18. Jag har lovat mig själv att det aldrig mer ska bli så. Tidiga mornar har jag i sig inget emot, men då får det också bli tidiga kvällar.
Men nu är det fortfarande långt kvar tills dess, jobbvardagen får inte komma tillbaka förrän efter sommaren. Så jag njuter frukosten ännu. Imorse blev det så goda surdegsbröd, som jag köper på Ica Maxi med min hemmagjorda blodapelsinmarmelad som jag kokade ihop i fredags. Mmmm. Kokt ägg och latte på det sedan var både magen och sinnet lyckligt.

Här kommer receptet (hämtat ur Allt om Mat nr3/2012)
Blodapelsinmarmelad med vanilj
Du behövr (till ca 1 liter)
750 g blodapelsin
1 vaniljstång
3 dl vatten
750 g syltsocker
Gör så här
1. Skölj apelsinerna väl och dela dem på mitten och sedan i 2-3 klyftor. Skiva klyftorna tunt på tvären. Lägg aplesinerna i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången, lägg bde skrap och stång i kastrullen. Tillsätt vattnet och låte blandningen koka upp.
2. Koka på medelvärme i ca 30 min under lock. Tillsätt sockret och koka ytterligare 15 min, utan lock. Ställ kastrullen åt sidan och ta bort vaniljstången. Skumma när marmeladen svalnat något.
3. Häll marmeladen i välrengjorda, heta burkar och skruva på locket. Låt dem svalna och förvara i kylskåp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.