Äntligen pepp!

Life is not measured by the number of breaths we take,  but the moments that take our breath away
– Maja Angelou

Aaaah, sakta men säkert hittar energin tillbaka. Sjukdomar och trist vinterväder har bytts ut mot nya infallsvinklar och härligt vitt vinterlandskap. Jag har fått en ”uppenbarelse” – snart är januari över och våren är runt hörnet – nåja. Jag blir så glad av det nya ljuset och är ännu gladare att jag mår bättre.

Jag känner mig till och med så peppad att jag är lite sugen på att börja löpträna. Det måste ju vara den allra bästa träningsformen för småbarnsföräldrar? Inge tider att passa, bara snöra på skorna, ladda massor av musik i lurarna och sticka iväg. Så jag har nästan bestämt att jag ska köpa mig ett par bra springskor och börja springa när snön försvinner – kanske 1 mars? Jag behöver nog någon slags startsträcka för att förbereda mig på den motionsutmaningen som jag hela tiden sagt att jag aaaaaldrig skulle kunna tänka mig att göra och som jag tycker verkar ganska trist – fast nu tror jag nog inte det, utan snarare skön och avkopplande.

Springer ni? Hur började ni? Är det bra att köra intervaller ibörjan – pw/spring? Hur gör ni för att komma iväg, min självdisciplin är inte den bästa så jag behöver något knep för hur man faktiskt kommer iväg! Har ni fasta tider eller kör ni när ni kan?

0 tankar på “Äntligen pepp!”

 1. Ja, du har helt rätt. Om jag var du skulle jag börja lite på löpband inomhus innan bara för att få upp konditionen. Jag menar inte att du måste ha dålig kondiotion 🙂 Så att du också kan stärka muskler och leder i benen. Jag älskar min löpning!

 2. Att börja med intervaller är en bra idé om man inte är så tränad. Då springer du så fort DU orkar i tex 30 sekunder och sedan går du i en minut. Detta kan du göra i 20-30 min. Efter några veckor (beroende på hur det känns) kan du springa 30 sek och gå 30 sek. Senare kan du springa 1 min och gå 30 sek. Och änu lite senare springer du hela sträckan utan att gå.
  För mig är det lättast att bestämma en tid eller ungefärlig tid och sen bara göra det. Det är inte roligt att gå ut alla dagar men det är härligt att komma hem efter en löprunda alla dagar.

 3. 1. det mesta sitter i skallen…
  2. börja redan nu på löpbandet. varva långdistans (kanske 3-5 km) där du har som mål att springa/jogga hela vägen utan att stanna – med intervall där du kan t.ex köra 30 sek SNABBT 30 sek jogg, kör detta x5, eller fler om du orkar.
  3. jag har flera olika spår här utanför oss – 2,3 km, 5,0 km, 7,0 km. Hitta dina spår i sin närhet. Kör likadant som på löpbandet (varva intervall med långdistans).
  Lycka till! Som sagt, det mesta sitter i skallen vår ;-)….

 4. Mitt tips till dig är att som de andra har sagt, intervaller.
  Jag løper ganska mycket, løper jag på bandet inne på gymmet blir det oftast intervaller och ute kør jag bara långdistans. Min motivasjon till mig själv är att nu när jag har så god kondis och gør det bra på løpning så vill jag hålla det till liv, det motivera mig:-) Och jag tycker det skönt med løpning før man känner verkligen att man har tränat:-)

 5. Jag är en sån som alltid hatat att springa, då jag som före detta elitidrottare alltid sprungit omkring som en galning under försäsongerna med en tränare som skrek att man alltid skulle springa bättre/snabbare. Nu när jag slutat med idrottskarriären har jag äntligen börjat tycka att det är okej att springa igen, för nu sätter jag mina egna ”regler”. Jag springer i min egen takt och anpassar mig efter dagsformen. Löpning är ju som du säger så himla smidigt eftersom man bara kan dra på sig skorna och köra igång! Något du bör tänka på är att inte gå ut för hårt när du kör igång, många pratar om ”igår sprang jag milen och det kändes jättebra!”, men om man inte sprungit förut är det inte så bara att springa en mil (för mig är det fortfarande inte det). Börja med några kilometer och känn efter hur din kapacitet ser ut. Om du ska börja springa i mars är det nog bra att komma igång under februari och gå promenader regelbundet (med bra skor), så förbereder du kroppen så att den inte chockas igång när du börjar springa. Intervaller är ett jättebra moment i löpträningen och det är ett bra sätt att peppa igång i alla fall mig, som tycker att det är ganska tungt med långlöpning. Då får man bränna ut max i kanske 30-45 sekunder och sen vila i några sekunder och för mig har det varit bra att träna så som ett komplement till ”bara springa långt”-träningen. Jag brukar köra intervaller 30/30, 45/20 och 60/20, men intervallerna kan man ju avgöra helt själv. Det blir perfekt att börja i mars tror jag, då börjar det bli lite ljusare och det behöver inte ”vara läskigt” att gå ut på kvällen. Nu får man ju anpassa sig och springa där det finns ordentligt ljus.
  Jag hoppas verkligen att det kommer att gå bra för dig och att du kommer att hitta din träningsform! Det är inte alltid härligt att ge sig ut att springa och det kan kännas tungt under tiden, men jag tror aldrig jag kommit hem och känt att det inte var värt det. Kör hårt och lycka till!

 6. Jag springer sedan ett år tillbaka och även om jag inte älskar det så njuter jag efteråt. Löpband på gym under vintern och ute övrig tid på året. Jag måste ha mål uppsatt för mig själv för att hålla igång motivationen. Förra året sprang jag 5 km lopp och i år blir det midnattsloppet. Bra musik är ett måste 🙂 lycka till :-)!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.