Lyxlunch!


Var sugen på något riktigt smarrigt till lunch idag. Och jag fick min önskan uppfylld med råge. GI senaste numret av en av mina absolut favorittidningar Laga Lätt, som tyvärr går i graven nu, hittade jag receptet Rostad körsbärstomatsoppa med ost- och skinkmuffins. Nu hade jag inte riktigt allt hemma som grundreceptet kräver men jag gjorde en egen variant som blev gudagod. Så gott med soppa, värmande efter den ruggiga promenaden jag tog med Ebbot i vagnen imorse.
Här kommer mitt recept
Soppa (räcker till 1 port)
Du behöver
200 gram cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
en nypa strösocker
0,5 tsk chiliflakes
1/4 kruka basilika
ca 2-3 dl utspädd kycklingbuljong (ca 1/2 tärning och 2-3 dl vatten som får koka ihop)
1/4 msk balsamvinäger
olivolja
flingsalt+svartpeppar
Muffins (ca 12 stycken)
Du behöver
1 rödlök
140 g extrarökt skinka
3,5 dl mjöl (jag använde dinkel)
1 tsk bakpulver
1 tsk timjan
1,5 dl riven ost
75 g smör
1 1/4 mjölk
salt
Gör så här
1.  Sätt på ugnen på 250 grader.
2. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt. Skala vitlöken och lägg den brevid tomaterna. Ringla lite olja, strössla socker och chiliflingor på tomaterna.
3. Rosta tomaterna i ugnen i ca 15 min.
4. Stimla skinkan och finhacka löken, fräs dem i lite smör i en panna. Blanda mjöl, bakpulver, timjan och 0, tsk salt. Blanda i osten och skinkfröset. Vispa ihop smält smör, mjölk och ägg. Blanda ihop till en deg. Klicka i smeten i muffinsformar som du ställt i en muffinsform.
5. Ta ut tomaterna, koka upp buljongen.
6. Sänk ugnen till 225 grader och grädda i ca 20 min.
7. Mixa tomater, basilika, vinäger och buljong till en slät soppa. Salta och peppra. Vid serveringen kan du ringla lite olivolja på soppan och dra ett varv med pepparkvarnen. Ät muffinsen ljumna. Bon apettit!

0 tankar på “Lyxlunch!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.