Igår bjöd jag på en ljuvlig skapelse till trefikat, Leilas chocolate swirl cheesecake. Riktig smarrigt och väldigt mäktigt. Den här kakan gör sig fint i en springform med diametern 24 cm och jag skulle tippa att den räcker till ungefär 12 personer. Med den här på fikabordet behövs bara en god kopp kaffe, sedan är alla nöjda. Enligt receptet ska den stå i ugnen 1 h och 25 min, men min fick nog stå i nästan 2 h.
Du behöver
Kexbotten
400 g digestivekex
150 g smör
Fyllning
600 g philadeplhiaost eller annan cream cheese
2,5 dl kesella 10 %
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (högst 60%)
3 msk espresso
Gör så här
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen i en mixer eller i en påse med hjälp av kavel.
3. Smölt smöret och rör ihop med kaksmulorna.
4. Tryck ut smeten i botten av springformen. Förgrädda botten i 10 min.
5. Sänk värmen till 130 grader. Vispa ihop philadelphia och kesella krämigt. Banda i strösocker och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och sist vispgrädden.
6. Bryt chokladen i bitar och smält den i ett vattenbad. Tillsätt kaffet.
7. Blanda hälften av ostsmeten med den smälta chokladen.
8. Häll hälften av den ljusa smeten i kakformen.
9. Skeda över hälften av chokladsmeten i formen.
10. Täck chokladsmeten med resten av den ljusa smeten. Skeda över resten av chokladsmpeten.
11. Gör ett mönster i kakan med hjälp av en kniv eller en tandpetare. Det här är mycket enklare än vad man kan tro.
12. Grädda i ugnen tills kakan satt sig, enligt orginalrecept i 1 h o 25 min, enligt mig ca 2 timar.
13. Låt svalna och servera cheesecaken kylsskåpskall eller rumstempererad.
Mums så gott!! Jag fick Hello Cupcakes i julklapp så det blir nog snart lite bakande 😉
Jag fick också den boken, så det blir nog ännu fler cupcakes 2012 än 2011!
Åhh den ser god ut! Älskar ungsbakad cheesecake! God fortsättning och stor kram!
Ser mumsig ut!!:)
Hoppa ni får en fin start på nya veckan! Kram
Den såg riktigt smarrig ut 🙂
Smaskens 🙂 Ser ut som en blomma ovanpå!