Julklappstips!


Det finns inget trevligare än att få en klapp med eftertanke. Då spelar prislapp eller omfång föga roll. Jag kommer att ge bort en uuuurgod marmelad med lite sting till Majas dagisfröknar. Den här lilla godingen passar ypperligt till favoritostarna och ett mustigt rödvin, en perfekt gåva till de flesta alltså. Och vinet är ju högst frivillgt, så häng inte upp er på det så här i juletider. Jag har fått receptet av min vän Petra. Jag hade aldrig kokat marmelad förut och det var ju riktigt, riktigt trevligt – när man väl var förbi allt hackande. Jag kommer definitivt ge mig in i safta, sylta och marmelada-världen.
 
Chili, tomat och äppelmarmelad
Ger ca 2 liter marmelad
Du behöver
1,5 kg tomater
600 g  äpplen
4 lime
1,5 tsk torkad chili eller 1 tsk chiliflakes
1 kg syltsocker
Gör så här
1. Skala och hacka tomaterna.
2. Skala och riv äpplena grovt.
3. Tvätta limen och torka dem noggrant. Riv skalet och pressa ner saften i äppel- och tomatröran som du lagt i en stor kastrull.
4. Koka upp blandningen och låt den koka under lock i 15-2o min på medel- till låg värme. 5. Rör ner syltsockret och koka i tio minuter under omrörning.
6. Skumma av och häll upp i burkar. Sätt på locket direkt, då bildas ett vakum och marmeladen håller längre.
7. För en extra piffig marmeladburk kan du göra en fin hetta. Tyget jag använt kommer från Panduro Hobby, snöret och taggen kommer från Klaraform.
 
 
 

0 tankar på “Julklappstips!”

  1. Kanske en dum fråga, men jag vart så sugen på att prova men 600 äpplen? Antar att det inte på riktigt ska vara 600 st äpplen utan att något mått bara har försvunnit? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.