AW: En utvärdering


Ni kanske minns att vi en gång i tiden för inte särskilt länge sedan hade en liten busunge som var fullkomligt hopplös om nätterna? Det skulle smuttas på mjölk – som tur var i flaska, skrikas, flyttas runt och bökas nätterna igenom. Han sov i nittiominutersintervaller och var ALLTID grinig när han vaknade. Han slog sig för jämnan och var inte rolig att hänga med om han inte var på bra humör. Jag tror att man pallar med att första barnet sömnstrular. Då kan resten av familjen rätta sig efter sovmönstret, eller snarare bristen av sovmönster. Man bygger upp en vardag kring bebisen sovtider, vi gjorde det med Maja och tyckte inte alls att det var särskilt konstigt att vi behövde ligga bredvid henne när hon skulle sova eller att vi aldrig riktigt visste när och hur hon skulle sova dagtid. Det blir däremot en annan sak när den lille tvåan kommer. Han eller hon föds ju in i en familj som, förhoppningsvis, redan har tydliga rutiner. Vi var alla tre vana att sova om nätterna och dagarna hade en viss struktur. Sedan kom en älsklingsmarsipangris och vips så var hela livet upp och ner. Jag blev g-a-l-e-n av att inte få sova. Jag är en kvinna med stort sömnbehov. Jag sover gärna åtta timmar per natt och efter tio ligger jag oftast och snusar. Eftersom jag tar ett stort lass hemma, framförallt på vardagarna funkar ingenting om inte jag funkar. Därför bestämde jag mig för att ge Anna Wahlgren en chans med hennes Sova Hela Natten-metod.
 
Jag lånade boken av en kompis och började läsa. Där stod det att bebisen, efter kuren, skulle sova 12 timmar per natt i ett svep utan ett knysst. Hahaha, vilket skämt tänkte jag – Ebbot som inte ens sovit fyra timmar i sträck utan ett knysst. Men jag bestämde mig ändå för att försöka. Och bestämd, det måste du vara om det ska funka. Benhård, peka med hela handen och hela faderullan. Inte det minsta TVEKSAM. Det går inte, då är sömnen inte viktig för dig. Jag skulle vilja påstå att om kuren och metoden ska fungera måste du som förälder vara desperat. Det ska vara: Antingen lär vi bebisen att sova eller så gräver jag ner mig i en grop bakom huset och kommer inte upp förrän det är dags för studentmottagning. Så det så! Typ där var jag. Kuren kräver några intensiva dygn och en uppföljningsvecka. Då är inte livet alls skoj, allt ska följa samma monotona mönster och allt fokus ligger på att få in de nya rutinerna.
Nu har vi haft de nya rutinerna i någon månad. Hur har det gått då? Som en dans, skulle jag vilja säga. Äntligen får jag vara mamman med mönsterbebisen som sover hela nätterna, äter med god aptit och har tydliga rutiner. Vi är så mycket friare nu när vi vet hur dagarna fungerar. Det känns som om vi fått en helt annan familj. Det är så underbart och jag är så glad att jag orkade ta tag i problemet för nu har vi underbara dagar resten av vårt liv!
Här är Ebbots rutiner (vi har ändrat de lite från första schemat eftersom hans sömnbehov har gått ner med en halvtimme):
07.00 God morgon! Jag får nästan alltid väcka honom, men han är gosig en minut sedan är det en gladbebis som kickar igång dagen.
07.30 Frukost, massor utav gröt och gärna lite mandarin
09.10-09.55 FM vila, inte alltid hela passet, ibland somnar han lite sent
10.00 Lite mellis
11.30 Lunch
13-14.30 Middagsvila
14.30 Välling
17.45 Middag
18.10 Bad
18.40 Massor av gröt
19.00 God natt!
 

0 tankar på “AW: En utvärdering”

 1. Hur tycker du att det har funkat med detta schema om man har något ärende på stan under dagen? Eller när man ska hämta det äldre barnet på förskolan kl 15. Har du hunnit ge E välling då kl 14.30 och ändå vara på plats kl 15?
  Jag har två tjejer (snart 5 år och precis 3 år gamla) och som tur är har vi haft väldig tur med eras sömn då de av sig själva sovit bra på nätterna och dagarna. Vi har inte bestämt oss för om vi ska försöka få en 3:a men om det inte skulle funka med sömnen då så har jag tänkt på Annas metod. Kul att höra vad du tyckte om den.
  Dock har vi aldrig bara kunnat lägga tjejerna och så har de somnat själva utan vi sitter med dem…

  1. Nu har vi den stora lyxen o bo granne med dagis så vällingen är inga problem. Vitsen m aw är att du som förälder gör schema o det gör du efter ett mönster som passar er o er familj. Det är bara att se till att sömnbehovet täcks o att det inte går längre än 3.5 h mellan måltiderna. Dagssömnen funkar ibland inte hundra, ebs sover bäst hemma i sin säng eller ute på promenad. Men hittills har nätterna alltid funkat, även om dagarna strulat lite. Och det är det viktigaste för oss, att alla får sova gott om nätterna. Vi fick vara lite hårda mot Maja när hon skulle lära sig somna själv när hon var ett. Ebbot har alltid somnat själv (iaf fr några veckors ålder).
   Mysigt m en ev trea. Jag känner inte att jag är färdig med bebisar, gärna en liten till om några år.

 2. Tittar in & önskar dig en riktigt tok fin helg söta.
  Den där boken måste ju vara årets julklapp till alla småbarns föräldrar 😀
  Kram till dig

 3. Är det den här metoden när man låter bebisar skrika sig till sömns? Man har ju hört så mycket hemskt om det här att jag blir orolig. Jag har också världens sömnbehov men skulle aldrig kunna tänka mig att låta mina barn ligga och vara ledsna och bli ignorerade av sina föräldrar. Eller är det här något annat?

  1. Jag tror att du tänker på femminutersmetoden. Med aw ska barnet aldrig vara ledset i sängen. Däremot måste man lära sig att skilja på ett ledset barn och ett argt/irriterat barn. Ebs kan bli lite sur för att han ska sova o protestera lite. Men han bökar runt en stund o somnar sen. Poängen är att barnen ska bli trygga i sin säng och med sin sömn. Om ebs vaknar på natten (vilket händer då o då) kan han antingen somna om själv eller med hjälp att vi säger hans sovramsa utanför hans dörr. När metoden har sjunkit in helt ska han inte bli sur när han ska sova utan vara helt nöjd över att få sova enligt sin inbyggda klocka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.