Saftiga saffransbullar med vit choklad, apelsin och mandel


Igår bakade jag de godaste saffransbullarna jag någonsin fått till. Förr om åren bakade jag alltid klassiska katter med russin. Men de blev ofta snabbt torra och ingen i familjen gillar russin. Därför bestämde jag mig för att testa ett nytt, förhoppningsvis saftigare alternativ. Och oj så fantastiskt de smakar! Receptet har jag själv komponerat utifrån tips jag hittat lite här och var.
Du behöver
ca 30 stora bullar
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl standardmjölk
1 g saffran + lite strösocker
250 g kesella 10%
1/2 tsk salt
2 dl ljus sirap
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
minst 150 g vita chokladpluppar, jag köpte odenses från Ica Maxi
200 g mjukt smör
saft från en halv apelsin
1 påse finhackad mandel
Pärlsocker
Gör så här
1. Smält smöret.
2. Mortla sönder saffranet med lite strösocker, rör ner kryddan i det varma smöret.
3. Tillsätt mjölken och värm upp vätskan till fingervarmt (ca 37 grader).
4. Smula ner jästen i en bunke eller din KitchenAid. Häll på ca 0,5 dl av degspaden och lös upp jästen med en slickepott.
5. Tillsätt resten av spaden, kesella, salt, sirap och ägg och rör tills allt har löst upp sig fint. Tillsätt mjölet och arbeta degen jämn och smidig. Var inte orolig om degen känns lös, det ska den vara.
6. Jäs duken under brödduk i ca 55 min, tills den har dubblat sin storlek.
7. Rör ihop smör, choklad och apelsinsaft till en jämt smet. Om du vill kan du förstärka apelsinsmaken ännu mer genom att tillsätta rivet apelsinskal.
8. Kavla ut degen på ett bakbord. Använd ordentligt med mjöl på underlag och kavel så att degen inte fastnar. Försök att få degen till en jämn rektangel. Bre på smörsmeten och rulla ihop degen till en rulle. Skär ca 3 cm breda bullar och ställ dem i formar. Jag använde stora muffinsformar från ICA.
9. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i ca 35 min.
10. Sätt på ugnen på 225 grader.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över nötter och pärlsocker.
12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 13 minuter. Låt dem svalna på ett galler. Servera med mjöl, must, julte eller en kopp kaffe.
 
Ps. Frys gärna in bullarna ganska som inte går åt i första serveringen  omgående så behåller de sin saftighet.


 

0 tankar på “Saftiga saffransbullar med vit choklad, apelsin och mandel”

  1. tack för ett superrecept! ”bland det godaste jag ätit!” var kommentaren från mannen min. Och tro mig, han har ätit en del…
    Jag har ingen Kitchen aid, gick utmärkt ändå! Och använde vanlig vit choklad. Hade ingen apelsin så fick bli lite xtra vaniljsocker.
    hälsningar,
    emelie

    1. Åh vad kul att ni gillade det! Så bra att man kan ändra receptet lite efter vad man tycker om och man har hemma. Våra är redan slut (!) så nästa gång blir det ännu mer choklad i!

  2. Jättegoda bullar blev det! Svällde gjorde de som tusan och jag fick många många fler än 30 st bullar, trots att de blev stora.
    Bra gjort av dej att komponera ihop dessa =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.