Comfort food


Mycket matbilder här på bloggen idag, sorry för det. Jag är i alla fall väldigt glad att jag har ett litet bibliotek av mattidningar att ta till när jag vill bli inspirerad. Innan jag storhandlar, vilket jag gjort idag, gör jag en beräkning på hur många vardagsmiddagar och hur många helgmiddagar vi behöver. Jag brukar göra tvåveckorsmenyer här hemma. Sedan sätter jag mig ner med appar, kokböcker, tidningar och bloggar och skriver ner vilka recept jag vill testa under perioden. Därefter komponerar jag inköpslistan utefter vad som behövs i recepten. Den här omgången blev det av någon anledning klassiska, rustika rätter som jag gärna äter vintertid. Comfort food helt enkelt.Värmande soppa, lasagne, pastarätter och helstekt rostbiff återfinns bland annat på menylistan på kylskåpet. Ikväll blev det köttbullar, potatismos och pressgurka. Såååå gott, receptet har jag hämtat från Laga Lätt nr 2/2011 (jag har dock ändrat lite, nedan följer ”mitt” recept).
Köttbullar med potatismos och pressgurka                                 4 personer
Du behöver
2 msk ströbröd
4 msk mjölk
1/2 gul lök
400 g nötfärs
1 ägg
2 msk grov skånsk senap
1 kg mjölig potatis
1 msk smör
2 dl mjölk
salt och muskotnöt
1/2 gurka
1 msk ättiksprit 12%
1 msk socker
2 msk vatten
2 krm salt
1/2 kruka persilja
morötter
Gör så här
1. Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla i 5 min.
2. Skala potatis och morötter. Skär potatisen i kuber och slanta morötterna.
3.Koka potatis och morötter i separata kastruller i lättsaltat vatten.
4. Finhacka löken och stek den mjuk i lite smör.
5. Blanda lök, färs, senap, ägg och ströbröd till en jämn smet. Salta och peppra. Fukta händerna och trilla köttbullarna, det är godast med mindre bullar, jag fick 40 st av smeten.
6. Stek köttbullarna i generöst med smör. Jag fick steka i omgångar, så jag höll de färdiga bullarna varma i ugnen på 100 grader.
7. Skölj och skiva/hyvla gurkan tunt. Blanda gurka, ättikssprit, socker, salt och vatten i en skål. Låt det stå i 10 min.
8. När potatisen är mjuk häller du av vattnet. Tillsätt smör och mjölk och vispa upp moset med elvisp. Krydda med salt och muskotnöt.
9. Häll av morötterna när de är mjuka.
10. Blanda gurkan med finstrimlad persilja. Servera gurkan med köttbullarna, moset och morötterna. Bon apetit!
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.