Underbart morots- och apelsinbröd


De här frallorna måste ni bara testa att baka. Det är enkelt (tror jag i alla fall, jag gör ju mitt i kitchenaiden hehe), blir sååå gott och saftigt. Orginalreceptet är hämtat från boken Lilla Lunchlådan. En matbok jag verkligen rekommendera, den innehåller mycket bra fakta och argument om varför det är så viktigt att äta lunch. Jag äter en ordentlig, lagad lunch de allra flesta dagarna i livet men jag är intresserad av näringslära och det känns alltid kul att få bekräftat att man tänker rätt. Boken är fylld av smarriga recept som gör dig mätt länge. Den berättar också hur du ska tänka när du planerar din matdag och har roliga ”lunch(skräck)historier” att skratta åt. Köp den till dig själv, din stressade kompis som inte har tid att laga lunchlåda eller till ”jobbilblioteket” i julklapp.
 
Här kommer receptet på frallorna (ca 20 st)
Du behöver
50 g smör (1/2 dl flytande margarin enl orginalrecept)
3 dl morotsjuice
2 dl apelsinjuice
50 g jäst
2 rivna morötter
3 msk solrosfrön (något jag inte hade i)
1 tsk salt (jag tog flingsalt)
1 msk socker
14 dl vetemjöl (jag tog special)
vispat ägg och vallmofrön (ej i org recept)
Gör så här
Smält smöret i en kastrull, blanda ut det med juicerna och värm upp vätskan tills den är fingervarmt (ca 37 grader). Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degvätskan. Häll i resten av vätskan, rivna morötter, salt, socker, solrosfrön och nästan allt av mjölet, spar lite till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig. Jäs under bakduk i 30 minuter. Dela degen i två och rulla ut två korvar som du delar i tio bitar. Forma varje bit till en bulle och lägg på en bakpappersbleklädd plåt. Låt dem jäsa i 30 minuter under bakduk. Sätt på ugnen på 225 grader. Pensla med ägg och strössla över vallmofrön, grädda bullarna i mitten av ugnen i 10-12 minuter.


Njut med favoritpålägget. I mitt fall herrgårdsost och rökt skinka. Det blir en fralla och en kopp te till DH om en stund.

 

0 tankar på “Underbart morots- och apelsinbröd”

  1. Åh det brödet ska jag testa! Ser jättegott ut! Bra tips på kokbok också 🙂 Jag är mer lagad lunch tjej men sedan vid middagen kan det bli en tallrik fil istället. Barnen får dock alltid lagad mat till middag.

      1. Till 99 % men jag äter ju alltid lagad lunch på jobbet och ibland kan jag känna mig mätt vid middagen och då blir det fil 🙂 men eftersom jag vill vara en god förebild 🙂 försöker jag ändå äta lite lagad middag.

  2. Åh vad inspirerad jag blir av din blogg! Har följt dig i några år nu, till och från (vardagen med barn gör ju så att man inte alltid har tid 😉 och när jag nu bläddrat igenom din nya blogg kan jag bara konstatera att den om möjligt är ännu bättre! Fina bilder, härlig inspiration, ärliga inlägg där man kan känna igen sig i fråga om trots, vakennätter, och vardagen som är ömsom underbar, ömsom påfrestande med de små. Tack för att du delar med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.