AW: Sova hela natten

Igår påbörjades Anna Wahlgrens Sova hela natten-kur här hemma. Ebbot är ju ingen vidare sovbebis precis.  Han har aldrig sovit sig igenom en hel natt och är gnällig när han vaknar, både nattetid och dagtid. Efter många långa månader av upphackad sömn är jag nu mer än redo att göra något åt familjens sömnbrist. Jag ska villigt erkänna att jag har varit v-ä-l-d-i-g-t skeptisk till den här metoden, inte minst efter att ha sett sketchen i Solsidan. Men så fick jag låna hennes bok av en mammakompis och jag bestämde mig för att läsa igenom hela boken innan jag bestämde mig för vad jag tyckte. Och tänka sig, kuren -som igentligen är en hel livsfilosofi, visade sig ha väldigt vettiga grundpelare. För att förklara det enkelt går kuren ut på att skapa trygghet i sömnen, det lilla barnet ska somna själv, sova i egen säng (i eget rum eller avskillt), sova upp till tolv timmar om natten och ha extremt tydliga rutiner. Eftersom jag är en vän av ordning när det kommer till barnens rutiner föll jag som en fura. Med strikta mat och sovtider får barnet en ”inbyggd” klocka och kommer att kunna somna i princip varsomhelst med vemsomhelst. Här kan du läsa mer om hela metoden och här köper du boken.
Hur går det då? När kuren startar har man fyra kurdygn och en uppföljningsvecka. Då ska dagarna (och nätterna) se likadana ut. Jag har gjort upp ett schema till Ebbot efter hans sömnbehov (som vid åtta månader är ca 14,5 timmar per dygn), så här ser det ut:
07.00 God morgon!
07.30 Frukost
9.10-9.55 Förmiddagsvila
11.00 Lunch
12.30-14.00 Middagsvila
14.15 Mellis
16.20-16.40 Eftermiddagsvila
17.45 Middag
18.30 Bad
18.45 Nattslurk (i vårt fall massor av gröt)
19.00 Godnatt!
Inatt hade jag vak och behövde gå upp flera gånger men jag fick väcka honom vid sju då han ska vakna. Förmiddagsnapen sker under vår morgonpromenad så här under kuren och den gick fint. Nu sover han, efter lite bök, lunch och ska så göra en stund till. Om det här funkar, vilket jag känner redan nu att det kommer göra, så kommer vi ha en kille som sover bra, äter bra och är glad o pigg när han är vaken. Vilken dröm!

Den här lille mannen håller på att lära sig sova ordentligt.

Det var en något förvånad storasyster som kom hem från dagis igår. Hon var inte hemma när jag fixade iordning Ebbots rum och hon tyckte att det var så mysigt därinne. De lekte där massor i går och imorse. Så sött!

Det här får hon dock inte lära lillebror!

0 tankar på “AW: Sova hela natten”

  1. Hurra! Det kommer att gå super! Läs boken mer och mer även under kuren. Ibland är hon inte helt tydlig (lite ”pratig” om man kan säga så om text) AW kan jag tycka så vissa avsnitt behövde jag läsa flera gånger.
    Du kanske har hundra mammakompisar att vända dig till, men om du behöver SHN-pepp eller råd&tips så får du gärna maila mig. Vi bloggismammor måste ju ställa upp för varandra!
    Schemat ser jättebra ut! Ganska likt Hedvigs. Det gäller att tänka och klura för att få till det med dagishämtningar och sovstunder…
    Ps. I Solsidan så buggar de och det finns ju beskrivet i boken. Vi fastnade i ”buffningsträsket” med Vilhelm som nästan alltid behövde buffas in i sin 12-timmarssömn. Akta er för det! Med Hedvig har vi aktat oss för buffning och låtit ramsan regera. Ett tips bara. Man fastnar lätt. Men under 4-dagars kuren kan buffningen behövas.

  2. Spännande! Jag tror helt generellt att alla typer av rutiner är jättebra för barn så länge man inte inför något som man inte kan göra om man t ex är borta hos annan en natt med barnet! Lycka till!

  3. Grattis Stina! Vad roligt att det funkar på Ebbot. I ärlighetens namn så tror jag att det funkar på alla barn bara man tror på det själv och inte ruckar för mycket på tiderna. D var inte heller någon sovbebis men sedan vi började med AW i juni sover hon jättebra. Så skönt för hela familjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.