Inget prinsesskalas utan prinsesstårta!


Prinsessigt värre med tårta på tårtpapper från Lagerhaus.

Självklart ska min lilla sessa ha en klassisk prinsesstårta. Jag följde ett recept jag hittat på Recept.nu. Jag har dock tagit några genvägar. Jag använde mig av färdig vaniljvisp och locket beställde jag hos mitt lokala bageri. Det finns lock färdiga att köpa i välsorterade matbutiker eller så gör du ett själv.

Prinsesstårta
Bottnar
225 g smör, rumstempererat
2.5 dl strösocker
3 st ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
Ca 5 dl vispad grädde
Vaniljvisp
Hallonsylt

Dekoration
Marsipanlock
Ros (min är köpt på Ica i trepack)
Florsocker

Gör så här

1.Sätt ugnen på 175 grader.
2 Jag använde mig av två 20cm-formar som jag smörade och bröade. Sockerkakorna delade jag sedan i två vilket gjorde att min prinsesstårta fick fyra lager och inte sedvanliga tre.
3. Vispa smör och socker luftigt.
4. Rör ner äggen, ett i sänder, i smeten.
5. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
6. Fördela smeten jämt i formarna och jämna till den med en slickepott.
7. Baka i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Prova med en sticka att den är klar. Låt svalna lite i sina formar och stjälp sedan upp den och låt svalna helt på galler.
8. Vispa grädden ganska hårt, den måste vara så pass fast att den sedan kan formas på tårtan. Jag hade lite florsocker i grädden för att undvika att den skulle smaka för mycket smör. Vispa vaniljvispen hårt. Blanda hallonsylten (ca 1 dl) med lite av grädden.
9. Dela på bottnarna och välj ut den som är plattast att ha som översta lager. Lägg en botten på ett fat. Bred på vispgrädde. Placera nästa botten ovanpå den första, bre på hallonsylt. Lägg på den tredje botten som du toppar med vaniljvisp. Lägg på  sista botten. Använd en slickepott och täck hela tårtan med grädde. Ovanp tårtan skapar du en kupol av grädde, se till att den är jämn och rund (svårt!).
10. Ha tungan rätt i munnen när du försiktig lägger på marsipanlocket på tårtan. Använd en slev som du försiktigt drar mot tårtan för att släta ut marsipanen. Se till att den sluter tight mot nedre kanten. Skär av eventuell överbliven marsipan. Placera rosen i mitten, jag fäste min med lite kristyr. Pudra med hjälp av en fin sil över florsocker.

 


6 tankar på “Inget prinsesskalas utan prinsesstårta!”

  1. Såååå imponerad av ditt prinsesskonditori Stina!
    Jag bakar mycket bröd och har många brödböcker. Men jag vågar inte ge mig in i cupcakevärlden… Mammaledig som jag är skulle jag utan tvekan vilja baka varje dag, men vem ska äta upp allt!?

    1. Tack Mia! Ja, det är det som är problemet, vem ska äta upp allt? T är inte alls förtjust i bakverk o lillan tycker att det är mer spännande att göra än att äta. Lösningen stavas mammagruppen 🙂 de får komma hit o fika.

  2. MMMM prinsesstårta är min absoluta favorit och finns inte i Norge. Måste baka en asap när vi kommer hem. Eller inte, vi har ätit på oss många kilon här haha,

    KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.