Den mastiga och härliga chokladtårtan från Majas kalas var en riktigt hit. Så kul att göra,den imponerade mycket på gästerna och var ljuvligt god. Receptet och idéen kommer från Viktoria på Pink Pastry, jag har dock modifierat det en liten smula.
Amerikansk chokladtårta
Du behöver
3 bottnar
225 gram choklad
12 msk smör i rumstemperatur
2 cups farin socker
3 stora ägg
2, 2/3 cups vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 cups mjölk
2 tsk vanilj extrakt
Fyllning
färdig citronformagemix som du färgar rosa med lite karamellfärg
Choklad glasyr
En knapp dl kakao
0,5 dl kokhett vatten
340 g smör
2-3 dl florsocker
lite salt (jag tog en nypa)
450 g smält choklad
Dekoration
Rosa chokladhjärtan, mina är köpta på Strössel o Annat
Fingerskex, det behövdes lite mer än två paket
Rosa sidenband
Gör så här
Bottnar
1. Sätt ugnen på 190 grader
2. Smöra och bröa tre formar som är 20 cm i diameter (Tips! Dessa formar är något mindre än standardstorlek och behövs för att göra tårtan hög och pampig. Mina formar har jag hittat på ÖB för ynka 35 kr styck)
3. Smält chokladen över vattenbad, ställ sedan chokladen åt sidan så att den får svalna
4. Ta en stor skål som du använder för att vispa samman smör och socker tills smeten är ljus och luftig
5. Ta fram en ny skål och i den lägger du äggulorna och vispa dem i några minuter
6. Äggvitorna sparar du in separat, torr och ren skål, dessa kommer du att använda senare Lägg i äggulorna i den första smeten, försiktigt och lite i taget, vispa sedan samman
7. Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en ny skål
8. Blanda samman mjölk och vaniljextrakt i en separat skål. Ta en fjärdedel av mjöl blandningen och häll i den stora skålen med smeten, blanda samman. Häll i en tredjedel av mjölken och blanda samman. Upprepa denna procedur tills du har blandat i all mjölk och mjöl blandning i smeten
9. Ta fram skålen med äggvitorna och vispa dem tills det börjar bildas små toppar, när du kan vända skålen upp och ner utan att äggvitorna faller ur är de färdiga. Vik försiktigt ner äggvitorna i smeten, använd en slickepott, det är viktigt att spara så mycket luft från äggvitevispet som möjligt
10. Fördela smeten jämnt mellan de tre formarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, kontrollera med en sticka om de är färdiga. Låt bottnarna stå i sina formar i cirka 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler för att svalna helt.
Fyllning
Följ anvisningarna på paketet och droppa i några droppar karamellfärg. Låt moussen stelna lite i kyslåpet innan du brer på hälften på bottenvåningen och andra hälften på våning två.
Choklad glasyr och montering
Rör ihop kakao med kokhett vatten, tillsätt vattnet lite i taget. Smält chokladen och låt den svalna. Vispa i hop smör, florsocker och salt, rör sedan ner chokladen. Blanda ner kakao och vatten. Om du känner att smeten blir för lös, tillsätt mer florsocker. Låt glasyren stelna i kylskåpet innan du brer på den på hela tårtan, runt om och ovanpå. När tårtan är helt täckt av glasyr sätter du fingers vertikalt runt hela tårtan. Strössla därefter chokladhjärtana på toppen. Sidenbandet knyts om precis innan servering/gästerna kommer.
vad fint och gott! 😉
Det var det verkligen!
Åhh jag älskar sånna tårtor, tycker kexen ramar in det så fint!
Så fint, o smart när man vill binda sidenband runt tårtan.
Så himla fint du gjorde till kalaset! Det är så roligt att läsa din blogg! Jag får jättemycket inspiration :-)!
Åh vad gullig du är! Kul att du blir inspirerad!
WOOOOOW har du lagat den själv *Chock* Jag tar av mig hatten för dig alltså!! & så prinsess tårtan 😮
Skicka över lite av dina kunskaper till mig är du snäll 😉
Kram till finaste dig
Hihi, tack gulle du! Det är faktiskt mycket lättare än vad det ser ut 🙂