Idag är en sådan där halvdag, inte bra väder men heller inte jättedåligt. Tycker dessa dagar har varit alldeles för frekventa i sommar. Mitt tips då är att baka något gott. Det gjorde vi häromdagen när det var regnigt och grått. Maja älskar att vara med i köket och hjälpa till så vi bakade både klassiska kanelbullar och testade på ett nytt recept. Det blev urgoda peanut butter cookies som vi hittat hos Pink Pastry. Ljuvliga kakor som är busenkla att göra. Perfekt att baka med mindre barn som liksom Maja inte riktigt förstår meningen med vetedegar som ska jäsa i tid och otid.
Recept på peanut butter cookies till cirka femton kakor (lånat av Viktoria) :
Du behöver
1 cup socker
1 cup creamy peanut butter
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt (vi hade inget så det fick bli vaniljsocker)
En cup är ca 2,4 dl, jag har ett cupmått från Rice
Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader. Vispa samman ingredienserna. Rulla till golfbollsstorabollar som du lägger på plåt med bakplåtspapper, tryck lite lätt på vadera. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Kanelbullereceptet hittade vi på vetemjölspaketet, här kommer det:
ca 40 bullar
Du behöver
25 gram jäst för söta degar
75 gram smör
2 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
ca 7 dl mjöl
smör
socker
kanel
ett ägg
pärlsocker
Gör så här
1.Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt blandningen svalna tills den är ca 37 grader (fingervarmt). Lös jästen med hjälp av lite av mjölkblandningen. Häll därefter på resten av vätskan.
3. Blanda i salt, socker och kardemumma.
4. Tillsätt sedan mjölet och arbeta degen smidig och blank med assistent eller för hand.
5. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
6. Mjöla bakbordet och kvala ut degen så att den blir stor och tunn. Bre på rumstempererat smör. Jag brukar använda ganska mycket smör, då blir bullarna godast. Strö över socker och kanel. Rulla ihop degen till en rulle och skär ca 1 1/2 cm stora stubbar som du ställer på högkant i bullformar. Täck med duk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
7. Sätt på ugnen på 225 grader.
8. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strössla över pärlsocker.
9. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills de är gyllengula.
10. Låt bullarna svalna under en duk på ett galler.
11. Njut med ett glas iskall mjölk!
Formarna har jag klickat hem från KlaraForm för ett tag sedan, väldigt söta!
Va roligt att ni med gillade kakorna = ). Jag håller med Maja det är ett perfekt recept. Va fint ni har lagt upp alla läckerheter!
Mycket bak blir det den här sommaren. Det börjar sätta sina spår… Får ta tag i det där sen;)
Kram Soffan
såg smarrigt ut,blev sugen på att baka nu,men får nog vänta tills ikväll:)kram