Leila kan

Åh vad jag njuter av Leila Bakar i Frankrike på tv just nu. Vilken ynnest att få baka sig igenom en sommar i ett sådant vackert hus i ett fantastiskt land. Jag fick frågan om vilket Semifredo-recept jag använt mig av när jag gjorde helgens dessert och det var förstås husgudinnan Leilas recept, grundvarianten:

8 portioner/ en form
Du behöver
Fyra ekologiska ägg
1 dl strösocker
1 färsk vaniljstång
4 dl vispgrädde.


Du gör så här

1. Separera äggulorna från vitorna, var noga med så att ingen gula hamnar i vitan. Själv fick jag kämpa lite med detta, så mitt heta tips är att separera varje ägg för sig i ett kärl innan du häller ner vitorna och gulorna i varsin skål. Min mamma berättade att hon har en speceill separera för detta moment, den står högst upp på önskelistan vill jag lova.
2. Vispa gulorna med hälften av sockret och frön från en urskrapad vanilstång vitt och poröst i en bunke. Resten av vaniljstången kan du stoppa i en burk med socker så får du eget vaniljsocker.
3. Vispa grädden fuffigt och vänd ner den i äggsmeten.
4. Vispa äggvitorna med resten av sockret till ett hårt vitt skum i en torr och ren bunke. Vänd försiktigt ner skummet i ägg-och gräddsmeten.
5. Häll ner smeten i en skål eller form och stoppa den i frysen. Frys den i 3-4 timmar så att den är halvfryst och mjuk i mitten.

Receptet kommer från One More Slice av Leila Lindholm.

Jag serverade med kolasås gjord på kondenserad mjölk, i boken finns mängder med olika förslag på hur du varierar din semifredo.

3 tankar på “Leila kan”

  1. Är det bara jag, men jag tycker att alla Leilas recept ger "enorma resultat", dvs hennes recept ger inte 15 bullar utan typ 115 st? Måste allt bli så stort? E liten sugen på hennes franska chokladkaka, men den verkar vara massiv! Hallå 300 gr choklad och 5 ägg liksom!:o

    Kram Sophie

  2. Sophie: du har en poäng, det blir mycket. Den här blev nog som det stod, till åtta pers. Kan du inte dela upp receptet o prova m tex 3/5?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.