Så här var graviditeten

Med två (!) dagar kvar tycker jag att det är dags att summera graviditeten. Det har överlag varit en underbar upplevelse och jag ser så fram emot att få träffa den lilla krabaten därinne, det känns som om vi redan känner varandra.

Så började det
Efter Majas förlossning, som var en ganska tuff upplevelse, var jag säker på att det skulle dröja länge innan hon skulle få ett syskon. Jag har aldrig varit pigg på idén med att få barn tätt. Personligen förstår jag inte poängen med att ha två blöjbarn (hehe, Maja är helt blöjfri sedan tre veckor så jag behövde inte äta upp det statementet), syskonvagn, två små. Det passar nog inte oss. Visst kan jag se fördelarna, de har mycket utbyte ut av varandra när de växer upp om de är nära i ålder. Men det verkar så s-l-i-t-i-g-t. Jag vill få chansen att njuta ordentligt av varje graviditet, bebistid och småbarnsår och samtidigt få chansen att inte tappa bort mig själv. Jag tänkte mig att Maja skulle vara sådär 4-5 år när hon blev storasyster. Men så plötsligt dök det STORA bebissuget upp förra våren. Känslorna stormade över mig och jag kände mig redo för ännu en resa. Som tur var hade T samma känslor. Jag blev erbjuden fast tjänst och då fanns det egentligen inget som hindrade oss. Även om jag var livrädd för en ny förlossning hoppades jag att det skulle lösa sig. I juni fick vi ett positivt graviditetstest. Jag var ganska chockad, vi hade ju precis börjat leka med tanken att få ett till barn så var det helt plötsligt ett litet frö som ville flytta in! Men jag var förstås överlycklig. Jag minns inte om jag var orolig för missfall, men det var jag säkert. Jag minns dock hur illa jag mådde. Ujujuj, det var mycket värre än med Maja. Och jag var så trött. Ville bara sova och äta piggelin. Lite tufft att försöka vara samma seriösa och ambitiösa reporter på jobbet när man bara tänker på att man väntar på det största som finns. Som tur var kom de fyra semesterveckorna väldigt lägligt, när illamåendet härjade som mest.  När jag kom tillbaka till jobbet gick jag in i vecka 13 och kunde berätta att vi tre skulle bli fyra.

 

Glad tjej som snart ska bli storasyster!

 

Härligaste upplevelsen
Det har varit så mysigt att dela den här graviditeten med Maja.  Hon har inte varit så pigg på att känna bebissparkar genom magen, det är nog lite för abstrakt för henne även om hon då och då vill känna. Hon pussar på magen ibland och pratar med den då och då. Mest av allt berättar hon vad hon och bebisen ska göra när den kommer ut. Att bebin ska få låna hennes leksaker och hon berättar gärna för mig att bebisen minsann gillar glass men tycker inte om sallad (hon avskyr ”sandal” som hon säger). Hon säger stolt att hon är storasyster. Namnförslagen har varit många från henne, ”morfar” oh ”storebrorsa” är i topp. Hmm, vet inte jag, tror det blir något annat. Hon leker med sin docka i bebisen overall, bilstol och moseskorg. Vi låter henne hållas, det är nog hennes sätt att förbereda sig.  Vi berättade tidigt för henne att hon skulle bli storasyster, när vi var på semester i Grekland. Det kanske inte var så klokt, hon har fått vänta läääänge på sin bebis. Men jag mådde pyton och jag ville förklara att det inte berodde på något farligt. Hon har varit så mån om mig under hela graviditeten och låtit mig vila och lekt så mycket själv. Hon känns så mogen oh redo för det nya livet. Maja ska vara hos mormor och morfar när vi är på BB. Där kommer hon att få en härlig weekend med kalas med tårta för att fira att Maja har blivit storasyster på fredag och på lördag är Junibacken inbokat. Hon kommer att ha the time of her life. Och sedan ska hon få möta sitt lilla syskon, som hon är bombsäker på är en ”flickbebis” för det har hon bestämt och ”sett på tv” (var får de allt ifrån?)

 

Puss på lilla bebismagen.

Bästa köpet
Som den shoppingtokiga maman jag är måste jag ju skriva lite om inköpen.  Den här gången vet vi ju inte om vi får en pojke eller flicka och det är svårt att köpa neutrala kläder som faller mig i smaken (jag gillar ju klassiska plagg i pasteller, även om jag gillar lite ”popiga” kläder också, retro och galna mönster är inte min grej!).  Avdelningen för neutrala plagg är ganska liten men vi har sett till att vi har en basgarderob. Ska bli så kul att shoppa lite sen när vi vet vad vi har för bebis!

Det är ju svårt att avgöra vad som är ett bra köp och inte förrän bebis är ute och har ”betygsatt” men jag är väldigt nöjd med moseskorgen (har vetat länge att jag ville ha en sådan till nästa bebis) och skötväskan, som jag fick jaga efter och som jag äntligen fick tag i. Jag är väldigt glad över att vi ska få använda Bugaboon från start den här gången.

 


 

Cravings
Förra graviditeten levde jag verkligen för matstunderna. Mycket av min vakna tid gick åt att fundera på vad jag var sugen på och när jag skulle få äta det. Den här gången har jag haft så mycket annat att tänka på så jag har inte alls hunnit störtdyka i matorgier. Det har gett ”resultat”, jag har gått upp tio kilo mindre den här gången. I början mådde jag så illa och längtade efter redig mat. Typ Kyckling med potatisgrattäng, gryta med ris och ungsbakad falukorv med potatismos. Riktig vintermat med andra ord, inte helt lätt att få till i juni-juli.

Andra grejer jag gillat den här gången:
*Varm choklad
* Frukt
* Saltlakrits
* Julmust
* Glass
* Rejäla köttbitar, på gränsen till förbjudet blodiga

Förväntningar inför livet som tvåbarnsmamma
Man kan aldrig veta hur det kommer att bli, men jag hoppas att vi blir en rofylld familj. Jag ser fram emot att njuta av en minibebis igen och glädjer mig att det är vår den här gången. Att möta den ljusa årstiden med ett nytt litet liv ska bli så härligt. Jag ser fram emot att göra utflykter med Maja, kanske till Skansen, då får moster Ninni gärna följa med. Sedan ser jag fram emot en låååång bebissommar med många mysiga stunder.

EN av de första bilderna (från min anonyma ”tidigt gravid”-blogg) i vecka 14

 

En av de senaste bilderna. Tänk vad kroppen är magisk!

3 tankar på “Så här var graviditeten”

  1. Åh vad häftigt med bara två dagar kvar! Är så nyfiken på om ni får en tjej eller en kille. Hejja, hejja, snart är ni fyra i familjen! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.