Hej hej fredag!

Idag är det exakt tre veckor kvar tills bebis kommer. Tänk, vid den här tiden om 21 dagar kanske jag ligger och gosar bebis! Spännande tanke. Idag har vi varit på föräldrautbildning inriktat mot dem som ska föda med planerat kejsarsnitt. Riktigt givande och informativt. Nästan alla av paren som var där hade barn sedan tidigare så det blev mycket snack om syskon och vi fick en del nyttiga tips på hur vi kan göra Majas entre som storasyster så smidig som möjligt. Efter utbildningen tog jag en liten tripp på stan, åt en hamburgare på Max (jag tyckte det var sådär faktiskt, föredrar nog Wopper) och kikade lite på bebisgrejer. Det blev inget köpt, håller mig några veckor tills vi vet vilken filur som är där inne.

Igår gick jag förresten in i vecka 37!
Det här händer nu:

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

Vikt 3 kg.

Ojoj, tre kilo! Inte konstigt att magen ibland känns som en cementklump.

För mamman kan det vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden brukar gravida kvinnor bli försjunkna samt kan ha svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.

Jag har faktiskt fått svårare att somna den senaste veckan. När jag väl somnat sover jag gott, men det tar lång tid innan jag slocknar. Jag känner mig inte ett dugg stressad över att det ska sätta igång tidigare än beräknat (som är 11 feb) eftersom Maja var så seg i starten. Men man vet aldrig, så vi är lite småförbereda hela tiden.

Usch, jag tycker det är svårt att få till bra bilder genom spegeln med Iphone, någon som har något knep? Det blir så suddigt. Nåja, idag kör jag all black med strumbyxor från Primark, kjol från Indiska och top från H&M Mama. Ibland blir det inte så roligt när man har en stor mage (här i v 36+1).

Nu ska jag kila iväg o hämta Maja på dagis. Jag har lovat muffinsbak (som ska bli På Spåret-cupcakes) i em men eftersom jag inte varit hemma på hela dagen och är megatrött har jag gjort det enkelt för mig och köpt en kakmix 🙂 Citronkaka som jag tänkte ha i lite hallon i, så gör vi muffins på det.

 

 

4 tankar på “Hej hej fredag!”

  1. Din mage är så gullig! Vad skönt att du bara har mage rakt fram (ser ut så iallafall) och inte har svullnat i hela kroppen. 🙂 En riktig pojkmage. (Det hade min kusin med, och ut kom en liten Alva…)

    Kram!

  2. Du är jättefin! Ska du föda med kejsarsnitt den här gången? Det kanske du har pratat om tidigare och jag bara missat det. Jag har fött med akut snitt båda gångerna, och har fina erfarenheter faktiskt. Tänk bara på att ta det lugnt efteråt! Man vill ju gärna busa med storasyskonet men akta magen. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.