Vecka 36

Redan vecka 36 (jag trodde ärligt att det var vecka 35 och började skriva det här inlägget om fel vecka)! Helt otroligt. Imorgon är det fyra veckor kvar tills bebis kommer. Tur att vi är färdiga med det mesta, för nu börjar det faktiskt bli ganska tungt. Foglossning och snömodd= väldigt dålig kombo. Skönt att jag kan vara hemma och vila.

Barnet
Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt ”jag” eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

Vikt 2 800 gram.

Nu är det en riktig bebis därinne och det känns. Maja har valt ut en speldosa från Teddykompaniet i form av en giraff. Den spelar jag för magen då och då. Maja sover med den också, så att den ska lukta storasyster när bebis får den. Det tycker hon (och jag) är otroligt mysigt. Bebis ligger med huvudet neråt, men är fortfarande ruckbart. För oss omföderskor är det inte ovanligt att bebisen inte fixeras förrän vattnet går. Lite skillnad mot Maja, som fixerade sig redan i vecka 32.

Mamma
Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Glöm inte att börja ladda med kolhydrater. Pasta är bra mat inför förlossningen. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.

Jag tror att mitt sf-mått låg på 33 när vi var hos barnmorskan i förrgår. Måttet var detsamma som i vecka 33, men det beror nog mest på att magen har sjunkit. Bm var inte orolig och inte jag heller, nu är jag nästan nere på normalkurvan. Vågen visar 12 plus, vilket känns helt ok eftersom den vid det här laget visade betydligt mer när jag väntade Maja. Ryggont? Jepp, men det är ju mer vardag nu. Har ju haft det sedan vecka 22 typ och går till en sjukgymnast. Jag sover fortfarande som en prinsessa, någon eller några gånger per natt måste jag gå upp och besöka ladies, men jag tänder inga lampor o gör det nästan i sömnen. Förra veckan köpte jag Vi Föräldrars specialtidning om första året, där fanns massor av bra information. Jag vet inte om jag ska läsa så mycket mer. Vi ska på en föräldrautbidning nästa vecka, det kanske räcker så?

4 tankar på “Vecka 36”

  1. Åh vad spännande! 🙂 Du är så fin med magen! Vore skoj att ses någon dag, en fika kanske? Jag är ju hemma med Sam på dagarna. Kram /Jenny

  2. Jenny: Jag ses gärna!
    Johanna: Vi går ju privat (Barnmorskorna Gamla Stan), föräldrautbildningen riktar sig mot de som ska föda med planerat snitt, därför går vi den. En "vanlig" utbildning hade känts onödig, särskilt eftersom det mesta där brukar handla om "vanliga" förlossningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.