Halvfart+vecka 30

Barnet

Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför.

Vikt 1 600 gram.

Mamma

Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören. Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Försök att äta allsidig och nyttig mat, det påverkar mer än du tror och du kan må mycket bättre.

Jag

Min rygg håller på att gå av, känns det som i alla fall. När jag tog upp mina problem (ständigt ont i ländrygg och skulderblad, ”Knivhugg” och att jag är så stel att jag knappt kan gå om kvällarna) med min bm så bokade hon in mig hos läkaren på en gång. Läkaren konstaterade en ganska rejäl foglossning, han gav mig små knep och sedan gick jag därifrån med en sjukskrivning på 50 %. Från och med måndag arbetar jag 8-12, det känns som en befrielse. Det har varit tungt att försöka vara kreativ och komma på nya, fantastiska idéer när det enda jag kunnat tänka på är att jag har så ont. Nu har jag fått möjligheten att kämpa vidare, i en lugnare takt. Det kommer nog ta minst en vecka innan jag lyckas varva ner. Jag träffade min sjukgymnast igår, hon tyckte att jag skulle prioritera att vila. Visst kunde jag simma, som jag så ambitiöst föreslog, men i så fall i lugn takt och inte så långt. Vila, vila, vila är största prio. Inte julstöka och ”hinna med en massa” utan ta hand om mig och lilla bebisen i magen. Läkaren säger foglossning, sjukgymnasten överbelastning. Vad det än är så gör det ont och jag hoppas att det blir bättre nu när jag har chansen att ta det lugnt.

Fick nästan till en bild där Maja pussar på magen. Bilden är ifrån igårkväll då jag mste i velourdress från H&M och tofflor från Primark.

3 tankar på “Halvfart+vecka 30”

  1. Gött att bli tagen på allvar. Jag tycker så himla mycket med MVC annars kan vara så där natuuuurligt och preciiiis som det ska vara. Det hjälper ju inte om man har ont.

  2. Caroline: Jag har en otroligt bra barnmorska. Jag tycker att hon som jag hade med Maja var toppen också, hon lyssnade o tog en på allvar. Jag vet inte om det beror på att jag går privat?

  3. Vad skönt att få ta det lugnare nu när du har så ont. Låter som en bra idé att vila vila vila. Är det bättre för dig att jobba halva dagar men hela veckan, än att jobba 2-3 hela dagar/vecka? Hoppas det lugnar ned sig när du får ta det lugnt.

    Jag har sluppit den värsta foglossningen som jag hade sist, men fasen vad stel och öm man är på kvällarna! Går framåtböjd med ministeg från soffan till toan.

    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.