Vecka 24!

Ok, det är lite oklart när jag egentligen byter veckor. Räknaren här brevid har ju slagit in på ny vecka redan idag medans Familjelivs räknare inte tycker det är dags förrän imorgon. Nåväl, idag eller imorgon går jag i alla fall in i vecka 24. Gud vad tiden rasar iväg, idag är det exakt 16 veckor kvar till beräknad förlossning! Spännande. Har nog inte riktigt förstått ännu att jag ska vara hemma med en liten bebis alldeles strax. Hemma läääänge. Mins 15 månader, men kanske mer. Jag känner mig så lyckligt lottat som har fått möjlighet till två små mirakel (Maja o bebisen, inte samtidigt).

Så här skrivs det iaf om min vecka:
Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Min kommentar: Jag vet inte riktigt hur mycket jag har gått upp. Vi ska till bm på tisdag, då ska jag ställa mig på hennes våg. Eftersom vi inte har några batterier i vår bestämde jag mig för att bara väga mig när jag ska till barnmorskan. Sist jag var där, i v 11 på inskrivningen låg jag på +1,5 kg. Ryggproblem kan jag vekrligen skriva under på, det är värre denna gång o jag känner mig som en stel gammal gumma. Foglossningen känner jag också av mer nu än sist. Några förvärkar har jag inte, tror jag. Men ibland känns det som kraftig mensvärk i ryggslutet, det kanske är det? Måste fråga på tisdag.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Min kommentar: Bebis ger sig tillkänna ganska ofta nuförtiden. Tyvärr har T inte fått känna några kickar ännu, men det borde han få snart. De känns ju så starka!

9 tankar på “Vecka 24!”

 1. Jag håller med om att familjeliv ligger en dag efter hur jag har räknat, men jag fortsätter med mitt. Bebisen kommer ju när den vill ändå… =) Själv går jag in i v 30 på lördag, känns helt galet att det bara är 1/4 kvar! Kram på dig och familjen

 2. mys o spännade! 🙂
  hörru, jag väntar på lite trevliga inlägg om london shopping 😉 nyfiken i en strut vill se va du fyndade på primark – london-shopping-galen som man är!!

 3. Jag är jättenyfiken på vad du köpte på Primark! Har aldrig varit där men ska till London nästa helg och vill gärna få tips och inspiration…

  Kramar!

 4. Jessica: Ja, det är lite mer av en transportsträcka denna gång. Försöker dock stanna upp och njuta av graviditeten så mycket det bara går. Det är ju en magisk tid det med 🙂
  Cilla: Vi har tänkt att bebis ska vara hemma till jan 2013, så han kommer vara hemma ca 6 mån. Inget är dock hugget i sten och vi vet inte exakt hur vi ska göra. Av naturliga själ är jag hemma den första tiden.
  Emelie: Oj, det är jag ska fixa ett sådant inlägg- får nog inte med allt (då blir nig rädda, haha,) men jag ska försöka få ihop något.
  Mia: Jag ska försöka få till ett inlägg!

 5. Jaha, tog för givet att bebisen skulle börja förskolan i augusti. Dumt av mig. Vet ju bara av egen erfarenhet att det är så mk lättare med plats då, även om man har syskonförtur. Skönt att kunna vara hemma med bebisen så länge! Lyx. Ha det fint.

 6. Cilla: Maja började när hon var 22 månader och jag tyckte att det var en superbra ålder. När vi har möjlighet att vara hemma länge så är det dumt att inte ta tillvara på den lyxen. Vi har inte satt någon dagisstart ännu (naturligt eftersom bebisen inte ens är född) men vi kommer att vara hemma båda två. Här går det ganska bra att få plats i januari oxå, särskilt om man är lite flexibel med dagisstarten.

 7. jag kan garantera dig att åtminstone inte jag blir rädd…. jag har vart i london 4 höstar i rad nu och varje gång går jag bananas på primark! =) åtskilliga tusenlappar har det gått åt. jag o min syster fyllde en hel taxibil (nästan) med de bruna kassarna en gång. har även varit tvungen att checka in en extra väska på väg hem…bära två jackor o tjocka koftor genom kontrollerna på flygplatsen… m.m lite galet. hahah. så jag blir inte rädd, lovar 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.