Vecka 19

En tämligen nylevererad Maja. Tänk att få gosa med en till sådan här. Om den här bebisen är bara hälften så söt som sin storasyster så är jag nöjd 😉 Bilden är tagen under första barnvagnsturen och Maja är sex dagar gammal. Gulleplutt.

Ojojoj, redan vecka 19. Tiden bara rullar på och snart är vi halvvägs. Den här graviditeten har hittills varit väldigt enkel om man bortser från illamåendet i början, den extrema tröttheten som vägrar släppa taget och den begynnande foglossningen. Ok, kanske inte jätteenkel men jag trivs så med att vara gravid. Jag älskar min runda mage, de små buffarna i magen och alla tankar och drömmar jag har om framtiden och vår familj som snart får fyra medlemmar. En stor familj – så häftigt. Många andragångsföderskor brukar nämna att andra graviditeten flyter på och att du mest fokuserar på framtiden och livet efter förlossningen. Jag kan på sätt och vis förstå dem, under graviditeten med Maja tänkte jag mest på tiden fram till förlossningen och sedan ganska mycket på själva förlossningen. Nu har jag haft nöjet att uppleva en alldeles nyfödd liten varelse och det är det jag ser fram emot mest. Det lilla pyre som ska komma till oss. Vem är du, lilla människa?

Så här skriver Familjeliv om min vecka:
Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

2 tankar på “Vecka 19”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.