Ny lösning?


Jag har ett problem som behöver lösas. När jag hämtar Maja blir det vid strax innan sex (T brukar kunna plocka upp henne lite tidigare). Då går vi raka vägen hem och lagar mat. Men hur jag än gör blir maten alldrig färdig förrän tidigast halv sju. Då är stackars lillan i upplösningstillstånd. Alla andra dagar är 18.30 hennes läggtid, inte middagstid. Men inte dessa dagar (cirka 2-3 gånger i veckan). Vi planerar alltid våra måltider. Storhandlar och skriver två veckors-menyer. På morgonen tar vi fram det vi ska äta på kvällen och låter det tina i kylen under dagen. Under matlagningen är det ingen dötid, men det tar tid att koka ris, värma ugn och tillreda maten. Jag vet inte hur jag ska göra. Jag vägrar köra halvfabrikat, tycker att det är äckligt. I vissa fall blir det falukorv, men då allra oftast som korv stroganoff, ibland som ungsbakad med potatismos (hemmamosat – inte läskigt pulver).

Kanske borde jag ägna söndagarna åt att göra små matlåder till Maja som hon kan äta till middag så fort vi kommer hem? Nu slutar det med att när maten äntligen står på bordet är hon så slut och ledsen att hon får sitta i mitt knä och äta sedan svish in i badrummet, borsta tänder, byta blöja, på med pyamas, sedan ner i sängen med en flaska välling och puss och godnatt. Kanske är matlådorna en lösning? Trist att inte äta ihop, men vad gör man? Det är ju inte alla dagar i veckan som det handlar om?

Hur gör ni som jobbar heltid med små barn på dagis och kommer hem sent? Har ni några supertips?

Obs! Bilden är från i helgen, Maja får inte kanelbullar till middag.

Publicerat i Maja:

18 tankar på “Ny lösning?”

 1. Jag har förvisso inga egna barn men tycker det låter kanon att göra matlådor på helgen för dessa dagar det blir sent. Vet ju själv hur det är när man kommer hem sent från skola/jobb och är jättehungrig. Exempelvis spagetti & köttfärssås går ju jättebra o bara värma. Hoppas ni hittar en lösning som funkar 🙂

 2. Jag jobbar i butik(min man jobbar skift) vilket innebär endel sena kvällar på dagis för Edvin…18.30 hämtar jag honom då o då står han påklädd o klar för då vill fröken gå hem.. tack o lov får vi ofta hjälp av mina föräldrar som kan hämta! Matlådor i frysen är en kanonlösning vid sådana tillfällen!

 3. Eftersom Maja lägger sig så tidigt kanske du kan förbereda morgondagens middag på kvällen. På så sätt är det bara att skjutsa in den i ugnen när ni kommer hem från dagis. Ge henne lite grönsaker/frukt att plocka med innan middag också. Det brukar göra susen.
  Jag har också en (snart) 2-åring så jag vet att det är stressigt!

 4. Vet hur svårt det kan vara.. Alvin är i upplösningstillstånd redan vid halv 18.. Jag brukar försöka alltid ha någon matlåda till honom i frysen utifall och ibland förbereda kvällen innan.. Som tur är så kan jag hämta ganska tidigt när jag pluggar.. Hoppas det löser sig!

 5. Jag hade gjort matlådor, absolut. Jag brukar göra en matlåda och frysa in varje gång jag lagar mat så det finns alltid i frysen. Både till mig och till Vilgot. Så slipper man hamna i stress.

  Lycka till.

  kram

 6. Nu har jag inga egna barn, men har det stressigt ibland ändå. Jag gör alltid extra middag, så det räcker till lunch dagen efter och kanske någon matlåda. Det borde vara en smart lösning för dig också! Gör lite extra och och då och frys in, ta fram på morgonen så har Maja sin mat dessa kvällar.

  Hoppas att det går bra för er!

 7. Förstår dig, vi jobbar också heltid och Oliver sovtid är också runt halv sju. Ibland får Oliver kvällsmat, typ yoghurt eller gröt på kvällen om tiden inte finns för middagslagning. Annars tycker jag det funkar jättebra att ge honom en liten "matlåda" från gårdagens middag. Jag brukar passa på att läsa en bok för Oliver då han äter, eftersom vi kanske äter senare.
  Ha det gott!

 8. Jag brukar försöka se till så att Rasmus (strax över 2 år) har matlådor så jag bara värmer till honom när vi kommer hem alternativt kokar potatis eller ris till oss båda så att inte maten ska bli så sen…å visst blir det eftermiddagarna när det blir korv å makaroner oxå…men busen gillar det så why not liksom… =)
  Försöker få Rasmus att vara med å greja lite i köket under tiden för annars blir han liksom trött å nästan somnar i soffan…Ibland äter vi till och med i vardagsrummet framför hans favoritfilm…é man trött å liten å varit på dagis hela dagen så får man göra sånt! =))

 9. Jag jobbar också heltid och hämtar alltid min dotter kl 16 på dagis men sen ska vi hem med spårvagn och sen ska det ockaå lagas mat. Nu blir det inte så sent som för er, vi-Ally och jag- äter ca 17.30-18. Men hon brukar alltid vara med å laga, hon sitter på diskbänken. Sen är det så att på hennes dagis serverar dom ingen lunch eftersom det är ett privat dagis. Jag lagar alltid lådor till henne att ha just in case. Ifall det inte blir över mat från gårdagen eller om jag jobbat kvällen och min man inte lagat ngn mat direkt. Han kör halvfabrikat nämligen de få dagar han måste klaga middag till henne. Matlådor är ett hett tips för jag vet att det funkar!

 10. Matlådor och grönsaksstavar som snacks innan alt frukt låter kanon tycker jag. Vill ni äta tillsammans och inte äta halvfabrikat (håller med det är inte gott) då får någon gå ner i tid..Man kan liksom inte både jobba heltid och laga all mat från skratch och ha glada småbarn vid 19 :-). Jag gick ner i tid med vår 3 åring och kommer göra det igen när minstingen börjar dagis MEN det är mitt val och inte rätt för alla. Våra barn somnar också vid 19 så mat vid senast 17.30 är ett måste för familjefriden.

 11. Hos oss blir det sällan middag innan 18:30 och vår lösning är panikbanan på väg hem från dagis/skola. Det brukar stilla den värsta hungern. Det finns inget värre än gråtande barn och middagsstress

 12. Hej! Kanske du kan köra lite restplock, typ. Jag har ofta ris/pasta över i kylen från någon annan middag. I panikfallen har min dotter fått överbliven pasta upphottad med lite pesto, kanske skinka om hon vill ha med grönsaker. Omelett är en annan snabb lösning, som också är lätt att variera. De flesta småbarn brukar ju gilla ägg, liksom. Men annars micrar jag jag även köttbullar (hemgjorda vid ett tidigare tillfälle) eller fryst hemgjord lasagne. Om hon gillar lax, så kan man faktiskt micra frysta fileer. Kanongott med lite keso och couscous (som förresten finns med boil-in-bag nu, går fort). Man kan också skära en sallad till butiksgrillad kyckling.
  Det är ju kanske inte det bästa för de små magarna att gå till sängs precis proppmätta heller, tarmfunktionerna stannar ju av när man sover.

 13. Jag lagar matlådor åt oss båda så slipper vi stressa och kan dessutom njuta av maten tillsammans och få lite tid över till att mysa innan sänggående. 🙂

 14. ja det fungerar ganska bra sedan vi tog bort ena sidan på spjälsängen, hon somnar men ibland trillar hon ut så vi får lägga tillbaka henne. det finns ju tyvärr ingen kant som kan stoppa upp liksom så vi måste skaffa en liten riktig säng snart

 15. Jag hade nog gjort matlåda till maja. Ni kan ju sitta med medan hon äter sin middag, och när hon lagt sig äta själva.

 16. Vi jobbar heltid båda två, och vi hämtar prick tio i fem varje dag, dagmamman stänger 5. Men det funkar med flexjobb och att vi turas om. Sen har vi ju flyttat ut på landet, så vi har inte heller maten klar förrän tidigast 6, halv 7. Men jag förbereder mycket. Medan jag lagar middag för dagen gör jag ofta förberedelser till morgondagens middag. Skalar potatis som jag lägger i en gryta med vatten och ställer i kylen, så är det bara att sätta på när man kommer hem. Kokar mycket pasta om vi ska äta det, och samtidigt gör jag en gryta bechamelsås. Dagen efter blandar jag överbliven pasta med kyckling/kött och grönsaker och såsen, ost över och in en stund i ugnen. Barnen är sällan så panikhungriga eftersom de äter så bra mellis hos dagmamman, men annars får de en banan i bilen på väg hem, eller lite morotsstavar eller en liten macka medan de väntar. Matlådor för veckan är ju kanon också, gör ofta köttfärssås på typ 2kg köttfärs så har man att frysa in och äta till pasta eller tex till tacopaj med färdig smördeg, så går det fort, alt att man gjort degen innan. Om det är en dag då jag verkligen inte orkar med så funkar faktiskt gröt/yoghurt och macka bra. Tobias äter ändå alltid välling innan han somnar, och Alicia dricker varm mjölk. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.