Dagisplats!

Wihoooo! Vi har fått dagisplats till lillskruttan. Den 17 augusti börjar hon på dagiset som ligger granne med oss. Så perfekt! Det tar en minut att gå dit. Och hur bra som helst, för då kommer vi att hinna handla mat (om det behövs) innan vi plockar upp henne, så att hon slipper gå i mataffären när hon är trött. Pappa T ska skola in, och hör har det tredagarsinskolning. Har ni något bra dagistips, kära läsare? Vad ska man tänka på som dagisförälder?

Publicerat i Maja:

20 tankar på “Dagisplats!”

 1. Grattis!

  Vi hade tredagarsinskolning och jag tycker att det funkade super! Visst kommer det alltid bakslag av något slag… men vad jag har hört från andra föräldrar så är 14-dagars inskolningen segdragen.

 2. Lets shop…!
  Skämt åsido, grattis till platsen. Vi hade 3-dagarsinskolning och det var toppen! Utom möjligtvis för föräldrarna… 😉

 3. Vi hade 2 veckors inskolning med vår son Rasmus men tillsammans med några andra så gruppinskolning och det vá supermysigt..hur hinner man skola in på 3 dagar?

  Utvecklingen i språk och lekar märkte man väldigt fort när vår son började på dagis, superkul!

  Och tänk på att inte ge upp dagis även om det känns motigt när man får första å jobbigaste omgången med sjukdomar….shit vá less jag vá på dagis då….men men det går ju över å det säger alla å dom har ju rätt oxå! =))

 4. Jessica: Härligt att tredagars funkade prima för er! Maja är så himla social, så jag är inte ett dugg orolig.
  Vera: Det är ju så lägliget att vi ska till Ullared i helgen 🙂
  Nicole. Tack!
  Elin: Hoppas ni får besked snart, och att ni hamnar där ni vill!
  Madeleine: Jag tror att det går bra på tre dagar. Maja är väldigt social och trvis bra med andra barn och vuxna. Tack för dina tips! Att ge upp dagis är tyvärr inget alternativ, eftersom vi jobbar båda två. Och man är ju beredd på mkt vabbande i början, men sen lugnar det nog ner sig.

 5. Tredagarsinskolning funkade jättebra för oss, Olivia stormtrivdes från första stund. Någon vabbning har det heller inte blivit, tror jag har varit hemma två dagar sedan i november då hon började. Ett tips är att märka alla kläder. De har en förmåga att försvinna på dagis och alla har i princip samma märken.

 6. Vad det gäller märkning, så e po.p´s penna bäst tycker jag. Jag har en hemma å en på hennes hylla på dagis, för man glömmer alltid märka ngot… Märk ALLA extraläder även strumpor (det försvinner…) och annars märker jag ytterkläder, vantar, mössor och alla skor, plus koftor o övertröjor, för dom åker på å av hela tiden… Vad det gäller resten räknar jag med lite svinn… Ja, det e vad jag kommer på nu… hoppas de e till nån hjälp. Kram!!!

 7. Grattis! Vad kul, hon kommer nog tokgilla det.
  Det är helt sjukt vad ungarna lär sig mycket på dagis, att klara saker själva, massa nya ord. Verkligen spännande att se.

  Sen är det ju det där med det dåliga mammasamvetet (varför har jag skaffat barn, när jag jobbar hela dagarna så jag inte hinner träffa dem nästan nåt?), lämningen i början som kan vara sorgligt (när man hör sin plutt skakande gråta fram MAMMA mellan husväggarna, medan man själv gråtande går mot tunnelbanan) och det eviga vabbandet. Räkna med att vabba MINST en gång i veckan, så blir ni inte så chockade sen när det väl händer. Det var ett tips som jag tyckte var bra att förhålla sig till. Och som du sa i en kommentar, allt detta lägger sig ju faktiskt efter några månader.

  Lycka till Maja!

 8. MiaShopping: Åh vad härligt att allt funkade så bra! Och vad skönt med så lite vab.
  Janine: Åh, tack för det smarta tipset, POP:s pänna ska jag komma ihåg.
  Cissi: Uff, jag fick en liten tår där i ögat. Kommer att ha jättesvårt att lämna henne om hon är ledsen.
  Jenny: Japp, det går bra nu 😉

 9. man ska börja med att tänka på att det inte är dagis längre 😉 nu är det förskolor med välutbildad kompetent personal, och ett led i barnets lärande – inte bara barnpassning. tredagars är toppen! grattis majsan!

 10. tredagars inskolningen går inte att jämföra med den gamla tvåveckors då barnet går fulla dagar MED förälder, till skillnad från ngn timme/några om dagen i två veckor. halva grejen är att du som förälder ska vara med och visa att det är roligt i förskolan, och samtidigt göra er föräldrar trygga och medvetna om rutiner. sen är en stor fördel att det inte blir så många separationer och avsked. första veckorna efter insk. brukar vara 9-15, för att p åtredje veckan återgå till ord schema. ring om det är ngt. jag börjar på småbarn i höst!

 11. Ja, jag håller med med ovanstående. Märk alla kläder. Det är ganska jobbigt för oss förskollärare att hålla reda på alla barns kläder, och man vill ju gärna att rätt kläder ska komma på rätt barn:) Och en helt vanlig overhead penna funkar utmärkt att märka med!

  Men tre dagars inskolning, varför undrar jag? Jag tycker att det är bäst att se hur barnet anpassar sig. Vissa kanske klara sig på tre dagar, andra behöver betydligt fler.
  Stort lycka till i alla fall! Du verkar väldigt positiv, så det borde gå bra:) Tänk på att om ni är oroliga kommer Maja känna av det och bli orolig också!

 12. Hej Stina.Ett jättegrattis till dagisplatsen.Det verkar som om livet är sååå snällt mot er.jag önskar att alla fick ha det så trevligt och mysigt som ni verkar ha det.
  Ett tips inför hösten:Vräk i er vitaminer c-vitamin vitlök osv.det blir massor av nya baciller som väntar på att kasta sig över er.
  usch och fy.
  Det är lika bra att börja märka kläder för sen får ni hålla på med det ända långt upp i skol åldern.
  Kul va.
  Krama familjen. // Maysan//

 13. Bra tips från ovanstående tycker jag. Just nu är vi inne i en fas med massa sjukdomar.. vilket det är första året (minst) och det ska man förbereda sig på. För det är jobbigt att vabba… spec från ett nytt jobb 🙂 jag vet.

  Skönt att allt känns bra!

  Kram

 14. Hej! Grattis till förskoleplatsen! Skönt att ni fick en så nära!

  Tänkte bara säga att tredagarsinskolning är helt toppen! Har skolat in barn både med den gamla metoden o den nya och jag ser inget negativt med 3-dagars. Det va bara jobbigt att få barnet att vilja gå hem efter 1 timme när det äntligen börjat vänja sig lite (två veckors inskolningen)! Lycka till!
  Det ända jag kom på förutom att märka kläderna som ala andra skrivit är att du gärna kan ta med ett gosedjur eller dyl som Maja kan använda som trygghet på förskolan! (även om hon inte brukar ha det hemma) Massa kramar o Lycka till! kram

 15. Grattis till dagisplatsen! Jag kommer nog inte heller lära mig det där med förskola 😉 verkar det som.
  ang 3 dagars eller inte så tror jag att det mycket beror på barnet. Skulle det inte funka har jag svårt att tro att dagis bara släpper det utan då får man hitta en lösning. Tror dock att det går galant för Maja. Andra tips är väl att märka kläderna, ha med flera olika ombyten/skor. När det gäller vabbande så sa en klok vän att om man räknar med att aldrig ha en helvecka på jobbet ibörjan så känns varje vecka utan VAB som en bonus 😉 Vi har snittat på att vara hemma 2 dagar i månaden var dvs en dag i veckan utslaget på en månad. Nu tror jag att det är bättre med sjukdomar och sånt på våren/hösten än i jan när vi började. Mycket för att de vistas ute mycket mer och inte lika mycket inne. Det kommer att gå toppen!

  kram

 16. ¨
  Ulrika: Sorry vännen, inte meningen att nedvärdera, tycker bara att dagis låter så fint. Tyvärr kommer Maja att gå på fulltid direkt efter inskolningen, eftersom vi inte riktigt kan jobba halvtid någon utav oss.
  L: Tack för tipset! Här där vi bor tillämpas tredagars, det är alltså inget vi väljer själva. Jag är säker på att man får inskola längre om vi som föräldrar känner att det behövs. Vi är inte ett dugg oroliga, bara förväntansfulla!
  Maysan S: Jepp, livet flyter på bra! Bra m c-vitamintips! Haha, man kanske bara ska köpa kläder med Maja-tryck i framtiden 😀
  Linda: Uss för sjukdomar! Vi har som tur är ett lager med vabbare, så vi får en hel del hjälp.
  Cicci o Maximus: Smart med gosedjur, vi kan ta med en av Majas hundra! Ska komma ihåg detta i höst.
  Petra: Vabba känns ju som ngt man får räkna med, bra att tänka bonusdagar!

 17. Vi använder inte oss av tredagarsinskolning där jag arbetar (i Skåne) men det låter som ett bra alternativ då Maja är så social och utåtriktad.
  Håller med tidigare kommentarer om att det är bra att märka alla kläder. Det händer ofta att barn på samma avdelning har likadana kläder och då underlätter ett litet namn, eller bara initialerna, mycket. Tänk också på att ha ett litet, men vettigt (dvs användbara..)
  Ett litet gosedjur eller en filt kan vara bra för Maja att ha som en trygghet. Den blir som ett "band" mellan hemmet och förskolan och funkar väldigt bra när barnen är små.

  Stort lycka till när det väl är dags!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.