Äntligen!

Imorse fick jag en välidgt trevlig överraskning när jag klev upp på vågen. Jag är äntligen av med alla mammkilon! Herregud vilken tid det har tagit, men nu väger jag lika mycket som jag gjorde innan jag testade positivt på graviditetstestet den där januarimorgonen för över två år sedan. Då trodde jag att jag 1. Inte skulle gå upp särskillt mycket, kanske 12-15 kg. Max! 2. Att det skulle gå dunderfort att bli av med graviditetskilona, senast när bebisen var sex månader skulle jag komma i mina skinny jeans med hög midja.

Jo tjena. Jag gick upp mellan 20-25 kilo. Är inte riktigt säker på den exakta siffran, jag slutade nämligen att väga mig när vikten visade +15 kg. Det var i vecka 32. Då hade jag ju tio långa veckor kvar av graviditeten. Det var ingen som begärde att jag skulle ställa mig på vågen, så jag lät bli.

Jag tillät mig själv att njuta av allt jag var sugen på. Ohämmat. Varje dag. Flera gånger om dagen. Har förstått såhär i efterhand att själva "bebiskilona", dvs bebisen, moderkakan, vatten och lite fettdepåer kan vara ganska lätt att bli av med. Men de kilon jag ätit mig till har klamrat sig fast något hårdare.

Så nu, närmare 17 månader efter förlossningen är jag äntligen back on track. Visst är kroppsformen lite omfördelad. Och även om de där skinny jeansen med höga midjan går på, är de inte särskillt bekväma. Men jag är tillbaka!

Om jag kommer att bli gravid fler gånger (något jag verkligen vill och hoppas – dock inte än), så ska jag anta ett annat upplägg. Visst kan man unna sig lite extra. Men inte 24 timmar om dygnet. Och för att få lite jämnvikt vill jag gå på mammavattengympa och gravidyoga (bra inför förlossningen också). För lets face it, jag trivs inte med degmage.

 I januari 2007, cirka två veckor innan plusset.
 I september 2007, dagen innan beräknad födelse.
 I lördags.

12 tankar på “Äntligen!”

 1. Vad lustigt det tog nästan exakt lika lång tid för mig, skrev ett sådant här inlägg för en månad sedan. Även jag trodde att de extra (18) kilona skulle försvinna av sig själv, speciellt när jag ammade, men inte. Jag kan iof inte säga att jag kämpat något särskilt för att bli av med kilona, snarare mycket små förändringar under lång tid (uppenbarligen). Har funderat på om jag hade gjort annorlunda inför nästa, men jag vet inte… På ett sätt vill jag ju tro att jag skulle kunna vara nyttigare eftersom man kommer vara äldre då (och att kroppen antagligen har svårare att återhämta sig), men det jag känner att jag kunde gjort annorlunda är främst tiden efter födsel – mycket fika blev det!

  Ha en bra dag!

 2. oh herregud, du ser ju helt normalstor ut på 'dagen innan beräknad'-bilden! jag skulle aldrig tro att du hade gått upp 20-25 kilo. (du ser fin ut!) när jag var hos mvc sa de att man inte ska gå upp mer än 8-10 kilo (jag har gått upp 3,5 och är i vecka 22) på hela graviditeten. Det låter superlite, speciellt med tanke på hur fin och normal du ser ut och du gick upp 20-25 kilo. ursh det är förvirrande allt det här med vikten. min kompis är samma vecka som mig och har redan gått upp 10 kilo, men hon ser bara fin ut!

 3. Carro: Hm, ja, det blir väl en del mammaledig-kilon oxå. Å andra sidan, om jag inte sväller upp 25 kg nästa gång, kan jag ju fika en o en annan bulle när bebisen är kläckt. Grattis till att du oxå är back on track!

  Alma: Vad är det för idi på mvc som säger så. Medel att gå upp under graviditeten är mellan 12-15 kg. Men det är lika "normalt" att gå upp 8 som att gå upp 25. Det beror helt på. Vissa ändrar knappt sin meny, men samlar så mycket vatten att de sväller upp 30 kg. Andra äter "lite" extra som jag 😉 Var inte nojjig över vikten, ät normalt, unna dig lite extra o lev som vanligt! Rör på dig om du okrar/kan/vill. Men framförallt, njut av att du har ett litet liv i magen! Den tiden, då man väntar sitt första (antar jag) barn är magisk, den kommer aldrig igen. Ett stort lycka till!

  Nicole: Ska kika!

 4. Hej.
  Så skönt, får jag fråga vad du väger nu? Håller själv på att gå ner i vikt och tycker att du ser ut att vara alldeles lagom. Så jag vet hur många kilon jag har kvar 🙂
  Ha en bra dag!

 5. Grattis till målet! jag kan faktiskt bli lite irriterad över alla som skriver att man rasar i vikt av att amma. Vissa gör det, andra inte. jag gick upp 15 kg och har gått ner det och lite till nu men degmagen är kvar :(, den krävs det nog mer träning för att bli av med tyvärr.
  Håller med om att det man ätit sig till är bra mycket svårare att gå ner än bara bebis ha ha

 6. Å så härligt! De sista kilona är ju så svåra! Själv gick jag upp 31 kg!!! Men det har gått ganska bra – har 3-4 kilo kvar innan jag når min matchvikt. Hoppas de är borta tills dottern blir 1 år nästa månad…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.